Az elnök tisztogat?

2021. augusztus 4., 19:09 , 1069. szám

Az elmúlt napok a kádercserék jegyében teltek Ukrajnában. Leváltották a Belügyminisztérium, az Ukrán Biztonsági Szolgálat (SZBU), a Külső Hírszerző Szolgálat számos nagy hatalmú vezetőjét, s minden bizonnyal hullanak még fejek a kevésbé jelentős intézményekben is. A hivatalos magyarázatok szerint volt, akinek a korrupció elleni hatékonyabb fellépés érdekében kellett távoznia, másnak a csempészés elleni küzdelem fokozása végett, a fegyveres erők parancsnokát pedig azért menesztették, hogy meglegyen a „szinergia” a Védelmi Minisztérium és a hadsereg között. A kormányzat részéről óvakodnak attól, hogy összefüggésbe hozzák ezeket a személycseréket.

Az első fecske

Abból, hogy Arszen Avakov belügyminiszter július 13-án benyújtotta a lemondását, még senki nem vont le messzemenő következtetéseket, hiszen Avakov köztudottan nem Zelenszkij „embere”, őt az államfő még az elődjétől, Petro Porosenkótól „örökölte meg”, vagyis előbb-utóbb távoznia kellett. Akkor még annak sem tulajdonítottunk különösebb jelentőséget, hogy több, a kormányzathoz közeli politikus utalt rá, bár Avakov mondott le, távozása valójában „az elnök döntése volt”.

A hírszerzés következett

Arra már többen felkapták a fejüket, amikor hírül adták, hogy Volodimir Zelenszkij felmentette hivatalából Valerij Kondratyukot, a Külső Hírszerző Szolgálat vezetőjét. Ő korábban az elnök környezetéhez tartozott. Tavaly júniusban került a szolgálat élére, azt megelőzően az Elnöki Hivatal helyettes vezetője volt. Menesztésének okát nem közölték, de az indoklás, mely szerint azon a poszton az elnök egy, a kor kihívásaira jobban megfelelni képes személyt kíván látni, nem hangzott meggyőzően. Kondratyuk helyére az államfő Olekszandr Litvinenkót, az Ukrán Stratégiai Kutatások Nemzeti Intézetének korábbi vezetőjét nevezte ki. Egyes vélemények szerint a vezetőváltásban közrejátszhatott egyebek mellett a Moldovába menekült Mikola Csausz exbíró elrablása, amihez az ukrán hírszerző szolgálatoknak is köze lehetett. (Lásd írásunkat a Csausz körüli bonyodalmakról a 3. oldalon!)

A barátot megkímélte az elnök?

A legnagyobb tisztogatás az SZBU-ban történt. A személycseréket az államfő a titkosszolgálat reformjára való felkészüléssel, a csempészet és a korrupció elleni harc fokozásával indokolta. Az elnök barátjából pártelnökké, később titkosszolgálati vezetővé lett Ivan Bakanovnak a neve nem merült fel a távozók között, Zelenszkij beérte a helyetteseivel. Menesztette például Ruszlan Baraneckijt, az SZBU elnökének első helyettesét, akit egyben a szolgálat terrorellenes központjának vezetése alól is felmentett. Ugyancsak mennie kellett Vaszil Maljuknak, aki a korrupció és szervezett bűnözés elleni főosztályt vezette. Távozott Olekszij Kornyijcsuk is, aki az információbiztonság terén jelentkező állami érdekek védelméért felelős főosztályt irányította a titkosszolgálaton belül. Úgy tudni, összesen hat magas rangú vezetőnek kötöttek útilaput a talpa alá. Elemzők szerint szakmailag nem indokolható és nem is szerencsés, hogy egyszerre ilyen nagyszámú magas rangú vezető távozik, illetve kerül új tisztségbe. Bakanov maradását viszont általában elintézték annyival, hogy esetében az elnök iránti hűség nagyobb erény, mint a szakmai felkészültség.

Háborút megjárt tábornok

Érdemes külön szólni Ruszlan Homcsak esetéről, akit az elnök felmentett az Ukrán Fegyveres Erők (VSZU) vezérkarának főparancsnoki tisztségéből, hogy mindjárt a Nemzetbiztonsági és Védelmi Tanács titkárának első helyettesévé nevezze ki. Szerhij Nyikiforov, az elnök szóvivője kijelentette, Zelenszkij nem kételkedik Homcsak hazaszeretetében, de „szinergiát” kíván látni a Védelmi Minisztérium és a VSZU között. „Nem látjuk ezt a »szinergiát«, hanem konfliktusokat látunk” – mondta Nyikiforov.

