Az őszi behívásról

2021. augusztus 2., 11:50 , 1068. szám

„A nyáron megkaptam a diplomámat, és most nem tudom, hogy mit tegyek. Lehetőségem volna tovább tanulni, de akár munkába is állhatnék, csakhogy sorköteles vagyok, ősszel elvihetnek katonának. Mit kell tudni az őszi behívásról, és hogyan kerülhetem el?”

– Az őszi behívás sorkatonai szolgálatra Volodimir Zelenszkij elnök 2021. február 24-i 71/2021. számú rendelete értelmében idén három hónapig fog tartani, méghozzá októbertől decemberig. A hadkötelezettségről és a katonai szolgálatról szóló törvény (a továbbiakban: Törvény) 15. cikkelye értelmében sorköteleseknek a 18–27 éves fiatalok minősülnek. Ők a Törvény 23. cikkelye értelmében 18 havi katonai szolgálatra hívhatók be a behívási időszakokban, amennyiben nem jogosultak halasztásra a szolgálat megkezdése alól. Azoknak, akik a behívás kezdetéig magiszteri szintű diplomát szereznek, csupán 12 hónapot kell szolgálniuk a hadseregben.

Halasztás a sorkatonai szolgálat megkezdése alól a helyileg illetékes járási/városi sorozóbizottság határozata alapján nyerhető.

Halasztásra jogosultak:

– a két- vagy többgyermekes családapák, illetve akiknek a felesége várandós;

– a szakiskolák és a felsőoktatási intézmények nappali tagozatos diákjai (a külföldön tanulók is);

– az egyedüli családfenntartónak minősülő sorkötelesek;

– a pedagógusok, orvosok, papok, rendőrök, tartalékos állományú katonák, községi és nagyközségi tanácselnökök, polgármesterek stb.

(A sorkatonai szolgálat megkezdése alóli halasztásra feljogosító körülmények teljes listáját a Törvény 17. cikkelye tartalmazza.)

Ezenkívül a Törvény 18. cikkelye értelmében felmentést kaphatnak a sorkatonai szolgálat alól:

– akiket egészségügyi okokból katonai szolgálatra alkalmatlannak nyilvánítanak;

– akik betöltötték 27. élet­évüket (a sorkatonai szolgálat megkezdésének napja előtt);

– akik az ukrán állampolgárság megszerzése előtt katonai szolgálatot teljesítettek más országban;

– akik kétszerződésnyi időn át szolgálatot teljesítettek a hadsereg tartalékos állományú katonájaként;

– akik a felsőoktatási intézmény befejezése után katonatiszti rangot kaptak;

– akiket bűncselekmény elkövetéséért szabadságvesztésre, szabadságkorlátozásra ítéltek;

– akiknek a közeli hozzátartozói katonai szolgálat vagy hadkötelesek gyakorlata során elestek, meghaltak vagy rokkanttá váltak.

Egészségügyi okokból halasztást vagy felmentést a sorkatonai szolgálat megkezdése alól kizárólag a sorozóbizottság adhat a katonaorvosi szakvélemény alapján. Végérvényes felmentést a sorkatonai szolgálat alól csak súlyos esetekben adnak, amilyen például a hiányzó végtag, vakság, siketség, mentális retardáció, skizofrénia stb. A sorozóbizottságok általában vonakodnak kimondani a katonai szolgálatra való teljes alkalmatlanságot, inkább gyógykezelést írnak elő a sorkötelesnek, s erre az időre halasztást adnak a sorkatonai szolgálat megkezdése alól. A gyógykezelés befejezését követően a hadkötelesnek ismét meg kell jelennie a sorozóbizottság előtt.

A sorkatonai szolgálat megkezdése alól felmentést adó egészségügyi problémák teljes és aktuális jegyzékét, illetve a katonaorvosi vizsgálat menetét a következő dokumentum tartalmazza: Положення про військово-лікарську експертизу в Збройних Силах України (затверджено Наказом МОУ №402 14. 08. 2008).

