Alapszervezeti közgyűlés Salánkon

2021. augusztus 23., 15:29

Salánkon is megtartották augusztus 22-én a Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség (KMKSZ) helyi alapszervezetének az idei közgyűlését, melynek a község művelődési háza adott otthont.

Kalanics Éva alapszervezeti elnök beszámolójában visszatekintett az elmúlt évre, amikor is a karanténszabályok szigorú betartása mellett emlékeztek meg augusztus 20-ról, hajtottak fejet a sztálinizmus áldozatai előtt, és tartottak választási tájékoztató gyűlést 2020. október 18-án. A helyhatósági választások során pedig mind a megyei, mind a járási, mind a kistérségi képviselőjelöltek közül a KMKSZ jelöltjei kapták a legtöbb voksot. Karbantartási munkálatokat végeztek el a Rákóczi-emlékparkban. Lehetőségeikhez mérten támogatták a helyi postahivatal alkalmazottait, a járvány kitörése után csatlakoztak a KMKSZ egészségügyi alegységek támogatását célzó akciójához, melynek sikeréhez a helybeliek több mint 2000 hrivnya adományozásával járultak hozzá. Az alapszervezeti elnök pedig arcvédő maszkokat készített és osztott szét. Emellett az alapszervezet segítséget nyújtott helybeli betegeknek, gyógyszereket igényelt a számukra, térítésmentes fénymásolatokat biztosított az oktatási-nevelési támogatási pályázatok leadásához. Ez év június 4-én tűzgyújtással emlékeztek meg Trianonról. Ami pedig a terveket illeti, rendbe akarják hozni a Rákóczi-emlékparkot és az ott álló Szent István-szobrot.

Az elnöki beszámolót követően Barta József, a KMKSZ alelnöke szólt a KMKSZ választási szerepléséről, sikerként könyvelve el többek között azt, hogy bár a kibővített Beregszászi járásban kisebbségbe került a magyarság (a lakosság 42 százalékát teszi ki), mégis a KMKSZ jelöltje lett a járási tanács elnöke, a Tiszapéterfalvai kistérségben pedig a Szövetség jelöltje a polgármester, s abszolút többséget alkotnak a képviselőink, így a KMKSZ-frakció „kormányoz”. És mivel a megyei tanácsban a két legnagyobb pártfrakció nem tud együttműködni egymással, s csak az ellenzéki frakciók szavazataival születhetnek döntések, így a KMKSZ képviselőcsoportjának a szerepe is felértékelődhet, bele tud szólni a megyei költségvetés elfogadásába is. A továbbiakban kitért a KMKSZ alapítványainak a munkájára, arra, hogy rajtuk keresztül valósulnak meg a Magyarországról érkező szociális és gazdasági támogatások. Kiemelte, hogy a pedagógusok fizetés-kiegészítésével sikerült megfékezni a nagyarányú pedagóguselvándorlást, majd kifejtette, hogy gazdaságfejlesztési stratégiát akarnak kidolgozni Kárpátalja számára. De mint mondta, a továbbiakban csak akkor támogat minket Magyarország politikailag, gazdaságilag, szociálisan, ha a jövő évi magyarországi parlamenti választásokon ismét a Fidesz–KDNP győz, és alakít kormányt. Mindemellett pedig a földprivatizáció fontosságára is felhívta a figyelmet.

Ugyancsak felszólalt a közgyűlésen Székely Gusztáv, a Tiszaújlaki Kistérségi Tanács KMKSZ-frakciójának a vezetője, aki arról beszélt, hogy ellenzékben politizálva miként igyekszik a frakció szolgálni a helyi magyarság érdekeit. Így például el akarják érni, hogy biztosítsák Salánk, Verbőc, Feketepatak, valamint az általuk közrezárt ukrán falu, Puskino ellátását vezetékes ivóvízze, mivel sok kút vize rossz minőségű, és meg akarják oldani a szennyvíz elvezetését is.

Lajos Mihály