Közösségi felelősségvállalásra biztatta Potápi Árpád János államtitkár a MOGYTTE magyar végzőseit

2021. augusztus 4., 09:54 , 1069. szám

Az egyéni felelősségvállalás mellett közösségi felelősségvállalásra is biztatta a Marosvásárhelyi Emil Palade Orvosi, Gyógyszerészeti, Tudomány- és Technológiai Egyetem (MOGYTTE) magyar tagozatának végzőseit múlt szerdán Potápi Árpád János, a Miniszterelnökség nemzetpolitikáért felelős államtitkára.

A magyar tagozatnak a marosvásárhelyi várban tartott ballagásán az általános orvosi kar 153, a fogorvostudományi kar 40, a gyógyszerészeti kar 40, valamint az általános orvosi asszisztensi szak 27 sikeresen államvizsgázó diákja tette le a hippokratészi esküt.

Potápi Árpád János beszédében kitért arra, hogy az egyetem magyar tagozatának 260 végzőse gyógyítóként a legnagyobb felelősséget vállalja, hiszen lehet, hogy pályájuk során másodpercek alatt kell emberek életéről dönteniük.

„Arra hívjuk önöket, hogy felelősségvállalásuk terjedjen ki a közösségükre is” – jelentette ki az államtitkár.

Megjegyezte: az orvosok felkészültsége és helytállása tiszteletet érdemel. A tanító és a pap mellett az orvos egy-egy közösség fennmaradásának a harmadik pillére. Az államtitkár úgy vélekedett, hogy a közösségek bonyolult hálózatként működnek, akárcsak az emberi szervezet. Mindkettő akkor működik helyesen, ha a tagok közös célért dolgoznak.

Nagy Előd rektorhelyettes beszédében arra biztatta a végzősöket, hogy hivatásukat műveljék empátiával, bizakodással, töretlen hittel és alázattal. Arra is emlékeztette őket, hogy a marosvásárhelyi egyetem magyar tagozatának az erdélyi magyarság orvosellátását kell biztosítania.

A ballagási ünnepséget követően az egyetem vezetői Potápi Árpád János államtitkárral együtt nyitották meg a Miskolczy Dezső Oktatásszervező és Egészség-szakpolitikai Innovációs Központot.

 (MTI/Kárpátalja)