A sorköteleseket pecséttel, aláírással ellátott cédulával, behívóval értesítik, hogy meg kell jelenniük a helyileg illetékes Területi Létszámfeltöltési és Szociális Támogatási Központban (Територіальний центр комплектування та соціальної підтримки – a továbbiakban: Központ) – mostanság így nevezik a korábbi „vojenkomátokat”, hadkiegészítő parancsnokságokat. Aki ilyen idézést kapott, annak kötelező megjelennie a cédulán megadott helyen és időben. A távolmaradást csak indokolt esetben méltányolják. Indokolt esetnek minősül a természeti katasztrófa, a sorköteles megbetegedése, egy közeli hozzátartozójának halála. Fontos, hogy a távolmaradás okát dokumentumokkal kell alátámasztani. Minden egyéb esetben a távolmaradást a behívás, a sorkatonai szolgálat alóli kibúvásnak minősíthetik. Ezt annál is inkább megtehetik, mivel a Törvény 15. cikkelye 8. pontjának második bekezdése kimondja: ha az idézés bármilyen ok miatt nem érkezik meg, a sorköteles korú polgárok kötelesek a sorozás kezdetének az ukrán elnök rendeletében meghatározott dátumától számított tíz napon belül megjelenni a Központban.

Érdemes figyelembe venni, hogy az utóbbi időben jelentősen szigorítottak a sor- és katonakötelesek, tartalékosok nyilvántartásának, kiértesítésének rendjén. Így ma már nehezebb kibújni (bár továbbra sem lehetetlen) a lakó- és munkahely szerinti nyilvántartás, a Központokba való beidézés alól, mivel a törvény fokozta a vállalatok, intézmények, szervezetek felelősségét és szerepét, ami az általuk foglalkoztatott katona- és sorkötelesek nyilvántartását, illetve az idézések, behívók kézbesítését illeti.

A beidézettek indokolatlan távolmaradása, a katonai nyilvántartással kapcsolatos kötelezettségek teljesítésének elmulasztása adminisztratív jogsértésnek minősül, és 510–850 hrivnya bírságot vonhat maga után az Adminisztratív jogsértési törvénykönyv 210. cikkelye alapján. A szabálysértés megismétlődése esetén 850–1700 hrivnya bírság szabható ki. Ugyanakkor a Büntető törvénykönyv 335. cikkelye a sorkatonai szolgálat alóli kibújást három évig terjedő szabadságkorlátozással rendeli büntetni. A behívás alóli kibújásért mozgósítás idején, különleges időszakban háromtól öt évig terjedő szabadságvesztés is kiróható. Megjegyzendő viszont, hogy a büntetőjogi felelősségre vonásra az ilyen ügyekben rendszerint csak végső esetben kerül sor, s a bíróságok általában felfüggesztett büntetést szabnak ki.

Hozzátenném még, a jogászok előszeretettel emlékeztetnek a Legfelsőbb Bíróságnak egy hasonló ügyben tavaly hozott ítéletére, amelyben a testület megállapítja, hogy az idézést személyesen kell kézbesíteni a katonakötelesnek, vagyis ha a behívót a postaládába dobták, netán átadták a hozzátartozóknak, nem tekinthető úgy, hogy azt megfelelően kézbesítették a hadkötelesnek. Levonható tehát a következtetés, hogy mindaddig, amíg a hadköteles személyesen át nem veszi az idézést, bármilyen mulasztást kövessen is el ezzel egyébként, nem tekinthető úgy, hogy kibújik a katonai szolgálat alól. Viszont ha átvette az idézést, esetleg dokumentálható/bizonyítható, hogy megtagadta az átvételét, indokolatlan távolmaradása esetén felelősségre vonhatóvá válik.

Jó tudni azt is, hogy 2021. március 30-tól a rendőrségnek jogában áll adminisztratív őrizetbe venni a katonai nyilvántartás szabályainak megsértőit és jegyzőkönyv felvétele céljából előállítani őket a Központokban. Igaz, a jogszabályok egyelőre nem rendelkeznek arról, milyen eljárási rend szerint nyilvánítanak valakit a katonai nyilvántartás szabályait megsértő személlyé.

            hk