Lezárult a Kölcsey-akadémia

2021. augusztus 13., 11:50 , 1071. szám

Nagy érdeklődés övezte az augusztus 9–13. között megrendezett XX. Kárpátaljai Nyári Kölcsey Pedagógus­akadémiát. Az eseménynek a II. Rákóczi Ferenc Kárpátaljai Magyar Főiskola (II. RF KMF) adott otthont.

A Kárpátaljai Magyar Pedagógusszövetség (KMPSZ) szervezésében megvalósult program 166 pedagógus részvételével zajlott öt különböző szekcióban: Népi játékok oktatása az óvodában, Sakkpalota, Sakkjátszótér, Legó mint oktatási módszer, Régi zene és hangszerek, valamint Robotika.

Az akadémia színvonalát helyi és külföldi előadók elméleti és gyakorlati foglalkozásai biztosították, melyek mögött kiváló szervezői munka állt. A résztvevők egyetértettek abban, hogy a hét során szerzett tudás és tapasztalat nélkülözhetetlen volt számukra, s hogy azoknak a jövőben nagy hasznát veszik majd a tantermekben.

Mind a hét során megtartott programok, mind a pénteki ünnepélyes záróműsor megannyi élményt nyújtott. Az ünnepség Schreiner Sándor, a Kárpátaljai Megyei Akadémiai Állami Népi Együttes klarinét- és tárogatóművészének előadásával kezdődött, akitől Magyar csokor címmel kuruc kori dalokat hallhattunk. Zárásként Orosz Ildikó, a KMPSZ és a II. RF KMF elnök asszonya tartott ünnepi beszédet, melyben reményét fejezte ki, hogy a már huszadik alkalommal megvalósult Kárpátaljai Nyári Kölcsey Pedagógusakadémia idén is hasznos tudást és tapasztalatot nyújtott pedagógusainknak.

„Remélem, hogy amit itt megtanultak, abból egy évig tudnak táplálkozni szakmailag, hisz jövőre ismét találkozhatunk az akadémia keretében” – fogalmazott az elnök asszony.

A záróünnepség folytatásában a Kokas Banda biztosította a jó hangulatot. A közel háromnegyed órás műsoruk során nagydobronyi, tiszaújlaki és nagypaládi nótákkal, lenyűgöző cigánymulatsággal gazdagították az alkalmat.

Végezetül a szervezők ajándékcsomagokkal kedveskedtek a külföldről érkezett oktatóknak, akik az akadémia meghívására látogattak el Kárpátaljára.

A Kárpátaljai Nyári Kölcsey Pedagógusakadémia megszervezését az Emberi Erőforrások Misztériuma támogatta.

                K. K.