Oklevélátadó a Rákóczi-főiskolán

2021. július 29., 17:29 , 1069. szám

A gyógynövények gyűjtése, termesztése és felhasználási lehetőségei elnevezésű képzés 2021. július 12–15. között valósult meg a II. Rákóczi Ferenc Kárpátaljai Magyar Főiskolán (II. RF KMF). A vizsgát sikeresen teljesítők tanúsítványban részesültek, melyek átadására a főiskola Győr termében került sor július 29-én.

A száz százalékban támogatott, Kárpát-medencei szinten megrendezésre kerülő képzés a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem és a II. Rákóczi Ferenc Kárpátaljai Magyar Főiskola együttműködésével, a Tematikus együttműködés erősítése a köznevelés és felsőoktatás terén a Kárpát-medence szomszédos országaival című pályázat keretében valósult meg.

A képzés során a résztvevők megismerkedhettek a gyógynövényeket és gyógynövénytermékeket előállító ágazat működésével, részletesebb betekintést kaphattak a minőségi gyógyszer-előállítás feltételeibe, módszereibe. Emellett a gyakorlati foglalkozások alkalmával a képzésben résztvevőknek lehetőségük volt megismerkedni több gyógynövényfaj biológiai, termelési és felhasználási sajátosságaival.

A képzésben – Kárpát-medence-szerte – maximum 40 fő vehetett részt, közülük 20 kárpátaljai jelentkező volt. Az oklevélátadón a kárpátaljai jelentkezők közül 19 hallgató vehette át tanúsítványát.

A 30 órás képzés elméleti órái online formában, a gyakorlati foglalkozások pedig a Rákóczi-főiskola Fodor István Kutatóközpontjának Szikura József Botanikus Kertjében, Nagyberegen és a nagybaktai Fitocsaj cégnél valósultak meg.

Váradi Natália, a II. RF KMF Felnőttképzési Központjának vezetője az átadóünnepségen köszönetét fejezte ki az intézmény vezetőségének és minden dolgozójának, akik munkájukkal lehetővé tették a képzés megvalósulását.

A Rákóczi-főiskola nem először szervez hasonló jellegű tanfolyamot, hiszen 2003 óta folyamatosan lehetőséget biztosít különböző tanfolyamok elvégzésére a munkaerőpiaci elvárásoknak megfelelve, mint például a méhész-, turizmus-, médiakonferanszié- és rádiós, valamint szakácstanfolyam.

A tervek szerint a jövőben színesedik a paletta, és a szolgáltatói szféra olyan ágaival is lehetőségük lesz megismerkedni az érdeklődőknek, mint a sajtkészítés, a pálinkafőzés vagy a kolbászkészítés.               

K. K.