Köteles-e tartásdíjat fizetni a biológiai apa?

2021. augusztus 17., 10:29 , 1070. szám

„Azt szeretném tudni, rákényszeríthetem-e a biológiai apát a tartásdíj fizetésére, ha a neve nem szerepel a gyerek születési bizonyítványában? Mit tehetek?”

– Nem kényszeríthet olyasvalakit gyermektartásdíj fizetésére, aki az okmányok értelmében nem minősül a gyermek apjának. A Családi törvénykönyv (Cstk.) 181. cikkelye kimondja, hogy a szülők kötelesek eltartani a gyermeket annak nagykorúságáig. A 121. cikkely értelmében a szülők jogai és kötelezettségei azon alapulnak, hogy a gyermek tőlük származik, amit az anyakönyvi hivatal igazol. Következésképpen jog szerinti apának vagy anyának akkor számít valaki, ha a gyermek születésére vonatkozó anyakönyvi bejegyzésben az ő adatait tüntetik fel.

Nem számít ritkaságnak, hogy az anya nem él házasságban a gyermek biológiai apjával. Ilyen esetekben a gyermeknek az apától való származását a Cstk. 125. cikkelye alapján határozzák meg: vagy az anya és az apa erre vonatkozó közös kérvénye, vagy a bíróság határozata nyomán.

Amennyiben a biológiai apa megtagadja az apaság elismerését, vagyis amikor nem nyújtanak be az anyával közös kérvényt az anyakönyvi hivatalnak, hogy az ő neve szerepeljen a gyermek anyakönyvi születési bejegyzésében, a gyermek az anya vezetéknevét és állampolgárságát kapja, kereszt- és apja nevét pedig az anya bemondása alapján rögzítik az anyakönyvben. (Lásd a Cstk. 135. cikkelyének 1. pontját!) Ha viszont a gyermek születésére vonatkozó anyakönyvi bejegyzésben az apára vonatkozó adatokat a Cstk. 135. cikkelye alapján tüntetik fel, úgy az anyának nincs lehetősége a bírósághoz fordulni a gyermektartásdíj megítélését kérve.

A törvényalkotók azonban az ilyen esetekre is gondoltak. A 128. cikkely értelmében az apaságról a gyermek vonatkozásában a bíróság is határozhat, amennyiben az anya keresetében az apaság megállapítására kéri a bíróságot. Az ilyen ügyekben az alperes, vagyis az apa bejelentett lakcíme szerint illetékes bíróság jogosult eljárni. Az apaság megállapítása mellett lehetőség van mindjárt a gyermektartásdíj megítélését is kérni a keresetlevélben. Ez utóbbi esetben az anya döntheti el, hogy az apa vagy a saját lakhelye szerint illetékes bírósághoz fordul keresetével.

Amennyiben az apaság megállapítását kérjük a bíróságtól, 908 hrivnya bírósági illetéket kell megfizetnünk. A gyermektartásdíj fizetésének megállapításáért illetékmentesen folyamodhatunk a bírósághoz.

A bíróság a vérségi kapcsolat fennállásának bizonyítására minden olyan információt figyelembe vehet, amely igazolja, hogy a gyermek egy bizonyos személytől származik, és amelyet a Polgári perrendtartási törvénykönyv rendelkezéseivel összhangban szereztek be. Nem létezik meghatározott listája a bizonyítékoknak, lehet ez az információ tanúvallomás, írásos és tárgyi bizonyíték, igazságügyi orvosszakértői vélemény vagy génvizsgálat eredménye.

A Polgári perrendtartási törvénykönyv 109. cikkelye értelmében amennyiben a felek valamelyike megtagadja a szükséges anyag, dokumentum átadását a szakértőknek vagy a személyes részvételt a szakértői vizsgálatban, ha a szakértői vizsgálat e nélkül nem végezhető el, a bíróság annak függvényében, hogy melyik fél bújik ki a vizsgálat alól, illetve milyen jelentőséggel bír számukra a vizsgálat, elismerheti a tényt, amelynek megállapítására a szakértői vizsgálatot elrendelte, vagy megtagadhatja az elismerését. Amennyiben tehát az alperes (a gyermek apja) kibújik a szakértői vizsgálat elvégzéséhez szükséges biológiai minta szolgáltatása alól, a bíróság az egyéb bizonyítékok figyelembevételével a szakértői vizsgálat eredménye nélkül is megállapíthatja a vérségi kapcsolatot közte és a felperes, az apaság megállapítását kérő anya gyermeke között.

Ha bizonyítást nyer az alperes és a gyermek közötti vérségi kapcsolat, a bíróság határozatában elrendeli, hogy módosítsák a gyermek apjára vonatkozó információkat az anyakönyvi születési bejegyzésben.

Az idevágó szabályzat (Правилa внесення змін до актових записів цивільного стану, їх поновлення та анулювання) 2.13.1-es és 2.16.4-es pontja értelmében az apaságot kimondó bírósági határozat alapul szolgálhat a gyermek születésére vonatkozó anyakönyvi bejegyzés módosításához a bírósági határozatban szereplő adatokkal összhangban.

A gyermek születésére vonatkozó módosított anyakönyvi bejegyzés alapján az anyakönyvi hivatal új születési bizonyítványt állít ki a gyermek számára, amelyben szerepelni fognak az apára vonatkozó, a bírósági határozat által megállapított adatok.

Összefoglalva, csak abban az esetben kötelezhető a biológiai apa gyermektartásdíj fizetésére, ha ő szerepel apaként a gyermek születési bizonyítványában. Ha viszont az apára vonatkozó információk a Cstk. 135. cikkelye szerint, az anya bemondása alapján lettek rögzítve a gyermek születési anyakönyvi bejegyzésében, a gyermektartásdíj megállapításához előbb módosítani kell az apára vonatkozó adatokat az anyakönyvi születési bejegyzésben, és ennek alapján meg kell szerezni a gyermek új születési bizonyítványát, mely tükrözi az apa személyére vonatkozó változásokat. Az anyakönyvi bejegyzés módosítását az anyakönyvi hivatal az apa hozzájárulásával vagy bírósági határozat alapján végezheti el.

hk