Novák Katalin: A következő évtized a magyar büszkeség évtizede lesz

2021. augusztus 18., 18:38 , 1071. szám

A nemzet újraegyesítésének évtizedét a nemzeti büszkeség évtizede követi majd, és azért kell dolgoznunk, hogy a határokon átnyúló nemzeti összetartozás vitathatatlan tény legyen Magyarországon és külföldön. És azért kell dolgoznunk, hogy a magyarok – bármely részén élnek is a világnak – büszkék lehessenek arra, hogy a magyar nemzethez tartoznak, és ez tiszteletet váltson ki a kívülállókból – emelte ki Novák Katalin családokért felelős tárca nélküli miniszter múlt szombaton Palicson a Vajdasági Magyar Szövetség Szent István-napi ünnepségén.

„Egy olyan évtized küszöbén léptünk át, melyben nemzetek buknak majd el a mindennapi túlélésért vívott küzdelemben, de hiszem, hogy nekünk egy olyan évtized köszönt be, melyben az anyaországi és határon túli magyar közösségek együtt erősödve, gyarapodva bizonyíthatják maguknak és a világnak, hogy méltó őrzői a Szent István-i örökségnek” – magyarázta.

Kiemelte: „azért lehet otthon egy szegedi Zentán, egy debreceni Nagyváradon, egy mátészalkai Szatmárnémetiben, egy mosonmagyar­óvári Dunaszerdahelyen, mert ugyanahhoz a nemzethez tartozunk, egy nyelvet beszélünk, közös a múltunk, közös a jelenünk, és azt akarjuk, hogy a jövőnk is közös legyen". Hozzátette: megannyi történelmi tapasztalat és fájdalom övezi a szomszédos Szerbia és Magyarország útját, de szót kell érteniük, mert szomszédok. Egymás megértésében pedig a délvidéki magyarok játsszák a főszerepet.

Pásztor István, a Vajdasági Magyar Szövetség (VMSZ) elnöke ünnepi beszédében kiemelte, hogy a vajdasági magyarság mindig a túlélésért küzd, az utóbbi évtizedben pedig azért kellett harcba szállnia, hogy ne veszítse el politikai legitimációs súlyát. Emlékeztetett ugyanakkor arra, hogy a VMSZ az elmúlt 14 évben a szerb többség irányába a kölcsönös elfogadáson és tiszteleten alapuló együttműködést képviseli, nem a szembenállást. Mint mondta: ezen nem is kívánnak változtatni, „ugyanis a nehéz idők, amiket élünk, arra figyelmeztetnek, hogy nem a szembenállás, hanem a szövetségépítés ideje van”.

(MTI/Kárpátalja)