Kárpátaljai siker a Bujtor István Filmfesztiválon

Különdíjas lett Marcsák Gergely versfilmje

2021. augusztus 28., 16:28 , 1073. szám

A Bujtor István Filmfesztivál a Balaton legnagyobb filmes seregszemléje. Az itt sikeresen szerepelt alkotások a későbbiek során különböző hazai és nemzetközi versenyeken is eredményesen mutatkoztak be. A Petőfi Kulturális Ügynökség és az Eleven Költők Társasága együttműködése révén létrejött versfilmek a 12. alkalommal megrendezett fesztivál különdíját hozták el. Regős Mátyás alkotásai mellett Marcsák Gergely Mátyás anyja Prágában című alkotása is különdíjas lett.

 A Petőfi Kulturális Ügynökség három alkotással, két versfilmmel és egy ritmusjátékkal nevezett a balatonszemesi filmszemlére. Az Ügynökség KMI12 programjába tartozó költők verseit a 2018-ban alakult Eleven Költők Társasága (EKT) alkotóműhely dolgozta fel. Az önmagukat nyitott zenei-irodalmi műhelyként meghatározó produkció kortárs költők verseiből, alkotóikkal szorosan együttműködve hoz létre versfilmeket és igényes popzenét a nagyközönség számára. Az EKT zenei formációját a Roy és Ádám együttes frontembere, Kohánszky Roy és a ColorStar alapítója, valamint a Budapest Bár énekese, Keleti András erősítik. A filmfesztiválra nevezett versfilmek az EKT filmműhelyében készültek Gréger Zsolt, Háda Fruzsina, Horváth András, Keleti András, Máté Szabolcs és Tóth János Gergely közreműködésével.

A Bujtor István Filmfesztiválon a Versfilmek kategóriában Regős Mátyás (Az érchegységbeliek, Szarvas agancs nélkül) és Marcsák Gergely (Mátyás anyja Prágában) verseinek feldolgozásaival indult az EKT. Összesen 47 alkotás került be a kategóriában a fesztivál versenyprogramjába, az öttagú zsűri a legjobb alkotóműhely különdíját az Eleven Költők Társaságának ítélte oda. „Nagyon büszkék vagyunk erre a rangos elismerésre és a KMI12 programunkra. Örülünk, hogy együtt dolgozunk az Eleven Költők Társaságával. Ez a díj is bizonyítja, hogy a költészet nem ment ki a divatból, és hogy a versek különböző műfaji adaptációival egyre szélesebb körhöz tudjuk eljuttatni a kortárs irodalmat” – mondta el Oberczián Géza, a Petőfi Kulturális Ügynökség Kárpát-medencei Programigazgatóságának megbízott programigazgatója.

Marcsák Gergely megfilmesített verse a kárpátaljai valóságról szól. Mátyás anyja ugyanis nem üdülni megy a cseh fővárosba, hanem azért, hogy az ottani magasabb bérből valamicskét haza tudjon küldeni a családnak. „Raktáros / Munkás most / Prága városában, / Fia s a / Nagyszülők / Ülnek otthon hárman” – ugye, mennyire ismerős a történet? A hatodik versszakban a költő azokat az egyszerű gondolatokat is versbe szedi, amelyek valószínűleg – főhősünk mellett – sok Kárpátaljáról származó vendégmunkást is motiválnak: „Küldök pénzt / Hóvégén. / Mindet félrerakom. / S karácsony / Tájékán / Lesz pár szabadnapom.” A pénz össze is gyűl, ám a bankok költséges utalása miatt Mátyás anyja keservében inkább egy hollónak adja összegyűjtött pénzét. A holló sötét éjjelen kopogtat Mátyás ablakán, ám pénz helyett csupán egy „poveszkát” kap a szegény kárpátaljai fiatal.

„Amikor ezt a verset megírtam, nem hittem volna, hogy ilyen hosszú utat jár be. Aztán megjelent a kulter.hu portálon, előadta Ferenci Attila színművész, beválogatták a Lehetnék bárki antológiába, most pedig versfilm formájában különdíjas lett a Bujtor István Film­fesztiválon. Köszönöm az Eleven Költők Társaságának és a KMI12 programnak (KMI Szerzőbár) a lehetőséget” – írja Marcsák Gergely Facebook-oldalán.

jt