Gyümölcskötődéstől betakarításig

Az almaültetvény komplex biológiai növényvédelme, összefoglaló (IV.)

2021. augusztus 1., 09:26 , 1068. szám

Ha már lehullott a sziromlevél és megjelentek a gyümölcskezdemények, túl vagyunk a nehezén.  A késő tavaszi–nyári időszakban esedékes növényvédelmi munkálatok jelentős részét, kb. 60-70%-át májusban és júniusban szükséges elvégezni, július és augusztus viszonylag nyugodtan telik az almatermesztésben.

Sziromhullás után a legkritikusabb kórokozó a varasodás és a tűzelhalás, a termelőnek főként e két betegség ellen kell védekeznie. A varasodás egész májusban nagy erővel támad, éppen ezért hetente meg kell ismételni a növényvédelmi beavatkozásokat. Ebben az időszakban kén, mészkénlé és réz hatóanyagokkal védekezhetünk. Előző cikkeinkben részletesen taglaltuk ezeket az eljárásokat, valamint a hígítást és a perzselés veszélyeit. A hatékony védekezés alapja a rendszeresség és a megfelelő dózisok alkalmazása. Ne feledjük, vannak a rézre érzékeny fajták (golden, gála, champion, braeburn stb.), melyek esetében csak egynegyed dózisú rézhatóanyag juttatható ki perzselés nélkül. Ha megfelelő gyakorisággal permetezünk, egyúttal a lisztharmat, a monília és a nektriás ágrák ellen is védekezünk.

A második legkritikusabb kórokozó a tűzelhalás. Amennyiben a varasodás ellen rendszeresen permetezünk, többnyire a tűzelhalás ellen is hatékony a megelőző védekezés. Az érzékeny fajták esetében májusban és júniusban érdemes kéthetente végigjárni az ültetvényt, és ha árulkodó tüneteket találunk, jobb levágni a beteg részeket és kezelni a sebfelületet sebkezelő gyantával. Továbbá egy esetleges jégverés után mindenképpen ajánlott réz hatóanyag kijuttatása, függetlenül attól, mikor volt legutóbb permetezve, mivel ez az egyetlen engedélyezett és hatékony védekezés a baktérium ellen. A kártevőket, atkákat és levéltetveket is fokozottan irtsuk ez idő tájt, hiszen tűzelhalást okozó baktériumokat terjesztenek.

A kártevők is szép számmal jelentkeznek május és június hónapokban. Ebben az időszakban fokozottan figyelnünk kell, mert teljes termésveszteséget tudnak előidézni. Miután a már kihelyezett csapdák elfogták az első 4-5 egyedet, érdemes elkezdeni a vírusos és légtérterítéses védekezési technológiákat. Emellett június közepén ajánlatos hernyófogó hullámpapír kihelyezése a gyümölcsfák törzsére, melyet 14–20 naponta cserélni szükséges az egész szezonban (egészen októberig). Még nagyobb hatásfokkal védekezhetünk, ha a lehullott gyümölcsöket folyamatosan összegyűjtjük és megsemmisítjük.

A levélaknázó és sodrómolyok ellen továbbra is szükséges a feromoncsapdázás és az azadirachin hatóanyaggal való permetezés. Az amerikai fehér medvelepke is június folyamán rajzik először, ezért célszerű az ültetvényben talált pókháló alatt táplálkozó hernyókat ággal együtt levágni és azonnal elégetni. Ez a leghatékonyabb védekezés, míg a hernyók szét nem szélednek.

A levéltetvek ebben az időszakban jelennek meg tömegesen, éppen ezért 7–14 naponta érdemes védekeznünk ellenük megelőző jelleggel, tömeges jelenlétük esetén pedig 4-5 naponta kell ismételni a kezeléseket. Egész nyáron számíthatunk jelenlétükre, de egy kiadós eső után mindenképpen javasolt a csapdázás és ennek alapján az időzített védekezés.

Az atkák és pajzstetvek jelenléte esetén biztosra vehetjük, hogy nem védekeztünk megfelelően a gombás fertőzések, illetve a levéltetvek ellen sem, hiszen a mészkénlé hatékonyan ritkítja az atkákat, illetve az olajos készítmények is megfelelő védelmet nyújthatnak ezen kártevők tömeges elszaporodása ellen. Amennyiben mégis tömegesen jelennek meg az ültetvényben, indokolt kén-, illetve olajos készítmények használata.

Természetesen az egész nyári időszakban, tehát július és augusztus hónapokban is indokoltak a növényvédelmi kezelések, de csak akkor, ha a kórokozók tünetei jelentkeznek, illetve a kártételük. Egy átlagos évben a két hónap alatt legalább 3–6 permetezés indokolt, de tartsuk szem előtt, hogy évjáratfüggő a fertőzések terjedése, illetve a kártevők rajzása is.

Azt se feledjük, hogy a kórokozók és a kártevők a betakarítás után is jelen vannak az ültetvényben, tehát a növényvédelmi technikákat, eljárásokat az egész év folyamán alkalmazni szükséges.

Molnár Ádám,
a „Pro Agricultura Carpatika” Kárpátaljai Megyei Jótékonysági Alapítvány falugazdásza