Elstartolt az V. Kárpátaljai Nyári Egyetem

2021. augusztus 26., 19:05

Egy év kihagyás után idén újra megrendezték a Kárpátaljai Nyári Egyetem. Az ötödik sorszámot viselő rendezvény a Kárpátaljai Magyar Diákok és Fiatal Kutatók Szövetsége (KMDFKSZ) és a Momentum Doktorandusz (MD) Kárpátaljai Magyar Doktoranduszok Szervezete közös szervezésében zajlik augusztus 25–28. között Tiszapéterfalván.

A rendezvény ünnepélyes megnyitóján elhangzottak szerint a szervezők idén is hatalmas reményekkel állnak a rendezvény előtt. Hisznek abban, hogy a szervezésbe fektetett energia meghozza a gyümölcsét, és minden „egyetemista” új élménnyel és tudással gazdagabban, egy kicsivel többként térhet haza.

Az ünnepi beszédek sorát Gulyás Tibor innovációért felelős helyettes államtitkár nyitotta meg, aki arra buzdította a jelenlévőket, hogy vegyenek részt az ifjúsági és közösségi életben, valamint a tapasztalatcserében, mert ez rendkívül fontos mozzanat minden fiatal életében, továbbá hatalmas építő erővel bír. „Mi a jövő építését tűztük ki célul, és az ehhez szükséges feltételrendszerek biztosítását” – számolt be a fejlesztési munkálatok küldetéséről a helyettes államtitkár. Elmondása szerint minden erejükkel azon dolgoznak, hogy egy olyan országot építsenek, melyben minden fiatal meg tudja valósítani az elképzeléseit és álmait egyaránt.

„A nyári egyetem a legjobb és leghasznosabb program az egyetemista és főiskolás hallgatók számára, hiszen a rendkívül érdekes szakmai előadások, kerekasztal-beszélgetések, egyéb foglalkozások mellett az ismerkedésre, baráti kapcsolatok kialakításra és jó esti bulikra is alkalmat teremt” – foglalta össze röviden a nyári egyetem lényegét és tartalmát Cseh Áron ungvári konzul.

Gyebnár István beregszászi konzul Szilágyi Mátyás beregszászi főkonzul nevében üdvözölte a jelenlévőket, majd örömét fejezte ki, hogy egy másfél éves pandémiát követően végre sikerült személyesen találkozni a nyári egyetemen. „A magyar kormány kiemelt figyelmet és óriási fontosságot szentel az ehhez hasonló rendezvények lebonyolítására és támogatására, hisz nemzetpolitikájának céljai között kiemelt helyet foglal el a határon túli magyar ifjúságok találkozási lehetőségeinek megteremtése, amelyre egy ilyen nyári egyetem kitűnő lehetőséget biztosít” – mondta a konzul.

„Úgy gondolom, hogy egy közösségi munka számára az áldás a legfontosabb” – intézte szavait az egybegyűltekhez Seres János, a Péterfalvai Reformtus Líceum lelkészigazgatója. Az áhítat középpontjában az ároni áldás, valamint nemzeti imádságunk állt. „Nekünk, magyaroknak olyan himnuszunk van, amely elejétől a végéig imádság” – hívta fel a lelkész a jelenlévők figyelmét. Elmondása szerint a himnusz helyes értelmezése szerint Istent arra kéri a költő, hogy áldja meg a magyart kegyelemmel, bőségesen, mert az emberiségnek kegyelemre van a legnagyobb szüksége. „Míg más népek himnuszai tartalmában találunk harcias indulatokat, támadó hangvételű szövegeket, robogó dallamokat, vagy épp egy uralkodó dicsőítését, addig a mi himnuszunk egésze egy imádság. Egyetlen másik nemzetéhez sem hasonló a mi himnuszunk” – húzta alá a lelkipásztor.

Menyhárt Barbara, a Hallgatói Önkormányzatok Országos Konferencia Külhoni Programjának vezetője köszöntő beszédében elmondta, hogy rendkívüli örömmel tölti el, hogy folyamatban van a közösségek „újraindítása”. „Kiemelkedően fontos beszélni arról, hogy a fiatalok élettereit hogyan töltjük meg ismét élettel” – emelte ki Menyhárt Barbara. Véleménye szerint fontos a személyes találkozás, a különböző rendezvényeken való aktív részvétel, hogy hitelesen tudják képviselni a külhoni hallgatók érdekeit is, valamint ennek köszönhetően sikeresen ki tudjunk alakítani egy egységes Kárpát-medencei érdekképviseleti téret.

„Két éve, amikor 11 év után indult újra a Kárpátaljai Nyári Egyetem, nem gondoltuk volna, hogy idén mennyire fogunk örülni annak, hogy itt vagyunk, újra együtt” – osztotta meg a jelenlévőkkel gondolatait Lőrinc Ingrid, a KMDFKSZ elnöke. Szükség van olyan programokra, előadásokra és rendezvényekre, melyek által szakmailag és emberileg is fejlődni tud a kárpátaljai ifjúság, hisz egy diák számára fontos az, hogy olyan előadásokon vegyen részt és olyan tapasztalatokat szerezzen, melyek által fejlődni tud, és persze fontos, életre szóló barátságokat kössön.

Bence Norbert, a MD alelnöke zárta a felszólalók sorát, aki büszkeségét fejezte ki, hogy bár tavaly a koronavírus miatt elmaradt a nyári egyetem, a szervezők mégsem adták fel, és idén újra megrendezték ezt a kárpátaljai fiatal értelmiségiek számára kötelező programegyüttest. „Múlt nyáron bíztunk abban, hogy jövőre együtt varázsolhatunk valami szépet – sikerült, hisz itt vagyunk!” – mondta az alelnök, majd tartalmas beszélgetéseket, izgalmas előadásokat és jó szórakozást kívánt minden résztvevő számára.

Rácz Zsófia fiatalokért felelős államtitkár egyéb elfoglaltságai miatt sajnos nem tudott jelen lenni a megnyitón, illetve az azt követő ifjúságpolitikai kerekasztal-beszélgetésen, ezért videoüzenetben köszöntötte a fiatalokat. „Az elmúlt időszak a fiatalok számára is kihívást jelentett. Az egyik legnagyobb kihívás a munkaerőpiacon való elhelyezkedés, ezért döntött úgy Magyarország Kormánya, hogy 2022. január 1-jétől személyi jövedelemadó mentesek lesznek a 25 év alattiak” – számolt be a felelős államtitkár.

SD