Zelenszkij jóváhagyta a külpolitikai stratégiát

2021. augusztus 27., 10:29

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök jóváhagyta az ország külpolitikai stratégiáját, amelynek fő irányvonala a teljes jogú tagság az EU-ban és a NATO-ban – jelentette a korrespondent.net az Elnöki Hivatal sajtószolgálata nyomán.

A vonatkozó 448/2021 sz. elnöki rendelet a Nemzetbiztonsági és Védelmi Tanács határozatával, illetve a stratégia szövegével együtt megjelent az államfő weboldalán.

A stratégia az Oroszországgal szembeni ellenállást, Ukrajna függetlenségének és állami szuverenitásának biztosítását, valamint területi integritásának helyreállítását is prioritásnak tekinti.

A dokumentum kitér az ukrán export előmozdítására és a külföldi befektetések vonzására, az ukrán állampolgárok jogainak és érdekeinek védelmére külföldön, valamint az országról alkotott pozitív kép kialakítására a világban.

A stratégia rögzíti, hogy Ukrajna célja a hatékony nemzetközi együttműködés a terrorizmus, a bűnözés, az illegális migráció, a számítógépes fenyegetések elleni küzdelemben, valamint a felelősségteljes együttműködés a leszerelési kérdésekben, az éghajlatváltozás negatív következményeinek leküzdése érdekében.

(korrespondent.net/Kárpátalja)