Két pasi meg egy kicsi

Sorozatajánló

2021. augusztus 17., 21:24 , 1071. szám

Ismét egy régebbi, de mégsem őskövületnek számító, hat évvel ezelőtt véget ért sorozattal jelentkezünk.

A Két pasi meg egy kicsi (eredeti címe: Two and a Half Men) Emmy-díjas és Golden Globe-díjra jelölt amerikai szituációskomédia-sorozat. A sorozat főszereplői: Charlie Sheen, Jon Cryer, Angus T. Jones, valamint a 9. évadtól Ashton Kutcher. A sorozat bemutatóepizódját 2003. szeptember 22-én vetítették le az Egyesült Államokban, ahol 2015. február 19-én mutatták be az utolsó részt. Műholdas csatornán a Viasat 6-on naponta többször láthatók belőle 20 perces epizódok. A cselekmény középpontjában a hedonista reklámdalszerző, Charlie Harper áll, akihez a válása után beköltözik öccse, a kissé csetlő-botló Alan, valamint fia, a buta és nagy étvágyú Jake.

A sorozat központi szereplője a két Harper testvér: Charlie dúsgazdag agglegény, aki hajszolja az élvezeteket, és reklámdalok írásából gazdagodott meg. Amikor a csontkovács Alant az exneje, Judith az utcára teszi, kénytelen a bátyja malibui villájában meghúzni magát, ahol hétvégenként fia, Jake is meglátogatja. A házvezetőnő, a szabadszájú Berta eleinte ellenségesen viselkedik az általa csak kakukknak hívott kisöccsel, de később elviseli a jelenlétét a házban. A szomszédban lakó nő, a pszichopata vonásokat is felmutató Rose is a ház állandó vendége lesz.

Az első öt évadban Charlie különféle nőkkel kerül szexuális viszonyba, humoros helyzeteket teremtve ezzel, de egyikük sem lesz hosszú távú és komoly kapcsolat. A hatodik évadban aztán eljegyzi Chelsea-t, bár ez sem tart sokáig. Végül rádöbben, hogy Rose kell neki, ezért Párizsba utazik a nő után. Ott azonban tisztázatlan körülmények közepette a metró alá zuhan, és szörnyethal, bár már ekkor is felmerül, hogy az egész Rose műve volt, miután rájött, hogy Charlie megcsalja őt.

Alan egész más utat jár be. Meg kell küzdenie fia felnövésével, viszonyával az exneje felé, ráadásul a randevúi is mind pocsékul sikerülnek. Egy alkalommal elvesz egy fiatal lányt, Kandit (April Bowlby), de a frigy nem tart sokáig, és így már két nőnek kénytelen tartásdíjat fizetni az egyre kevesebb pénzéből. A hetedik évadban aztán összejön Jake egyik osztálytársának anyjával, Lyndsey McElroyjal (Courtney Thorne-Smith), és bár a kapcsolat majdnem megszűnik, mert Alan megcsalja a nőt, és véletlenül fel is gyújtja a házát, aztán hullámvölgyek közepette, de folytatódik. Alan karaktere a sorozat során egy csetlő-botló szerencsétlenből fokozatosan egy kifejezetten számító és manipulatív szereplővé válik.

Charlie halála után, a kilencedik évadban a házat egy internetmilliomos, Walden Schmidt veszi meg, akit felesége, Bridget épp akkor hagyott el. Alan kénytelen elköltözni általa nem túlságosan kedvelt anyjához, Evelynhez, de Walden visszahívja őt és Jake-et is, mert barátokra van szüksége nehéz helyzetében. Jake később bevonul a hadseregbe, Walden pedig megkéri barátnője, Zoey (Sophie Winkleman) kezét, de a lány elutasítja egy másik férfiért.

A sorozat végén egy szívroham következtében Walden átértékeli az életét, és szeretne örökbe fogadni egy gyereket. Mivel ehhez meg kellene nősülnie, és ilyen nő nincs a láthatáron, ezért Alant ráveszi, hogy játsszák el, hogy ők egy melegpár, házasodjanak össze, és így fogadjanak ketten örökbe egy gyereket. Mindeközben azonban mindketten próbálkoznak helyretenni a saját magánéletüket: Alan megkéri Lyndsey kezét, Walden pedig összejön a gyámügyessel, Mrs. McMartinnal. A dolgok azonban érdekes fordulatot vesznek, amikor kiderül, hogy Charlie talán mégis életben van.

Charlie Sheen és Jon Cryer az 1991-es Nagy durranás után először szerepeltek közös produkcióban. 2010-ben a CBS és a Warner több évre szóló szerződést kötött a sorozat vetítésének folytatása érdekében, azonban Charlie Sheen a nyolcadik évad forgatása alatt többször járt elvonókúrán, ami csúszáshoz vezetett, s megbízhatatlansága miatt végül szerződést bontottak vele. Karakterét kiírták a sorozatból, helyette Ashton Kutcher alakításában bekerült Walden Schmidt, a milliomos, akinek szintén problémái vannak a nőkkel, de mivel Alan barátja lett, megveszi Charlie házát, s így Alannek nem kell az utcára kerülnie. A tizedik évad végén Jake-et is kiírták a sorozatból, igaz, csak részlegesen. Helyére Jenny, Charlie balkézről született lánya került. A sorozat 262 epizód után, 2015. február 19-én ért véget egy duplarészes fináléval. 2012-ben ez volt a negyedik legnagyobb bevételt generáló televíziós produkció, epizódonként átlagosan 3,24 millió dolláros bevétellel.

A nálunk is eléggé népszerű sorozat az IMDb-n 7-es értékelést szerzett a tízből. A hullámzó minőségű, de nézhető sorozat könnyed esti szórakozás az egész család számára, bár nem követendő példaként tüntetném fel a sorozatban megfigyelhető életutakat. Jó szórakozást mindenkinek!        

FS