Kádercserék a titkosszolgálatnál

2021. július 28., 08:17 , 1068. szám

Volodimir Zelenszkij elnök több személycserét hajtott végre az Ukrán Biztonsági Szolgálat (SZBU) vezetésében.

Az Elnöki Hivatal hétfői tájékoztatása szerint távozott hivatalából Ruszlan Baraneckij, az SZBU elnökének első helyettese, akit egyben a szolgálat terrorellenes központjának vezetése alól is felmentettek. Helyére az államfő Szerhij Andruscsenkót nevezte ki, akit előzőleg felmentett az SZBU elnökhelyettesi tisztségéből. Ő irányítja mostantól a terrorellenes központot is.

Ugyancsak felmentette az elnök az SZBU-nál betöltött elnökhelyettesi tisztségéből Vaszil Maljukot, aki a korrupció és szervezett bűnözés elleni főosztályt vezette.

Ezenkívül távoznia kellett Olekszij Kornyijcsuknak, aki az információbiztonság terén jelentkező állami érdekek védelméért felelős főosztályt vezette a titkosszolgálaton belül, valamint Vitalij Monasztireckijnek, az SZBU Csernyivci megyei főosztálya vezetőjének.

A tájékoztatás szerint az elnök fő célja e személyi döntések meghozatalával az SZBU-nak a rendszerszintű, a hivatal reformjának megfelelő átalakításra való felkészülésének biztosítása volt.

„A szolgálat reformjának nincs és nem is lesz alternatívája. Amint a parlament megszavazza a reformot, mindjárt meg kell kezdenünk az átalakítást, nem vesztegetve az időt a meghozott döntéshez való alkalmazkodással” – hangsúlyozta Zelenszkij.

Az elnök hozzátette, hogy már most a jövőbeli változások figyelembevételével kell megerősíteni az SZBU munkáját. Az állam sokkal intenzívebb tevékenységet igényel a szolgálattól a törvény által meghatározott feladatok végrehajtása terén – közölte.

„A második feladat a csempészet elleni küzdelem jelentős fokozása. A csempészet elleni munka üteme, amelyet most látunk, senkinek sem felelhet meg” – hangsúlyozta az államfő.

Az Ukrajinszka Pravda Mihajlo Podoljakra, az Elnöki Hivatal vezetőjének tanácsadójára hivatkozva korábban azt írta, hogy távozik hivatalából Andrij Naumov, az SZBU belbiztonsági főosztályának vezetője és Andrij Trepilka, a gazdasági elhárítás vezetője is. A felmentésükre vonatkozó elnöki rendeletek ugyanakkor nem jelentek meg.

Ezt megelőzően hírül adták, hogy Volodimir Zelenszkij felmentette hivatalából Valerij Kondratyukot, a Külső Hírszerző Szolgálat vezetőjét. Menesztésének okát nem közölték, de szakértők szerint abban közrejátszhatott egyebek mellett a Moldovába menekült Mikola Csausz bíró elrablása, amihez egyesek szerint a hírszerző szolgálatnak is köze lehetett. Kondratyuk tavaly június óta töltötte be a tisztséget, azt megelőzően az Elnöki Hivatal helyettes vezetője volt. A Külső Hírszerző Szolgálat élére az elnök Olekszandr Litvinenkót, az Ukrán Stratégiai Kutatások Nemzeti Intézetének korábbi vezetőjét nevezte ki.

Ugyancsak a napokban közölték, hogy távozott hivatalából Gunduz Mamedov főügyészhelyettes. A közösségi médiában megjelent, meg nem erősített információk szerint azért döntött a távozás mellett, mert a Főügyészi Hivatalban igyekeztek ellehetetleníteni a munkáját.

Megfigyelők rámutatnak, a felsorolt személycserékre nem sokkal azután került sor, hogy távozott tisztségéből Arszen Avakov belügyminiszter.          

(hk)