Koronavírus: A negyedik hullám előszele

2021. augusztus 5., 09:48 , 1069. szám

Miközben lassan ismét növekedésnek indul a napi új fertőzöttek száma, a hatóságok egyre komolyabban fontolgatják az oltás kötelezővé tételét a munkavállalók bizonyos csoportjai számára.

Az augusztus 2-i reggeli állapot szerint Ukrajnában az előző 24 órában 265 új fertőzöttet regisztráltak, köztük 11 gyermeket és egy egészségügyi dolgozót – derül ki Ukrajna Egészségügyi Minisztériumának tájékoztatásából. Országosan 385-en szorultak kórházi kezelésre a Covid–19 miatt ezen a napon, 176-an meg­gyógyultak, négyen belehaltak a kór szövődményeibe.

Az igazolt fertőzöttek számára vonatkozó vasárnapi adat ugyanakkor némileg megtévesztő, hiszen az elmúlt héten szinte folyamatosan nőtt az esetszám. Így július 29-én, múlt csütörtökön 846 esetet jelentettek, csütörtökön 962-t, pénteken 916-ot. A hét végén azután, amikor PCR-tesztből kevesebbet végeznek, mint hétköznap, és orvoshoz is ritkábban fordulnak a betegek, érthetően csökkent a regisztrált esetek száma. Hétfőn viszont kíméletlenül visszatértek a múlt heti trendek, ugyanis 827 új esetet jegyeztek fel.

Kárpátalján a megyei állami adminisztráció hétfő reggeli jelentése szerint vasárnap egyetlen új fertőzöttet sem regisztráltak. Szombaton két beteget jelentettek, az egyiket Ungvárról, a másikat a Beregszászi járásból.

Ukrajnában az augusztus 1-jei állapot szerint valamennyi régió zöld besorolású volt, ami a járványhelyzetet illeti. Némi aggodalomra legfeljebb az adhatott okot, hogy múlt héten Kárpátalja és Hmelnickij megyékben az egyik hatósági mutató meghaladta a járványszintet. Kárpátalján a kórházi ellátásra szorulók számának növekedési dinamikája nem felelt meg a zöld besorolásnak. Megyénkben a július 31-i állapot szerint 93,3%-ot tett ki ez a mutató az előző napi 82,1% után. Ugyanakkor, mint ismeretes, a kórházi ellátásra szoruló, megerősítetten koronavírusos vagy fertőzésgyanús betegek számának növekedési dinamikája nem haladhatja meg az 50%-ot zöld besorolás esetén. Ez az adat azonban önmagában még nem jelenti azt, hogy megyénket karanténintézkedések fenyegetnék. Ehhez legalább még egy mutatónak kellene huzamosabb időre a határérték fölé kúsznia.

A korrespondent.net Ihor Kuzin országos közegészségügyi főorvosra hivatkozva emlékeztetett, Ukrajna három megyéjében „fenyegető tendencia” figyelhető meg, ami a koronavírus előfordulási gyakoriságát illeti, de az ország egészében nincs jele a járványnak. A szakemberek többsége azonban ezekre a jelzésekre már a negyedik hullám előszeleként tekint, s a kormányzati intézkedések is a fokozódó készültséget tükrözik.

Így augusztus 5-től szigorítottak a külföldiek és az ukrán polgárok beutazásán Ukrajnába. Az új rend értelmében a külföldieknek a koronavírus gyógykezelését is fedező biztosítási kötvénnyel, a teljes immunizálást igazoló okmánnyal vagy negatív Covid-teszttel kell rendelkezniük, amikor belépnek az országba. Amennyiben nem rendelkeznek az utóbbi két okmány valamelyikével, telepíteniük kell telefonjukra a Doma alkalmazást, s lehetőséget kapnak 72 órán belül elvégeztetni a tesztet.

Az Ukrajnában letelepedési engedéllyel rendelkező külföldiek akadálytalanul léphetik át az államhatárt, amennyiben rendelkeznek oltási tanúsítvánnyal. Ennek hiányában nekik is telepíteniük kell a Doma alkalmazást, és 72 órán belül el kell végeztetniük a Covid-tesztet.

