Pavlov polgármester halála: egy golyó és más semmi

2021. augusztus 18., 15:29 , 1071. szám

Vasárnap óta újabb tisztázatlan haláleset borzolja a kedélyeket Ukrajnában. Konsztantin Pavlovnak, Krivij Rih polgármesterének élettelen testére a megyeszékhely melletti Vilne községben, háza ajtajában találtak rá vasárnap délután.

Helyszínelés

A halálos golyó szívtájékon találta el a férfit. A véres holttest mellett ott hevert a fegyver (egy gépkarabélyból továbbfejlesztett vadászpuska), amelyből vélhetően a lövést leadták. A média azt is tudni véli a rendőrségtől, hogy a lövés után az áldozat még érkezett megtenni 10 métert, mielőtt a nyitott bejárati ajtó küszöbén összeesett volna.

Néhány órával később Artem Sevcsenko, a Belügyminisztérium kommunikációs igazgatója közölte, három lehetséges forgatókönyvet mérlegelnek a polgármester halálával kapcsolatban.

„A variánsok száma korlátozott: ez vagy gyilkosság, vagy öngyilkosság, vagy gondatlan fegyverkezelés. Előfordul ilyesmi” – közölte Sevcsenko kissé cinikusan az Interfax–Ukrajina hírügynökség szerint.

Mint fogalmazott, le kell folytatni a nyomozást, meg kell érteni, hogy mi okozta az „incidenst”. A kommunikációs igazgató hétfőre ígérte az első vizsgálati eredményeket.

A gyanús felvétel

Vasárnap este, még mielőtt a nyomozás konkrét következtetésekre jutott volna az esettel kapcsolatban, megjelent a közösségi médiában egy videó, amelyet láthatóan a házban és az akörül felszerelt térfigyelő kamerák felvételeiből vágtak össze. Ezen látható egyebek mellett, amint Pavlov telefonnal és karabéllyal a kezében járkál az épületben, dohányzik, hosszan áll a zárt ajtó előtt. A halálos lövés pillanata ugyanakkor hiányzik. Az utcai kamera felvételéből sejthetjük, hogy kinyílik a bejárati ajtó. Abból, hogy riadtan elfut a lépcsőn üldögélő macska, következtethetünk a halálos lövés eldördülésének pillanatára. Miután azonban nem láthatjuk, mi történik ekkor az épületben Pavlovval, a felvétel aligha tekinthető perdöntő bizonyítéknak a három rendőrségi variáns bármelyikét illetően.

A felvétellel egyébként is problémák vannak. Egyesek szerint Pavlov a házban nem viselt zoknit, a holttestéről utóbb készült fotókon azonban fekete zokniban látjuk. Ezenkívül a felvételen látható időjelzés sem folyamatos, úgy tűnik, mintha módosították volna.

Megszólalnak a politikusok

Bármi volt is a célja a kiszivárogtatásnak, arra mindenképpen jó volt, hogy teret engedjen a találgatásoknak. Az egyik hatalompárti portál mindjárt közölte, a felvétel az öngyilkosságot látszik alátámasztani, míg az ellenzék azon csámcsogott, hogy az öngyilkosok nemigen szoktak házuk nyitott ajtajában, nyilvánosan végezni magukkal. Arról nem is szólva, tették hozzá, hogy karabélyból nehéz golyót ereszteni a saját mellkasába az embernek. Ráadásul egyesek kék foltokat, ütlegelés nyomait vélték felfedezni a halottról készült felvételeken, amelyek nem összeegyeztethetők az öngyilkosság elméletével.

Az Ellenzéki Platform – Az Életért pártnál, amelynek színeiben Pavlov tavaly ősszel polgármester lett, nem hisznek az öngyilkosságban. Vadim Rabinovics társ­elnök felszólította a hatóságokat, hogy találják meg az elkövetőt. „A szóbeszéd az öngyilkosságról szándékos félrevezetés!” – írta a közösségi médiában a politikus.

Volodimir Zelenszkij elnök is fontosnak tartotta megszólalni az ügyben. Bejelentette, személyesen felügyeli az ügy kivizsgálását.

A rendőrség hallgat

Csak fokozta az esettel kapcsolatban felmerült kételyeket, hogy másnap, azaz hétfőn délelőtt a rendőrség még mindig nem tudott konkrétumokról beszámolni. Szinte az egyedüli tény, amelyet az áldozat halálán kívül meg tudtak erősíteni, hogy egyetlen golyó ütötte sebet találtak a holttesten. Elismerték, hogy valóban a rendelkezésükre állnak a térfigyelő kamerák felvételei, ám azok tartalmáról semmit nem árultak el, mondván, még vizsgálják azokat. Ez az hallgatás meglehetősen zavarba ejtő volt kb. 13-14 órával a holttest felfedezése után, különösen annak fényében, hogy időközben fővárosi szakemberek érkeztek a helyi nyomozók segítségére. Még azt sem kívánták megerősíteni vagy cáfolni, hogy látható-e idegen személy a felvételeken. Azt viszont nem tudták megmagyarázni, s furcsállták is, miként került ki a térfigyelő kamerák felvétele a világhálóra.

