Elstartolt az Otthonról Haza! rendezvénysorozat

2021. augusztus 16., 13:15 , 1071. szám

Közel 20 fős csapat indult el az Otthonról Haza! kerékpáros program keretén belül a Vereckei-hágóról Budapestre. A programot Révész Máriusz kormánybiztos hirdette meg a nemzeti összetartozás jegyében.

Az Otthonról Haza! rendezvénysorozat célja, hogy aktív, turisztikai programokon keresztül kösse össze a határon innen és túl élő magyarokat, ezzel is erősítve a nemzet összetartozását.

A program részeként Kárpátaljáról, Alsóverecke településről, vagyis a Vereckei-hágóról indult a biciklis túra egészen Budapestre, érintve közben Beregszász, Nyíregyháza, Mezőkövesd, Gyöngyös és Gödöllő településeket.

Kárpátalján a programhoz csatlakozott a Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség Ifjúsági Szervezete (KMKSZ ISZ). A programra érkező magyarországi és más határon túli magyar bringások közösen indultak útnak augusztus 15-én. A tervek szerint a Vereckei-szoros, a munkácsi vár és Beregszász érintésével lépik át a magyar határt, majd augusztus 20-án, az államalapítás ünnepén érkeznek meg Budapestre, a Hősök terére a többi külhoni területről indult kerékpárossal együtt.

„Számunkra nagyon fontos, hogy egységgé kovácsolódjon a magyar nemzet. Az összes határon túli országból egyidejűleg indulnak majd biciklitúrák, és így egységbe verődve tudunk majd együtt ünnepelni augusztus 20-án, Budapesten. Nagyon sok helyről csatlakoztak hozzánk Kárpátalja minden szegletéből. Ukrán és magyar anyanyelvűek egyaránt indulnak, így teljes egyetértésben és összhangban tudunk tekerni. Emellett nagyon fontos az is, hogy minél több fiatalt is bevonjunk az ilyen programokba. Erősíteni kell a nemzeti öntudatot a maroknyi kárpátaljai magyarságban” – mondta Horváth Zoltán, a KMKSZ ISZ elnökhelyettese.

K. K./TV21 Ungvár