Az ukrán polgárok a teljes oltottságot igazoló dokumentum vagy az első oltás felvételét alátámasztó 063-O igazolás birtokában akadálytalanul átléphetik a határt hazafelé tartva. A beoltottakat, akik a hazatérést megelőző két hétben több mint egy hetet töltöttek Oroszország vagy India területén, 14 napos házi karanténra kötelezik, amelynek a lerövidítésére nincs mód. Az új szabályok nem vonatkoznak azokra, akik augusztus 4-e előtt hagyták el az országot.

Módosított a kormány az iskolákra vonatkozó járványügyi szabályokon is. Az oktatási intézmények teljes értékű és akadálymentes működésének karantén idején a jövőben feltétele lesz, hogy dolgozóik 80%-a – beleértve a technikai dolgozókat is – be legyen oltva a Covid–19 ellen.

Figyelemre méltó, jegyzi meg ezzel kapcsolatban a zn.ua, hogy a pedagógusok és az oktatási intézmények dolgozóinak védettségéről gondoskodva az Egészségügyi Minisztériumnak nem jut eszébe a gyermekek biztonsága. Ugyanakkor a friss kutatások azt mutatják, hogy a Delta-vírustörzs a fiatalokat is veszélyezteti.

Mindez különösen azért aggasztó, mert az oltási kampány változatlanul lassan halad Ukrajnában. A koronavírus elleni vakcina mindkét dózisát az augusztus 1-jei állapot szerint 2 033 616 személy kapta meg, az elsőt pedig 3 599 169 embernek adták be, ami még mindig nem éri el a lakosság 10%-át. Sajtóhírek szerint a pedagógusoknak is csak körülbelül a fele lett beoltva mostanára.

Közben Mihajlo Raduckij képviselő (Nép Szolgája párt), a parlament nemzeti egészség, egészségügyi ellátási és egészségbiztosítási bizottságának elnöke a közösségi médiában megjelent bejegyzésében úgy vélte, Ukrajna a közeljövőben kénytelen lesz az iskolai dolgozókkal szemben bevezetettekhez hasonló korlátozásokat elrendelni a munkavállalók egyéb kategóriái-csoportjai vonatkozásában is, amilyenek például a közétkeztetésben, a kereskedelemben, a közlekedésben, a helyhatóságokban foglalkoztatottak – vagyis mindazok, akik közvetlenül érintkeznek a lakossággal.

„Mi Ukrajnában nem beszélünk kötelező oltásról, senkinek nincs joga rákényszeríteni az embert a vakcinázásra. Jogos azonban megkövetelni, hogy a nagyszámú emberrel való érintkezést feltételező munkát beoltott munkatársak végezzék” – hangsúlyozta a képviselő.

Raduckij egyben emlékeztetett, hogy korábban nem állt rendelkezésre elegendő oltóanyag, kb. két hete azonban 2,5 millió dózis vakcina érkezett az országba, és jelenleg minden oltakozni kívánó előtt nyitva áll az immunizálás lehetősége.

„Ezért most mindenki maga dönti el: kikapcsolódás és teljes értékű munka vagy kényszerű korlátozások a koronavírus soros hulláma idejére” – mutatott rá a honatya.

Az érintett szakmákban dolgozók ugyanakkor egyelőre nem lelkesednek különösebben a gondolattól, hogy a munkavégzés kötelező feltételévé válhat az oltás. A munkáltatók is attól tartanak, hogy amennyiben kötelezővé teszik az immunizálást, sokan egyszerűen foglalkozást, munkahelyet váltanak, miközben amúgy is kevés a képzett és tapasztalt munkaerő bizonyos ágazatokban, például a tömegközlekedésben vagy a közétkeztetésben.

Mások attól is tartanak, hogy a korlátozások bevezetése kialakítja a hamis igazolások, tanúsítványok feketepiacát, ahogyan az Ukrajnában hasonló esetekben történni szokott. Példaként a bizonyos szakmákban kötelezően beszerzendő egészségügyi könyvecskéket említik, amelyeket az esetek jelentős hányadában a mai napig úgy állítanak ki, hogy nem kerül sor teljes értékű egészségügyi vizsgálatra.

„Ha kötelezővé teszik az oltási igazolvány felmutatását, hát szerzünk olyat. A határon eddig a PCR-tesztet követelték, és olyat is tudtunk szerezni, ha kellett” – nyilatkozta lapunknak az egyik érintett, aki a határ túloldalára jár dolgozni.             

(zzz)