A pletykák szerint Homcsaknak nézeteltérései támadtak Andrij Taran védelmi miniszterrel. Állítólag az elnök ebben a konfliktusban a miniszter oldalára állt, aki az utóbbi időben jó viszonyt ápol Andrij Jermakkal, az Elnöki Hivatal vezetőjével. Csakhogy nem sokkal korábban a védelmi tárca irányítójának néhány helyettesét is menesztette a kormány, vagyis nem kizárt, hogy a következő „kegyvesztett” éppen Taran lesz.

Némelyek annak is jelentőséget tulajdonítanak, hogy a VSZU vezérkarának új főparancsnoka Valerij Zaluzsnij vezérőrnagy lett, akit a sajtó egy része háborús tapasztalattal rendelkező tábornokként emleget, helyettese pedig az a Jevhen Mojszjuk, aki mostanáig a fegyveres erők deszant rohamegységeinek parancsnoka volt.

Nem minden tisztogatás, ami annak látszik?

A sajtó érdeklődésére az Elnöki Hivatalban tagadták, hogy tisztogatásról lenne szó. Mihajlo Podoljak, a hivatal vezetőjének tanácsadója, aki előszeretettel tolmácsolja a médiának az elnök döntéseit, a vesti.ua-nak nyilatkozva kifejtette, Zelenszkij szándékai teljességgel átláthatók és nyilvánvalók, s azzal állnak összefüggésben, hogy napjainkban az erők, az eszközök és a hadviselési taktikák változásának tanúi lehetünk világszerte. Ezért a különböző struktúráknak együtt kell működniük, méghozzá „konfliktusok nélkül”.

Kormánypárti politikusok megerősítették, hogy a tisztogatásnak alávetett struktúrák nem boldogultak az elnök által meghatározott feladatokkal. Így a személycserék a kormányzat természetes és logikus válaszai a hivatalok munkájában tapasztalt hiányosságokra, problémákra.

Akár elhisszük ezt a tetszetős magyarázatot, akár nem, maradnak megválaszolatlan kérdések. Például merő véletlen lenne, hogy Homcsak felmentésének másnapján menesztették hivatalából a feleségét, Anna Kovalenkót, aki mostanáig Csernyihiv megye kormányzója volt? Egyes sajtóorgánumok bizonyos földrészlegek kiutalásával összefüggő állítólagos szabálytalanságokat rónak fel neki, de hivatalosan nem indokolták a kormányzó menesztését. És mit kezdjünk azzal a hírrel, miszerint Homcsaknak azért (is) mennie kellett, mert közel áll Ihor Kolomojszkij oligarchához? Ezek szerint az Elnöki Hivatalban talán úgy gondolhatták, hogy ha megszabadulnak a védelmi minisztertől, az pozitív jelzés lesz az oligarchák elleni küzdelmet szorgalmazó Washington számára Volodimir Zelenszkij amerikai látogatása előtt.

A dominóhatás

Ruszlan Bortnik politológus szerint a tisztogatás oka nyilvánvaló, és Avakov menesztése volt az első „kavics, amely a leváltások lavináját indította el.”

„Jelenleg a hatalom, az elnök a csapatával aktívan tisztogatja a versengő vagy nem kellően lojális csoportokat, eliteket. Az [államfő] érdekeinek megfelelően alakítja át a struktúrákat. [...] A felmentések folytatódni fognak” – jósolta a szakértő.

Érthető módon az Elnöki Hivatalban nem bocsátkoztak jóslatokba azzal kapcsolatban, hogy várhatók-e további „lemondások”, személycserék. A kormányhoz közeli körökben azonban nem zárták ki az újabb változások lehetőségét. A bennfentes pletykák a potenciális távozók között említik mások mellett Taran védelmi minisztert, Irina Venediktova főügyészt, továbbá Denisz Maljuszka igazságügyi minisztert és – szinte egyetlen kakukktojásként – Roman Abramovszkij környezetvédelmi minisztert.

Ha ez nem kifejezetten az igazságügyi és erőszakszervezetek következetes átalakítása, akkor azt kell hinnünk, hogy Zelenszkij elnök szerint a gazdasággal, a pénzügyekkel, a külpolitikával minden rendben van, hiszen ezen a téren nem tervez változtatásokat…

                (zzz)