Oktatás: Három járványforgatókönyv az iskoláknak

2021. augusztus 18., 11:50 , 1071. szám

Az Ukrán Oktatási és Tudományos Minisztérium három forgatókönyvet mérlegel, ami az ukrajnai iskolások oktatását illeti az új tanévben: normál iskolai működés, távoktatás és a kettő keveréke. Ezeket a forgatókönyveket a Covid–19 okozta járványhelyzet súlyosságának függvényében tervezik alkalmazni.

Szerhij Skarlet oktatási miniszter a Glavkomnak adott interjújában elmondta, arra számítanak a tárcánál, hogy a tanév első két hónapja a járvány előtt megszokott hagyományos rend szerint telik majd az iskolákban. A miniszter azonban azt sem zárta ki, hogy a vártnál korábban súlyosbodik a járványhelyzet, például a Delta-vírustörzs elterjedése miatt.

Ezzel kapcsolatban a tárcavezető részletesen ismertette az oktatás megszervezésének három lehetséges forgatókönyvét a 2021/22-es tanévben.

Az első, a járványhelyzet tekintetében zöld besorolású régiókban alkalmazható forgatókönyv tűnik a legkedvezőbbnek. Az oktatási intézmények a megszokott módon működhetnének ezeken a területeken, a koronavírus-járvány esetleges lokális fellángolásaikor az egyes iskolák pedagógustanácsai dönthetnének a távoktatásra való áttérésről.

A második forgatókönyv arra az esetre vonatkozna, ha nőne a megbetegedések száma. Az oktatási minisztérium ilyenkor is ragaszkodna ahhoz, hogy az 1–4. osztályokban folytatódjék a jelenléti oktatás, és az úgynevezett inkluzív oktatási központok is a szokásos rend szerint működjenek. Ennek azonban feltétele, hogy az intézmények dolgozóinak 80%-a be legyen oltva koronavírus ellen.

A harmadik forgatókönyv a járvány súlyossága szerint sárga és narancssárga besorolású régiókra vonatkozna. Ilyenkor a helyi hatóságok elrendelhetnék a vegyes (távoktatás és jelenléti oktatás kombinálása) vagy a távoktatást. Ha azonban az oktatási intézmények dolgozóinak 80%-a be van oltva a Covid–19 ellen, még ebben az esetben is folytatódhatna az iskolai tanítás a megszokott rend szerint.

Skarlet kitért arra is, milyen intézkedésekkel szándékoznak javítani a távoktatás minőségén. A miniszter egyebek mellett egymilliárd hrivnyás szubvenciót ígért laptopok beszerzésére az oktatási intézmények, a távoktatásban dolgozó pedagógusok számára. Ebből a pénzből szerinte közel 60 ezer készülék beszerzésére futhatja, ami persze nem elegendő. A laptopok beszerzése a megyei állami adminisztrációk feladata, amelyek állítólag már megkapták az ehhez szükséges pénzt.

A tárcavezető adatai szerint egyébként jelenleg két pedagógusra jut egy számítógép az iskolákban. A terv az, hogy 2024-re minden tanárnak jusson PC. Ami az iskolásokat illeti, 19 nebulóra jut egy számítógép.

Problémák vannak az internettel is. Skarlet szerint azt az ígéretet kapták a Digitális Átalakulási Minisztériumtól, hogy az év végéig minden oktatási intézményben elérhető lesz a világháló. Ugyancsak javítani kívánnak a kapcsolat sebességén. A minisztérium, az állam ugyanakkor nem tudja megoldani egymaga azt a problémát, hogy a gyerekek egy része, elsősorban a sokgyermekes családokban, nem rendelkezik saját számítógéppel, jelezte a tárcavezető.

Skarlet némileg tanácstalannak tűnt a tekintetben, mi lesz a pedagógusok oltásával, amely néhány régióban lassan halad. Azzal kapcsolatban is az Egészségügyi Minisztériumhoz utalta az interjút készítő újságírót, hogy mi az oktatási tárca és a kormány álláspontja a gyermekek oltását illetően, mondván ez egészségügyi és nem pedagógiai kérdés.

(hk)