Megtartotta éves közgyűlését a KMKSZ Tiszakeresztúri Alapszervezete

2021. július 26., 14:02 , 1068. szám

Folytatódnak a Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség (KMKSZ) alapszervezeteinek éves közgyűlései. A tiszakeresztúri tagság július 25-én gyűlt össze a helyi kultúrház épületében.

A 2020-as évet összefoglaló elnöki beszámolójában Dobsa István kiemelte, hogy a világjárvány miatt a tervezett kulturális rendezvények elmaradtak, csendes megemlékezéseket azonban tartottak a településen, köztük novemberben a templomkertben koszorút helyeztek el a málenkij robot áldozataira emlékezve, valamint 2021 márciusában az 1848–49-es szabadságharc kitörésére emlékeztek; júniusban második alkalommal szervezték meg a településen is a református egyházzal közösen a tűzgyújtási Összetartozásunk Tüze nevű akcióhoz csatlakozva az alkalmat; majd a karanténszabályok enyhülésével az alapszervezet a KMKSZ Ifjúsági Szervezetével együttműködve szervezte meg az ISZ Run jótékonysági félmaratont. A 2020. október 25-i helyhatósági választások eredményéről szólva aláhúzta, hogy a tiszakeresztúri választópolgárok az eddigi szereplésekhez hasonlóan jó eredményt mutattak fel: a KMKSZ képviselői mind a kistérségi, mind a járási és megyei szinteken magas fölénnyel nyertek. Beszélt a helyi közösség összefogására, megerősítésére irányuló jövőbeli tervekről is, hiszen „ezeken a rendezvényeken keresztül juthatunk közösségi élményekhez, amelyek összetartanak minket, s amelyekből erőt tudunk nyerni az előttünk álló feladatokhoz” – fogalmazott az alapszervezeti elnök.

„Lehet, hogy most nem a legjobb irányból fújnak a szelek, de fontos, hogy a mi vitorláink ki legyenek feszítve, hiszen az időjárás és a szélirány is változó, ezért könnyen változhat a helyzet. Mi ezért dolgozunk itt, a településen, az alapszervezetben, a KMKSZ-frakcióban” – jelentette ki Dobsa István, majd köszönetet mondott a tiszakeresztúri emberek kitartásáért és támogatásáért.

A közgyűlésen jelen volt Barta József, a KMKSZ alelnöke és a KMKSZ Nagyszőlősi Középszintű Szervezetének elnöke, Petei Judit, a megyei tanács képviselője, valamint Kardos Albert, a Tiszaújlaki Kistérségi Tanács képviselője.

Barta József értékelve az alapszervezet munkáját kiemelte, hogy a KMKSZ 1989-es megalakulásakor a tiszakeresztúri alapszervezet az elsők között jött létre, s Gerendely Béla, majd 2013-tól Dobsa István vezetésével mind a mai napig kiemelkedő a helyi magyar közösség. A KMKSZ alelnöke felszólalásában érintette az aktuálpolitikai helyzetet. Sikerként említette az önkormányzati választásokon való eredményes szereplést, kiemelte a KMKSZ 32 éves múltjának fontosságát, a Magyarország felől érkező támogatást, majd összegezte a 2021. évi feladatokat.

Ezután Petei Judit a megyei helyzetet, Dobsa István a járásban történt változásokat, Kardos Albert pedig a Tiszaújlaki kistérség helyzetét foglalta össze.

Az alapszervezet a karanténszabályokhoz igazodva a KMKSZ Ifjúsági Szervezetével közösen számos olyan programot tervez, melyeknek célja a helyi közösség összetartása.

            CsA