Szigorodtak a beutazási szabályok Ukrajnában

2021. augusztus 6., 10:46 , 1070. szám

Augusztus 5-től szigorodtak a határátlépés szabályai Ukrajnában, az Oroszországból és Indiából érkezők kötelesek lesznek 14 napot házi karanténban tölteni, míg a máshonnan megfelelő igazolások nélkül érkező ukránok és külföldiek kötelező házi karanténja 10 napos lesz – közölte szerdán az rbc.ua hírportál.

A jelentés szerint az életbe lépett beutazási szabályoknak megfelelően az Ukrajnába érkező külföldi és ukrán állampolgárok a határ átlépése után 72 órával kötelesek 10 napra házi karanténba vonulni a Vdoma mobiltelefonos applikáció felügyelete mellett. Az Oroszországból és Indiából érkezők számára 14 napos házi karantén lesz kötelező, ha a megelőző 14 napban 7 napnál többet töltöttek a két országban a határátlépés időpontjától számítva.

Mentesülnek a házi karantén kötelezettsége alól az egészségbiztosítással és a teljes vakcinációról szóló igazolással rendelkező külföldiek. Ugyancsak nem kell karanténba vonulniuk azoknak, akiknek igazolásuk van a teljes vakcinációról, vagy ha rendelkeznek az Ukrán Egészségügyi Minisztérium által meghatározott ügyrend szerinti okmánnyal arról, hogy be vannak oltva egy adag koronavírus elleni vakcinával. A karanténkötelezettség nem vonatkozik a 18 év alatti ukrán állampolgárokra és azokra az ukránokra, akik augusztus 4-e előtt hagyták el az országot. Elkerülhetik a karantént azok, akiknek a PCR- vagy gyorstesztje negatív, kivéve az Oroszországból és Indiából érkezőket.

Változatlanok maradnak a beutazás feltételei a külföldiek és hontalanok számára, ha van egészségbiztosításuk, és rendelkeznek valamelyikkel a következő három okmány közül: a belépés előtti 72 órán belül készült negatív PCR-teszttel/gyorsteszttel vagy a teljes vakcinációról szóló igazolással.

(vb/rbc.ua)