A jó polgármester

Pavlovot tavaly decemberben választották meg az államfő szülővárosának élére, a második fordulóban a szavazatok 56,97%-át szerezte meg. A kormánypárt, a Nép Szolgája jelöltjét, Dmitro Sevcsiket győzte le, akiről úgy tudni, Rinat Ahmetov oligarcha egyik topmenedzsere.

Valójában nem Pavlov volt a legesélyesebb jelölt. Mindenki az akkor hivatalban lévő polgármester, Jurij Vilkul (Ukrán Perspektíva) győzelmére számított, aki már az első körben is közel állt a győzelemhez, a voksok 46%-át szerezte meg. Ám a második forduló előtt Vilkul egészségügyi okokra hivatkozva váratlanul visszalépett, a választóit pedig felszólította, hogy szavazzanak Pavlovra. Ajánlása döntőnek bizonyult a választási küzdelem kimenetele szempontjából.

Megjegyzendő, Krivij Rih bizonyult az ország egyetlen nagyvárosának, amelyben az orosz ajkú parlamenti ellenzék jelöltje győzött. Tekintettel az elnök egyre markánsabban megnyilvánuló ukránosító politikájára, sokak szerint jelzésértékű, hogy éppen a szülővárosában győztek az „oroszbarátok”. Az viszont nem minősül egyedinek, hogy a helyi politikai erők, esetünkben Vilkul tömörülése, felülkerekedtek az államfőn és pártján a helyhatósági választásokon.

Egyébként Vilkul Pavlovnak nyújtott támogatása sem mondható véletlennek, hiszen együttműködésük még az „átkos” Janukovics-érára nyúlik vissza. Pavlov 2005-től a Régiók Pártja városi szervezetének vezetője volt, egy évvel később polgármester-helyettessé nevezték ki. 2012-től 2019-ig parlamenti képviselőként működött, előbb a Régiók Pártja, majd az Ellenzéki Blokk színeiben. 2019-től Vilkul polgármester tanácsadója lett.

Bár alig néhány hónapig irányította a várost, Pavlovnak sikerült felhívnia magára a figyelmet. Május 1-jétől például ingyenessé tette Krivij Rih lakói számára a tömegközlekedést. Ez a lépés nem akármilyen feltűnést keltett, miközben országszerte nőttek a viteldíjak.

Ami a polgármester halálának rövid távú következményeit illeti, Krivij Rih irányítását ideiglenesen a városi tanács titkára, Olekszandr Kotljar (Nép Szolgája párt) veszi át.

Gyilkosság vagy öngyilkosság?

Konsztantin Pavlovot környezete életvidám, mélyen vallásos, családszerető embernek írja le, így valószínűtlennek tartják, hogy öngyilkosságot követett volna el. Azonban a rendőrség érthetetlen hallgatása miatt sem lehetett lapzártánkig egyértelműen elvetni annak lehetőségét, hogy a városvezető halálának politikai, esetleg gazdasági-alvilági háttere van.

A vesti.ua-nak nyilatkozó Ruszlan Bortnik politológus nem tartja teljességgel kizártnak, hogy a politikust öngyilkosságba hajszolták. Szerinte Pavlov jelentős politikai tapasztalata ellenére is vállalhatta bizonyos körülmények között, hogy véget vet az életének, ha ezzel felmenti a családját a rájuk nehezedő nyomás alól.

Szerhij Parhomenko biztonsági szakértő a segodnya.ua-nak nyilatkozva arra a lehetőségre hívta fel a figyelmet, hogy az áldozatot bosszúból gyilkolhatták meg. Emlékeztetett, hogy az SZBU éppen a napokban leplezte le Krivij Rihben egy jelentős bűnbanda vezetőjét.

A legkevésbé valószínűnek azt tartják, hogy a gyilkosság hátterében az országos és a regionális politikai-pénzügyi elitek közötti nézeteltérés állt volna. Volodimir Feszenko a közösségi médiában rámutatott: a városban az érdekeltségek döntő hányada továbbra is a Vilkulok kezében van, akik viszont kiegyeztek a hatalommal. Következésképpen, hiába választották meg Pavlovot az OPZZS színeiben, ez nem befolyásolta alapvetően a dolgok menetét a városban. Hozzáteszi, a gyilkossággal kapcsolatos szóbeszédek máris komoly kárt okozhattak Zelenszkijnek és a kormánypártnak, vagyis ők egyáltalán nem lehettek érdekeltek benne, hogy ezen a módon oldjanak meg egy esetleges konfliktust. Reméljük, jövő héten már tudni fogjuk, hogy mi történt Vilnében.            

(ntk)