Vasárnapi üzenet: 2021. augusztus 22.

2021. augusztus 22., 08:34 , 1071. szám

„A kő, amit az építők megvetettek, szegletkővé lett…”   Mt. 21, 42

A mai vasárnap evangéliuma alapján joggal merül fel a kérdés: mi a szegletkő az életedben? Van-e egyáltalán? Ez olyan alapot jelent, ami egész életedben fontos.  Amiből kiindulsz, és amihez vissza tudsz térni, amikor gond van, amikor valamit elölről kell kezdeni. Ahogy a GPS szokta mondani, amikor eltévedsz: „Újratervezés.”

Egy keresztény ember életében mi a szegletkő? Ez nem azt jelenti, hogy más ebből ne tudjon jó gondolatokat meríteni.

A mai világ – vagy inkább a politikum – azt hangoztatja, hogy új embernek kell születni, aki szabad társadalomban él. Ez nem is baj.  A bonyodalmak akkor kezdődnek, amikor el kell dönteni, mi ennek az alapja. Miből kell kiindulni? Mik az utánzásra és tanításra késztető értékek, vagyis a tananyag kinek a műve?

Nem találtam erre más választ, csak Jézus Krisztust, a szegletkőt, Róla szól ez a mai perikópa. Nem ez az első alakalom, amikor megvetjük e szegletkövet. Sokan vagyunk, akik átéltük, amikor belőlünk is „homo szovjetikuszt” akartak faragni. A cél akkor is hasonló volt: új emberre van szükség, és akkor is a „szegletkövet” vetették el, sőt még harcoltak is ellene. Hála a Jóistennek, füstbe mentek az efféle próbálkozások.

A mának is megvannak a maga kihívásai, ma is keressük a példát, a szép és jó példát. Jézus Krisztus tanít meg minket az igazi demokráciára, türelemre. Ő a pluralizmus igazi mestere. Egymás elfogadására buzdít. Úgy gondolom, ha nem Őt teszik életük szegletkőjévé, a mai politikai vezetők is zátonyra futnak.

Szabó Konstantin
görögkatolikus pap