Ismét túráztak a hazajárók

2021. augusztus 3., 10:29 , 1069. szám

A Kárpátaljai Hazajáró Egylet tagjai július 31-én Alsókalocsára (Колочава) érkeztek, igaz, idén nem először – mesélte lapunknak Vezsdel László, az egylet titkára, honismereti és túravezetője.

– Ezúttal a Kalocsa-bércet vettük célba 27 túrázóval. Péntek este sátrat vertünk a Talabor partján, ott töltöttük az éjszakát. Másnap reggel nekivágtunk a 6 km-es távnak, a hegycsúcsig több mint 900 méteres szintemelkedést kellett leküzdenünk. Voltak meredek szakaszok is – nem adta könnyen magát az 1324 méteres hegycsúcs.

A túrázók többsége tagja az egyletnek, de mint mindig, most is voltak új arcok, ami örömre ad okot – magyarázta az egylet titkára. – Felérve a csúcsra csodálatos körpanoráma fogadott minket, illetve csak innen látszik tisztán a Talabor és Nagyág folyók közötti 180 méteres szintkülönbség. Ezenkívül az égermezői (Vilsani) vagy másik nevén a Talabor-völgyi víztározóra is nagyon szépen rálátni innen. Mikor már mindenki felért, elénekeltük a nemzeti imádságunkat, illetve elszavaltuk az egylet zászlaján található Wass Albert-idézetet, aztán közös ebéddel, beszélgetéssel zártuk a csúcson töltött időt, majd lassan leereszkedtünk – foglalta össze a napot a túravezető.

Vezsdel László a következő, a Csornahorára tervezett túrával kapcsolatban elmondta, hogy az az előreláthatólag rossz időjárás miatt elmarad, így a hétvégén, augusztus 7-én a karszthíd (Kis­ugolyka) felé veszik az irányt, vasárnap pedig a Keresztállítás 2.0 (Borzsa-havas) 5,5 km-es gerinctúráján vehetnek részt az érdeklődők.               

Dankai Péter