Egy hiánypótló útikönyv bemutatója Nagyszőlősön

Kárpátalja magyar szemmel

2021. augusztus 14., 16:45 , 1071. szám

A Kárpátalja magyar szemmel című útikönyvet augusztus 13-án Nagyszőlősön is bemutatták, mely – mint a mű összeállítását elhatározó Kárpátaljai Magyar Turisztikai Tanács elnöke, Mester András a munkához írt előszavában megállapítja – immár egy kötetben mutatja be az egész régiót magyar nyelven, a megyében aktívan tevékenykedő, a vidéket jól ismerő magyar idegenvezetők által. Így hiánypótló munkának nevezhetjük e könyvet, mely a lehető legpontosabban igazítja útba szülőföldünk felfedezőit.

A könyvbemutatóra a Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség (KMKSZ) Nagyszőlősi Középszintű Szervezetének székházában került sor, ahol elsőként dr. Tarpai József, a könyv szerkesztője köszöntötte az egybegyűlteket. A szót átvéve Barta József, a KMKSZ alelnöke arról beszélt, hogy Kárpátalja természeti szépségekben és történelmi emlékekben gazdag vidék, megemlítette kastélyainkat, várainkat, templomainkat, melyek összekötnek minket Magyarországgal. Továbbá hangsúlyozta, hogy ezen a vidéken több mint ezer éve békében élnek egymás mellett a különböző nemzetiségek, s most sem tudnak minket egymás ellen uszítani. Kitért rá, miszerint Kárpátalja fejlődésében nagy szerepet játszhat a turizmus fellendülése. Szólt a belföldi turistaforgalom erősödéséről, s annak a kívánságának adott hangot, hogy ne csak a hágókon, hanem a határon túlról, Magyarországról is érkezzen minél több turista, felfedezve közös múltunkat, közös történelmi kincseinket. Ezt követően elismerően nyilatkozott a most bemutatott útikönyvről, mely – mint mondta – nagyon sok kárpátaljai magyart is meg fog szólítani, a legfontosabb feladata pedig az, hogy anyaországunkban is felkeltse a figyelmet szülőföldünk iránt, s turistákat vonzzon hozzánk. Végezetül pedig köszönetet mondott dr. Tarpai Józsefnek és szerzőtársainak a könyv megírásáért.

Dr. Tarpai József ugyancsak megköszönte mindazok patronálását, akik szakmai segítséget nyújtottak a mű elkészülésében. A könyv szerkezetéről szólva pedig kifejtette: jórészt a régi vármegyerendszert vették alapul Kárpátalja különböző tájainak a bemutatásához, s hat régión – Ungváron és környékén, Munkácson és környékén, Beregszászon és környékén, Nagyszőlősön és környékén, a Felső-Tisza-vidéken, valamint a Verhovinán – keresztül ismertetik meg az olvasókkal vidékünk turisztikai nevezetességeit.

Szilágyi Mátyás beregszászi magyar főkonzul kiemelte a magyarországi támogatással megjelent útikönyv turisztikai kedv­csináló jellegét, s hangsúlyozta: az ismereteket meg kell osztani a közönséggel, fontos dolog az emberek tájékoztatása az itteni látnivalókat illetően.

Marosi Anita, aki Nagyszőlőst és környékét mutatta be a munkában, kifejtette, hogy Ugocsa lakói büszkék lehetnek történelmi emlékeikre, hiszen Tiszaújlaknál vívták meg a Rákóczi-szabadságharc első győztes csatáját, Komjáthy Benedek a királyházai Nyalábvárban fordította magyarra Pál apostol leveleit, emellett természeti értékek is találhatók itt, mint például a Szőlősgyula melletti bioszféra-rezervátum. A Verhovina turisztikai nevezetességeit bemutató Nedbál Klára pedig szólt a terület természeti adottságairól, a magyar történelemben oly fontos szerepet játszó Vereckei-hágóról és az itt álló honfoglalási emlékműről, a Szolyvai Emlékparkról, illetve olyan természeti kincsekről, mint a festői felsőkalocsai táj, a Sipot-vízesés, a Szinevéri-tó és a közelében megtekinthető medve­rezervátum. Hangsúlyozta: legyünk büszkék szülőföldünkre, természeti, történelmi és néprajzi értékeinkre, és arra biztatott minket, itt élő magyarokat, hogy túrázzunk itthon, akár családostul vagy éppen osztálykirándulások keretében.

Ezt követően ismét dr. Tarpai József vette át a szót, felidézve, miszerint szülőföldünk a Magyar Királyság fontos része volt. Míg az ukrán nacionalisták által hangoztatott „magyar szeparatizmus” vádja kapcsán kifejtette azon vágyát, hogy minél több belső-ukrajnai ukrán család látogasson Kárpátalja magyarlakta vidékeire, és tapasztalja meg a vendégszeretetünket. Végezetül pedig a fényképanyag elkészítésében szerepet játszó Turóczy Gábor osztotta meg az egybegyűltekkel, miként is állították össze a könyvet, kis, keretes bejegyzésekben megemlítve megannyi érdekességet, illetve hogyan készítették el a munka fotóanyagát.

A kötet a Kárpátaljai Magyar Turisztikai Tanács megbízásából, dr. Grezsa István, Szabolcs-Szatmár-Bereg megye és Kárpátalja együttműködésének fejlesztéséért és a Kárpát-medencei óvodafejlesztési program koordinálásáért felelős miniszteri biztos támogatásával készülhetett el.       

L. M.