„Maradjunk meg hitünkben, identitásunk megőrzésében”

Huszonötödik alkalommal emlékeztek Szent István királyra Szürtében

2021. augusztus 30., 17:23 , 1073. szám

Szürtében már 25. alkalommal emlékeztek meg államalapító szent királyunkról a helyi római katolikus templom kertjében, 2002-től pedig az ott felállított Szent István-szobrot is minden évben megkoszorúzzák. A hagyományosan a KMKSZ Szürtei Alapszervezete által szervezett megemlékezésre ezúttal augusztus 28-án került sor, alkalmazkodva a 2020-ban létrejött 12 falut egyesítő Szürtei kistérség első közös falunapjának időpontjához.

Braun Éva, a KMKSZ Szürtei Alapszervezetének elnöke elmondta, hogy az idei megemlékezés már a huszonötödik. Először 1996-ban a templom falán elhelyezett emléktáblánál tartották a megemlékezésüket, 2002-ben avatták fel a fából készült Szent István-szobrot, azóta a szobornál gyűlnek össze minden év augusztusában, hogy megemlékezzenek nagy királyunkról és az államalapításról. A szoboravatás is egy falunap keretében törtét, és a sors úgy hozta, hogy most ismét egy falunap keretében emlékezhettek meg Szent István királyról – emelte ki a KMKSZ helyi alapszervezetének elnöke.

Pohareczky Róbert római katolikus plébános ünnepi beszédében Szent István kapcsán elmondta: „Nemzetének nem csupán politikai éleslátásával biztosított jövendőt, hanem azzal a szent élete ihlette bölcsességgel, amellyel a fiatal államot Szent Péter sziklájához erősítette.”

Kótyuk Zsolt református lelkész a Szentírás és államalapító nagy királyunk szellemében a következő életelveket javasolta hallgatóságának: „Maradjunk meg hitünkben, identitásunk megőrzésében. Neveljük a ránk bízottakat, az utánunk következő generációkat ezeknek az értékeknek a megőrzésére. Ragyogjon a hitünk példaként környezetünk és az utánunk következő nemzedékek előtt. Ha ezt megtesszük, mindent megtettünk.”

Kiss Liliána Pósa Lajos Magyar vagyok című megzenésített versét énekelte Ignácz Krisztián gitárkíséretével, majd a helyi Csalogány asszonykórus hazafias dalokat énekelt.

A rendezvény végén dr. Ónody Rita Éva ungvári magyar konzul, Palkó Katalin, a KMKSZ Ungvári Középszintű Szervezetének alelnöke, Puskár Árpád, a Szürtei kistérség polgármestere, valamint a helyi történelmi egyházak és szervezetek képviselői megkoszorúzták Szent István király szobrát. 

Badó Zsolt