Idén Nádaspatakon táboroztak a cserkészek

2021. augusztus 17., 16:53 , 1071. szám

Hosszú, kanyargós, néhol csupán köves, azt követően pedig rögös földút vezet a kárpátaljai cserkészek egyik kedvenc táborhelyéhez, amely Nádaspatak (Trosztjanicja) mellett található. A dombos, erdős területet nem sokan látogatják, az elmúlt héten mégis rengeteg fiatal megfordult a falu határán túl elterülő táborozóhelyen, ugyanis a Beregszászi 4. Számú Bendász István Cserkészcsapat választotta helyszínül nyári táborának.

A beregszászi cserkészekhez idén csatlakozhattak a benei és a dédai cserkészek is. Tominec Mihály cserkészparancsnok elmondása szerint a nyári táborra való készülődés mindig különleges, amit sosem lehet elég hamar elkezdeni ahhoz, hogy a tábor kezdetére minden és mindenki a megfelelő helyen legyen. A tábor pontos időpontját általában 1-2 hónappal  hamarabb meghirdetik, amit komoly logisztikai és szervezési munka követ. A logisztikai munka rendkívül fontos, hiszen pl. pont annyi nagy sátornak kell lennie, ahány őrs érkezik majd a területre, mert minden egyes őrs külön sátorban száll meg. Egy őrs átlagosan 8 főből áll, akiknek az elhelyezését biztosító sátrakat részben a Kárpátaljai Magyar Cserkészszövetség szolgáltatja.

A logisztikai csoport kijelöli a tábor helyszínét, a tulajdonossal egyezteti a helyszín használatával kapcsolatos szabályzatot, elvárásokat, korlátokat, a terület használatbavételi idejét, valamint a vízellátás kérdését. Nádaspatakon a terület tulajdonosa Molnár Sándor beregrákosi vállalkozó. 2017-ben a szövetségi nagytábort is itt tartottuk. A heti programháló elkészítése a szervezőcsapat feladata.

Minden csapattábor egy keretmesére épül. Ez azt jelenti, hogy a hétnapos tábor egy meghatározott téma köré épül. Idén az indián kultúrára esett a döntés.

Az idei tábor területét és a vízellátást Molnár Sándor beregrákosi vállalkozó biztosította a cserkészek számára. A tábor több különböző egységből állt, amelyek közül a legfontosabb talán a gazdasági ház (GH) őrs, ahol idősebb cserkészek biztosítják az ételek elkészítését, a hozzávalók tárolását, az egészségügyi kellékeket és egyéb, a táborozáshoz elengedhetetlen dolgokat. Ezt követi a törzskörlet, ami a törzsőrs főhadiszállásaként működik: itt olyan fiatalokat találhatunk, akik a tábor lebonyolításáért felelnek. Van még egy úgynevezett alakuló is, amely azt a területet jelöli, ahol a táborban részt vevő őrsök nap mint nap többször is négyzet formájában felsorakoznak. Az utolsó nagyobb egységek pedig az őrsi körletek, amely minden őrsnek a saját birodalma, amelyet egész héten építgetnek-szépítgetnek. Ezek összekomponálása rendkívüli kreativitást, türelmet és kitartást igényel. A minőségi építményeket tartalmazó körleteket természetesen körül kell keríteni, hogy mindenki számára világos legyen, hogy melyik ponton kezdődik az egyik, és hol végződik a másik őrsi körlet. A cserkésztábor elengedhetetlen elemei közé tartozik még a zászló felvonására készített zászlórúd, amely az alakulón található, az eredményhirdető – indián keretmese mellett idén ezt egy totemoszlop jelölte –, a tábortűzhely és a lány-fiú latrinák.

Egy nap levezetése mindig a napos tiszt feladata, amelyet szerdán Kázmér Vivien segédtiszt látott el. Mindennap van ébresztő, reggeli torna, zászlófelvonás, reggeli, ebéd, vacsora, tábortűz, zászlólevonás és takarodó. A többi program már a hét témája köré épül. A cserkésztáborban a fiatalok együtt állíthatták fel a sátrakat, ismerkedhettek különböző játékok segítségével, métázhattak, heti két alkalommal őrsönként elkülönülve elkészíthették saját maguknak a vacsorát, részt vehettek egy ökumenikus istentiszteleten, számháborúztak, népdalokat tanultak és persze néptáncoltak is.

A kiscserkészeknek sajnálatos módon szerdán véget ért a tábor, de az indiános kerettörténetnek köszönhetően Beregszászba érve még várt rájuk egy dicső feladat, ugyanis meg kellett találniuk és ki kellett szabadítaniuk Moonroe törzsfőnök lányait. A tanyázó kiscserkészekkel együtt 71-en tölthettek el egy igazán különleges hetet festői környezetben kiváló társasággal.

A cserkésztábort a Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt. támogatta.

Simon Dávid