Premier Nagydobronyban – Dobronyi rózsát Zsazsának

2021. július 27., 20:40 , 1068. szám

Fedák Sári életének epizódjait bemutató új előadást vitt színre Szűcs Nelli Jászai Mari-díjas művésznő Dobronyi rózsát Zsazsának címmel, melynek premierjére július 27-én a Nagydobronyi Magyar Ház kertjében került sor. A Kárpátaljai Népfőiskolai Egyesület felkérésére, a Nemzetpolitikai Államtitkárság támogatásával megvalósuló előadás zajos sikert aratott a nagydobronyi közönség körében. A Kárpátaljai KultúrKaraván szervezésében a későbbiekben Munkácson, Tiszaújlakon és Beregszászban is láthatja még a hazai közönség a vidékünkhöz sok-sok szállal kötődő, nagyon is aktuális gondolatokat megfogalmazó darabot.

Az előadás központi gondolata az elvándorlás és a szülőföld iránt érzett, soha nem múló szeretet. A darabban Szűcs Nelli mellett narrátorként közreműködik az ugyancsak Jászai Mari-díjas színművésznő, Tarpai Viktória, valamint a Zsazsa bandája népzenekar: Pálházi Bence (hegedű), Sárközi Áron (brácsa), Herédi Zsombor (harmonika), Laukó Tamás (nagybőgő). A produkcióban kiemelt szerepet kapott a dobronyi keresztszemes hímzés Hrivnák Tünde Pro Urbe díjas divattervező ruháin, melyeket a nagydobronyi Őr Hidi Ágnes hímzései díszítenek.

Az előadás kezdetén Kovácsné Molnár Eleonóra köszöntötte a közönséget, s kiemelte: „A Kárpátaljai Népfőiskolai Egyesület a magyar nemzeti értékekről és hungarikumokról szóló törvénnyel összhangban azt a célt tűzte ki, hogy a kárpátaljai hagyományok és értékek öregbítsék a magyar nemzet hírnevét a Kárpát-medencében és a világban. Ezért dolgoztuk ki a Kárpátalja Kincsei nevet viselő programsorozatunkat, melynek keretében művészi fotókiállítást szerveztünk, ingyenesen elérhető online játék került kidolgozásra, illetve elkészült két divatkollekció, az egyik beregi szőttessel, a másik nagydobronyi keresztszemes hímzéssel lett díszítve. Ezek a kollekciók Hrivnák Tünde divattervező munkái, amelyek világszerte elismertek Washingtontól Pekingig. Ma este pedig programsorozatunk keretében láthatják a második olyan színpadi produkciónkat, amely a kárpátaljai magyarságot és a kárpátaljai értékeket hivatott népszerűsíteni. Ez az előadás a próza, a népzene és a divat egy különleges kombinációjaként jelenik meg a színpadon.”

Molnár Eleonóra virágcsokorral köszönte meg Őrhidi Ágnesnek a dobronyi hímzéseket és Hrivnák Tündének (By Me) a kollekciót, amely megismertette a divatvilággal a nagydobronyi keresztszemes hímzést.

V. Németh Zsolt, Magyarország Agrárminisztériumának kiemelkedő nemzeti értékek felügyeletéért felelős miniszteri biztosa köszöntőbeszédében kiemelte: „Bizony, a 142 éve született Fedák Sárit már számos sikeres és híres primadonna követte, az a fajta karakter és egyediség, amely neki volt, nagyon keveseknek adatik meg. Máig tudjuk, ki ő, érezzük személyének különleges varázsát. A magyar színháztörténetnek megkerülhetetlen figurája és az operett műfajának egyik legkiemelkedőbb tehetsége volt… Egyben biztosak lehetünk: Fedák Sári, az operettprimadonna egyszeri és megismételhetetlen marad, attól függetlenül, hogy ki mit gondol társadalmi szerepvállalásáról vagy épp kissé botrányos magánéletéről. Jó látni, hogy a kárpátaljai magyarság még mindig milyen büszkeséggel viseltetik szülötte, Zsazsa iránt – ahogy becenevén szólították, és ahogy a ma esti előadásban is megjelenik. Ezzel a hírnevét és örökségét tovább éltetik” – emelte ki a miniszteri biztos.

A szabadtéri premierre a kárpátaljai magyar közélet elismert vezetői, a KMKSZ tisztségviselői és a Nagydobronyi kistérség tisztségviselői, valamint a KMKSZ kistérségbeli alapszervezeteinek aktivistái kaptak a szervezőktől meghívást. Ott volt a megszólalókon túl többek mellett Bacskai József ungvári magyar főkonzul, Kuti László ungvári vezető konzul, Gyebnár István, beregszászi magyar konzul, Gál Helga, a Külgazdasági és Külügyminisztérium tanácsadója, Orosz Ildikó, a II. Rákóczi Ferenc Kárpátaljai Magyar Főiskola elnök asszonya, Balogh Lívia, a KMKSZ Ungvári Középszintű Szervezetének elnöke, Balogh Attila, az Ungi Református Egyházmegye esperese és Nagy Ferenc, a Nagydobronyi kistérség polgármestere.

Őrhidi László, a KMKSZ Nagydobronyi Alapszervezetének elnöke az előadás végén tudósítónknak elmondta: „Egy csodálatos előadást láthattunk ma itt, Nagydobronyban köszönhetően két vezető színésznőnknek és különösen Szűcs Nelli művésznőnek. Büszkék vagyunk rá, hogy Nagydobrony kapcsolódik ehhez az előadáshoz, hisz a fellépők ruháin látható hímzések nagydobronyi keresztszemes minták. Köszönöm mindenkinek, aki hozzájárult ahhoz, hogy ezt a fantasztikus előadást itthon láthattuk.

Badó Zsolt