GeoFolk – Nemzetközi Viseletkiállítás Kárpátalján

2021. augusztus 25., 08:36 , 1072. szám

A Kárpátaljai Népfőiskolai Egyesület szervezésében augusztus 24–26. között Visken, Nagydobronyban és Ungváron volt megtekinthető Dávid Botond székelyudvarhelyi fotóművész nemzetközi népviseleteket bemutató fotókiállítása.

Dávid Botond fotóművész installációin 1700 ember mutatja be 56 ország 240 nemzetének viseletét.

Dávid Botond elmondta: „Bár Székelyföldön élek, úgy éreztem, keveset tudtam a viseletekről. De érdekelt a téma, s mivel vizuális típus vagyok, és jobban megjegyzem, ha valamit lefényképezek, majd azt többször megnézhetem, ezért fényképezni kezdtem a látott viseleteket. Menet közben az is kiderült számomra, hogy ezzel másoknak is örömöt okozok. Így elmondhatom, hogy nem én választottam a témát, hanem a téma engem. Ezen az installáción 1700 ember látható, akik által 240 nemzet viseletét ismerhetjük meg, amelyet folyamatosan bővítünk. A cél egy olyan adatbázis létrehozása, amely a fotókon túl rövid leírást is tartalmaz a látható viseletekről.”

– Hány év kell egy ekkora installáció elkészítéséhez?

– Közel hét év munkáját láthatják most az érdeklődők. Az elmúlt években Európa-szerte több helyen is megfordult a kiállítás anyaga, amely minden éven bővül. Itt, Kárpátalján is amellett, hogy bemutatjuk a fotókat, felgyűjtöm a helyi viseleteket is.

Bereczky Zsuzsanna, a Kárpátaljai Népfőiskolai Egyesület munkatársa elmondta: „Nagyon fontosnak tartottuk, hogy ezt a kiállítást bemutassuk Kárpátalján is, hiszen értéket képvisel. Egyesületünk célja pedig az értékek bemutatása, továbbörökítése. Azért esett a választás helyszínként Nagydobronyra, Viskre és Ungvárra, mert azon túl, hogy megismerkedhetnek a népek viseleteivel, a fotóművész a helyi viseleteket is megörökíti, így a viski, a dobronyi és az ungvári skanzenben található ruszin és hucul viseletek is bekerülhetnek majd a tárlatba.”

A népek viseleteit bemutató nemzetközi kiállítás első alkalommal volt megtekinthető Kárpátalján. Az erdélyi származású Európai Polgár díjas fotóművész célja, hogy a világ összes népviseletét lefotózza, és ezzel létrehozza az egységes viseletek adatbázisát. Az unikális kezdeményezés népszerű azon emberek körében, akik nagy érdeklődéssel tanulmányozzák az installáción szereplő nemzetek sokszínű kulturális értékeit.         

VE