Koronavírus: Kedvezmények a beoltottaknak?

2021. július 29., 08:35 , 1068. szám

A hatóságok továbbra is azon törik a fejüket, miként tudnák felgyorsítani az oltási kampányt, hogy a következő járványhullám alkalmával a kórházi ellátásra szoruló betegek ne terheljék túl az egészségügyi ellátórendszert.

Ingadozó betegszám

Az ukrajnai járványhelyzet szempontjából az elmúlt hét ugyanúgy telt, ahogyan jó néhány előző, vagyis az új megbetegedések száma enyhén ingadozott, de végig alacsony maradt. Az Egészségügyi Minisztérium sajtószolgálatának tájékoztatása értelmében a július 26-ai, hétfő reggeli állapot szerint az előző napon 213 új esetet jelentettek, ugyanakkor 170-en gyógyultak meg, 256 személy szorult kórházi kezelésre, és ketten haltak bele a kór okozta szövődményekbe. Vasárnap Kijevből (71 eset), valamint Odessza (33) és Zsitomir (17) megyékből jelentették a legtöbb megbetegedést.

Ugyanakkor aggasztó, hogy a tárca jelentése szerint Luhanszk és Herszon megyékben a kórházi elhelyezést igénylő új koronavírusos, illetve fertőzésgyanús betegek száma megközelítette, időnként meg is haladta a vörös járványügyi besorolásnak megfelelő értéket. Miután azonban az aktuális szabályozás értelmében a vörös besoroláshoz legalább az Egészségügyi Minisztérium által meghatározott két mutatónak kell minimum három napon át meghaladni a határértékeket, egyelőre valamennyi ukrajnai régió zöld besorolású maradt.

Kárpátalján vasárnap egyetlen új megbetegedést sem regisztráltak, és szombaton is csak egy beteget jelentettek, méghozzá az Ungvári járásból. A koronavírusos betegek kezelésére a megye kilenc kórházában rendelkezésre álló 940 kórházi ágy kihasználtsága változatlanul alacsony, mindössze 6%-os.

Még több oltást

Ami az oltási kampányt illeti, az elmúlt héten fokozatosan javultak a napi adatok, csütörtökön a 150 ezret is meghaladta a beoltottak száma. A hétvégén az első oltást felvett polgárok száma meghaladta a hárommilliót, s több mint 1,7 milliónyian mindkét dózist megkapták már. Viktor Ljasko egészségügyi miniszter szerint azonban ez még mindig kevés. A jelenlegi maximális napi oltási számnak legalább a duplájára lenne szükség ahhoz, hogy év végére a lakosság számottevő része védetté váljon – emlékeztetett.

A tárcavezető minap arról írt a közösségi médiában, hogy az ukrajnai oltópontok mintegy 40%-a máig nem működik. Állítása szerint a lakossági bejelentésekből tudják, hogy akadt, akitől megtagadták a vakcinát, illetve előfordult, hogy a közeli oltópontok egyszerűen zárva voltak.

A miniszter szerint zömmel a regionális oltópontokkal van gond.

„A 2021. július 20-i állapot szerint Kárpátalja megyében a 213 létrehozott oltószoba közül csak 42 működött. Hasonló a helyzet Kijev megyében, ahol 70 működik a 216 oltópontból, valamint Ivano-Frankivszk (44 a 121-ből), Kirovohrad (46 a 121-ből), Hmelnickij (28 a 80-ból), Cserkasszi (61 a 143-ból), Rivne (47 a 122-ből), Mikolajiv (54 a 108-ból) és Voliny (43 a 87-ből) megyékben is” – írta a tárcavezető.

Ljasko szerint „nem indokolt” megtagadni az emberektől az oltást. Jelezte, a regionális és helyi raktárakban jelenleg 3 435 103 adag Covid­­ellenes készítményt tárolnak. Ezen belül 961 142 dózis CoronaVac-ot, „amelynek tárolási hőmérséklete könnyen szállíthatóvá, eltarthatóvá és felhasználhatóvá teszi a legtávolabbi pontokon is”. A miniszter aggodalmának adott hangot, hogy a késlekedés az oltással új betegséghullámot indíthat el.

Az Egészségügyi Minisztériumban egyébként továbbra is őszre várják a járvány újabb hullámát. A szakértők sorra megerősítik, hogy az országban már jelen van a Delta-vírustörzs, és csak idő kérdése, hogy a megbetegedések száma ismét növekedésnek induljon. A legvalószínűbb forgatókönyv szerint ez a külföldön nyaralók hazatérésével és a tanév kezdetével, továbbá a fertőző légúti megbetegedések számának ugyancsak ősszel esedékes felfutásával következik be.

Jön a vakcinamix?

Közben kiderült, hogy az Egészségügyi Minisztérium a különböző koronavírus elleni vakcinák kombinálásának hivatalos engedélyezését tervezi.

„Ukrajna Egészségügyi Minisztériuma a hasonló döntéseket a nemzetközi vizsgálatok eredményei, az oltóanyaggyártók ajánlásai és más országok hasonló tapasztalatainak elemzése alapján hozza meg. Az immunizálással foglalkozó nemzeti technikai szakértői csoport, mint az Egészségügyi Minisztérium fő tanácsadó testülete, javasolta az úgynevezett »vakcinamixelést« (keverést), de bizonyos feltételek pontos betartása mellett” – jelentette ki Ihor Kuzin közegészségügyi főorvos az apostrophe.ua-nak adott interjújában.

Kuzin jelezte, hogy lehetséges második dózisként a Pfizer/BioNTech gyártotta Comirnaty beadása az első Moderna m-RNS-vakcina után, ha az oltást nem lehetséges ugyanazzal a készítménnyel befejezni.

Ezenkívül egy másik készítmény beadását fogják javasolni abban az esetben is, ha valakinek súlyos allergiás reakciója volt az AstraZeneca vektorvakcina első dózisára.

„Ebben az esetben orvosi javallatra megengedett a Comirnaty második adagként való beadása” – mondta Kuzin.

Oltással a konditerembe?

Közben az Egészségügyi Minisztérium vizsgálja annak lehetőségét, hogy a Covid ellen beoltottak bizonyos kedvezményekben részesüljenek karantén idején, ezzel is fokozva a lakosság oltakozási kedvét. Fontolóra veszik egyfajta belföldi oltási tanúsítvány alkalmazását, amellyel a beoltottak étterembe, színházba, moziba és tömegrendezvényekre járhatnának karantén közepette is. Korábbról ismert az az elképzelés, amely szerint az oltási tanúsítvánnyal rendelkező dolgozóknak a teljes zárlat alatt is engedélyeznék a munkavégzést. Így például nyitva tarthatna és fogadhatná beoltott vendégeit az az edzőterem, amelynek valamennyi dolgozója megkapta a koronavírus elleni vakcinát. Mindehhez azonban a kormány döntése szükséges – emlékeztetett Kuzin.                     

(hk)