What If…?

Sorozatajánló

2021. augusztus 27., 11:10 , 1072. szám

Mi lenne, ha…? – ez az egyik leginkább kíváncsiskodó vagy a legtöbb kérdést maga után hagyó kérdő mondat a világon, bár jóval derűsebben hangzik, mint a már említett kérdés múltbéli és feltételes formája (Mi lett volna, ha…?). Az utóbbi mondatot jó, ha egész életünkben elkerüljük, és nem hangoztatjuk, mert csupán értelmetlen önmarcangolással, szomorúsággal és talán dühvel találjuk szemben önmagunkat, ha azon töprengünk, hogy mi lett volna, ha…

Mivel még nincs magyar fordítása a két hete megjelent What If…? c. Marvel–Disney animációs sorozatnak, ezért nem is fejtegetem a cím jelentését, mert az első két rész „elfogyasztása” után kijelenthetem, mindkét forma (Mi lenne, ha…?, Mi lett volna, ha…?) helyesnek mondható.

A képregényeken alapuló animációs sorozat a (Marvel–Disney) stúdió első ilyen jellegű sorozata. Az „ilyen jellegű” jelzőt érthetnénk arra is, hogy ez az első olyan jellegű animációs sorozata, amelyben a multiverzumban megtalálható alternatív idővonalakon bekövetkező változásokat és azok alakulását figyelhetnénk meg, amit a Loki sorozat utolsó epizódja tett lehetővé(?). Azért szükséges a kérdőjel, mert senki sem tudja. Tehát amit láthatnak, ha esetleg arra vetemednének, hogy angol nyelven belekukkantsanak a legújabb és eddig egyetlen Marvel–Disney animációs sorozatba, akkor annak első két részében olyan dolgokat láthatnak, amelyek vagy megtörténtek (ha már beszélhetünk multiverzumról és különböző idővonalakról), vagy megtörténhettek volna.

Az első epizódban Amerika Kapitány története „kissé” másként alakul, mint ahogyan ismerjük, míg a másodikban az általunk nem jól ismert Star Lorddal, de az ő szerepébe bújt, jól ismert, másik „szuperhős”-sel találkozunk. Érdekes megjegyezni, hogy a történetek mesélője Uatu/Szemlélő (The Watcher), aki majd a későbbiekben talán nem csupán szemlélni fogja a multiverzumban történő eseményeket, hanem bele is fog szólni valahogyan, de nem úgy, mint az Idővariációs Hatóság.

A cikk megírásakor még csak két részt láttam, de mire önök az ajánlót olvassák, már a harmadik epizód is napvilágot lát. Októberben fog majd befutni az utolsó rész, addig viszont semmi sem biztos. Ha lehet hinni a híreknek, akkor óriási dolog van készülőben, mert a rajongók tudják, hogy milyen filmek érkeznek nemsokára hozzánk (Shang-Chi és a tíz gyűrű legendája, Örökkévalók, Pókember: Nincs hazaút, és még sorolhatnám), továbbá azzal is tisztában vannak, hogy mi várható a jövőben a Marvel háza táján: nagy a valószínűsége, hogy nem csupán Doctor Strange, de a rajongók is bekerülnek az Őrület Multiverzumába, mert már most csordultig vannak mindenféle elméletekkel a Reddit és más oldalak közösségei, és nem mondok újat azzal, hogy biztos vagyok abban, hogy minden egyes What If…?-résszel tovább bővül a már eddig sem kis végösszeggel rendelkező konteók (a konteó szó az angol conspiracy theory kifejezés rövidítése, magyar jelentése: összeesküvés-elmélet) száma.

Marvel-fanoknak kötelező, de senki se kezdjen úgy bele, hogy legalább egyszer nem pörgette végig a Loki sorozat mind a hat epizódját. Az utolsót akkor is minimum kétszer. Két rész után az  IMDb-n 7,7-es értékelésnél jár, de ez minden bizonnyal változni fog október végéig.

Rendkívül izgalmas, szép képi világ, eredeti szinkronhangok jellemzők az animációs sorozatra. Sok információt közöl, egy kérdésre sem ad választ, sőt, inkább még több kérdést ébreszt a nézőben. Jó szórakozást és konteógyártást kívánok mindenki számára!

FS