RNBO: Újabb támadás a média ellen

2021. augusztus 25., 15:50 , 1072. szám

A Nemzetbiztonsági és Védelmi Tanácsnak (RNBO) múlt pénteki ülésén ismét sikerült meglepnie az országot. Legtöbbünk arra számított, hogy ezúttal Vitalij Klicsko kijevi polgármesterre sújt le a testület, ehelyett a médiát érte újabb támadás.

A polgármester nem ért rá

Klicsko a közösségi médiában azt írta, 2,5 órával az RNBO ülésének kezdete előtt telefonon kapott meghívást az ülésre, és sajnálatát fejezte ki, amiért egyéb, városon kívüli elfoglaltsága miatt nem tudott jelen lenni. Utóbb kiderült, a polgármesternek egy fővárosi műemléképület kapcsán szerettek volna feltenni kérdéseket, és néhány kormánytag úgy vélte, a városvezető igazán szakíthatott volna rá időt, hogy megjelenjen az ülésen. Erre Klicsko a közösségi médiában azzal vágott vissza, hogy a műemlékvédelem a kulturális minisztérium feladatai közé tartozik, ám a tárca már harmadik éve nem intézkedik ez ügyben, legalábbis ami a fővárost illeti. Az RNBO végül a polgármester nélkül is boldogult.

Néhányan úgy értelmezték az eset kapcsán kialakult szópárbajt, hogy Klicsko nyilvános meghurcolását elnapolták, csak az a kérdés, hogy meddig.

Az anyósokat sem kímélik

Az RNBO döntéseit szokás szerint Olekszij Danyilov, a testület titkára ismertette az ország népével. Elmondása szerint szankciókat léptettek életbe egyebek mellett több oroszországi cég és szervezet, valamint Denisz Pusilin, a DNR szakadár „köztársaság” vezetője ellen.

Ugyancsak szankciókkal sújtották a blogger Anatolij Sarijt, a Sarij Pártja névadóját és feleségét, Olha Sarijt, valamint az utóbbi édesanyját, Alla Bondarenkót. Anatolij Sarij, akinek YouTube-csatornáját a hatalom egyelőre nem tudja elhallgattatni, utóbb alantas húzásnak nevezte, hogy miután ő maga árva, a hatalom a felesége anyját igyekszik elővenni.

Szintén a szankciókkal sújtottak között találjuk Ivan Huzsvát, a strana.ua portál főszerkesztőjét, valamint a volt feleségét, Halina Szolncevát, akié a strana.ua-t birtokló Laszmak Kft. és néhány további céget, amelyek kapcsolatba hozhatók a Lasznak Kft.-vel, illetve annak szankciókkal sújtott vezetőjével.

Szankciók vannak érvényben mostantól Andrij Derkacs független parlamenti képviselővel szemben is, aki egy ideje már az amerikai szankciós listákon is szerepel.

Mindenki magára vessen

Az RNBO ülése után tartott sajtótájékoztatón felmerült az utolsó ellenzékinek nevezhető országos tévécsatorna, a NAS sorsa. Sokan már hetek óta várják, hogy a NAS is a februárban betiltott három „oroszbarát” hírcsatorna sorsára jusson, ám a támadás más irányból érkezett. Múlt héten közölték, a médiát felügyelő nemzeti tanács kezdeményezte a csatorna működési engedélyének bevonását, amiért egyik műsorának vendége volt Petro Szimonenko, az Ukrán Kommunista Párt elnöke, aki a nemzeti tanács szerint ellenségeskedést szított.

„Eddig egyetlen dokumentum sincs az RNBO apparátusában a csatornájuk kapcsán. [...] Ha vendégeik Ukrajna-ellenes propagandát folytatnak, [...] talán meg kellene vizsgálniuk egy kicsit ezeket a vendégeket” – válaszolta Danyilov a NAS sorsát firtató kérdésre. Ezzel lényegében megerősítette, hogy szerinte a tévécsatornák mégiscsak felelnek a vendégeik szavaiért – hiába állítja a médiatörvény ennek az ellenkezőjét –, és/vagy áttételesen önkorlátozást javasolt a csatornának, ami viszont nehezen egyeztethető össze a szólásszabadsággal.

Ez már a diktatúra?

Danyilov nem beszélt a levegőbe, a strana.ua szombat hajnaltól nem volt elérhető a világhálón. Ihor Huzsva főszerkesztő a Facebook közösségi oldalon bejelentette, hogy a weboldal a strana.news címre költözött. Keddi lapzártánkkor a hírportál elérhetősége már az új címen is korlátozott volt.

Az Ellenzéki Platform – Az Életért (OPZZS) párt sötét diktatúrát emlegetett a strana.ua és a Huzsva ellen bevezetett szankciók kapcsán. Hivatalos weboldalukon úgy fogalmaztak, ez egy „soros rúgás az ukrán demokráciába a függetlenség 30. évfordulójának előestéjén”.

Az ellenzéki párt szerint a hatalom fél az igazságtól.

„Többé nem akarják, hogy az emberek halljanak a korrupciójukról, a hozzá nem értésükről és a nemzeti érdekek feladásáról. A félelem bűnös, alkotmányellenes és antidemokratikus döntésekre sarkallja a rezsimet. A hatalom elvesztésétől való rettegésében Zelenszkij rezsimje Ukrajnát sötét középkori diktatúrává változtatja Európa közepén” – áll az OPZZS nyilatkozatában.

A pártnál jelezték, készek támogatást nyújtani a médiának, és szándékukban áll az EBESZ-hez, az ENSZ főtitkárához és jogvédő szervezetekhez fordulni, kérve, hogy reagáljanak a kialakult helyzetre.

„Az ukrán demokrácia veszélyben van. Ha Zelenszkij rezsimje megsemmisíti a szólásszabadságot, akkor el lehet felejteni hazánk civilizált jövőjét. Felszólítunk minden demokratikus politikai erőt, minden ukrajnai polgárt, hogy egyesüljenek az ukrán demokrácia, a szólásszabadság, az ukrán állampolgárok jogainak és szabadságainak védelmében” – zárul az OPZZS nyilatkozata.

Átalakított médiapiac

Elemzők nem tartják véletlennek, hogy az újabb médiaellenes intézkedéseket éppen pénteken este vezették be. A hatalom számíthatott rá, hogy a függetlenség napja okán hosszú hétvégére készülő ukránok így talán a szokásosnál is kevésbé háborodnak fel az újabb kormányzati „csínyen”.

Megoszlanak a vélemények azzal kapcsolatban, mennyiben tekinthető a szó klasszikus értelmében vett ellenzéki médiának a strana.ua, Sarij Blogja vagy éppen a NAS. Annyi azonban bizonyos, hogy a hatalom nem egészen egy év alatt teljesen átalakította az ukrán médiapiacot, aminek a politikai következményei egyelőre beláthatatlanok.

(ntk)