The Boys

Sorozatajánló

2021. július 27., 11:55 , 1067. szám

A Wikipédia szerint A fiúk (eredeti címe: The Boys) egy amerikai szuperhősös televíziós sorozat, amelyet Eric Kripke fejlesztett ki a Prime Video számára. Garth Ennis és Darick Robertson azonos nevű képregénye alapján az éberek névadó csapatát követi, miközben küzdenek a nagy hatalommal rendelkező személyekkel, akik visszaélnek képességeikkel. A sorozat premierje 2019. július 26-án volt. A premier előtt az Amazon berendelte a második évadot, amelynek bemutatójára 2020. szeptember 4-én került sor. Később berendelték a harmadik évadot is, és egy spin-off sorozat is készül.

A The Boys sorozat arra mutat rá, hogy nagyon csúnya világban élnénk, ha a valóságban is léteznének természetfeletti erővel rendelkező emberek. Emiatt ki is jelenthetjük, hogy ennél betegebb, komorabb, mégis szórakoztatóbb sorozatot még nem láttunk.

Nem újdonság az olyan történet, melyben a természetfeletti erővel rendelkezőknek az emberi oldalát mutatják meg. Egyébként nem is kell olyan történetekre gondolnunk, melyek szembemennek a klasszikusokkal, hiszen azokban is sokszor főtéma a hősök emberi mivolta. Akkor mégis miért emelkedik ki a The Boys közülük?

A legegyszerűbb válasz erre a kérdésre furcsa mód a realitás, ugyanis olyan világot tár elénk a történet, amelyben a fogyasztói társadalmat kihasználva a hősökből egy gigacég nyerészkedik. Azt is mondhatni, legalizált emberkereskedelmet folytatnak, mert a hősöket eszméletlenül borsos áron vásárolhatják meg a városok. Egyből sokkal sötétebb ez, mint például a The Flash, az Arrow, a Gotham vagy akármelyik szuperhősös sorozat vagy film.

Erre az alapfelállásra jön még rá az, hogy maguk a hősök is tele vannak hibával. A történetben nem is találni igazán jó vagy totálisan gonosz karaktert, mindenki esendő. Azok, akik pozitív cselekedeteikkel közel kerülnek hozzánk, néha rossz dolgokat is tesznek, akik pedig végig kétes cselekedeteket hajtanak végre, olyan háttértörténetet kapnak, melytől motivációjuk teljesen érthetővé válik, így végül nem vagy csak nehezen lehet őket elítélni azért, amilyenek.

A sztori kezdetén megismerjük Hu­ghie-t, az ízig-vérig kocka srácot, akinek a barátnőjén szó szerint keresztülrohan az egyik hős. Így kerülnek a szuperemberek a képbe, akikkel már sokaknak meggyűlt a bajuk, és egyre többen kezdik meglátni valódi arcukat.

A Heteknek nevezett alakulat a több száz, Amerika-szerte működő szuperhős közül kerül ki. Ha úgy tetszik, ők az A listás sztárok. Tagjaik között több olyan szereplőt is találni, akik nem véletlenül emlékeztetnek a DC és a Marvel karaktereire. Innentől válik a The Boys a klasszikus képregény-adaptációk egyfajta karikatúrájává.

Találkozunk egy alkoholista Wonder Womannel, egy szexfüggő Aquamannel, egy drogos Flash-sel, valamint egy önértékelési és egyéb komoly pszichológiai problémákkal küzdő Supermannel is. Ahogy a történet halad előre, más, ismert hősök elé is görbe tükör kerül, de csak érintőlegesen.

Így végül a The Boys egyszerre valódi társadalom­kritika, amelyben a fogyasztói társadalom, a cégeket, politikát átszövő korrupció és a média befolyása a tömegre kerül pellengére. A legjobb, hogy a sorozatnak eközben még arra is van ideje és energiája, hogy fityiszt mutasson a képregényekből készült produkcióknak.

Az egész sorozaton végigvonul egyfajta kettősség. A komor és lélekölően sötét jeleneteket apró humorbombák (néhol szó szerint) követik, amitől tökéletes egyensúly teremtődik.

A sorozat mind hangulatában, mind a színészek játékában, történetében is kiemelkedően teljesít. Egyetlen hibája van csupán, és ez éppen a látvány. Néhol, bizony, nagyon durván látszik, hogy nem mindenre futotta a költségvetési keretből. Szerencsére a történet még így is nagyon jól működik.

Akik esetleg nem szeretik a vulgaritást, erőszakot és szexuális tartalmakat felvonultató sorozatokat, azoknak nem ajánlom – ebből fakadóan kiskorúak számára sem. Viszont akik már unják a megszokott és erősen sablonos szuperhősös történeteket, azok nézzenek bele az első részbe, és utána döntsék el, hogy folytatják-e, vagy inkább felhagynak ezen egyedi sorozat megtekintésével. Az IMDb-n a sorozat első két évada nem mellesleg 8,7-es értékelést kapott. Jó szórakozást miden megtekintésre vetemedő olvasónak!   

FS