Húsz éve alakult újjá a KMKSZ Benei Alapszervezete

Jubileumi közgyűlés

2021. augusztus 31., 12:32

Másfél év szünet után tartott közgyűlést a húsz évvel ezelőtt újjáalakult benei KMKSZ-alapszervezet. A pandémia miatti hosszas szünetet követően, a két évtizede az alapszervezetet újjászervező és azóta is vezető id. Molnár László köszöntötte a helyi kultúrházban összegyűlt tagságot. Beszámolójában a megemlékezések és koszorúzások mellett kiemelte a Magyarok Kenyere programban való részvételüket, illetve hogy pályázati úton fellépőruhával gazdagodtak a település fiatal műkedvelői. Elmondta, hogy a most 325 tagú alapszervezet tagsága a kivándorlás miatt az utóbbi években csökkent. Nyolc KMKSZ tag vesztette életét a koronavírus okozta megbetegedés miatt. Emlékeztetett, hogy a húsz évvel korábbi újraalakuláskor 82 taggal és kilenc elnökségi taggal indult a benei alapszervezet. Az akkori elnökségi tagok közül egy személy már nincs közöttünk, a többieknek oklevéllel és ajándékkal mondott köszönetet az alapszervezet veterán elnöke.

Sin József, a KMKSZ Beregszászi Középszintű Szervezetének elnöke, járási képviselő beszámolt a szervezet tevékenységéről, az ukrán állam magyarellenes politikájának okairól, és a várható változásokról, majd id. Molnár Lászlónak átadta a megyei és a járási szervezet oklevelét és ajándékcsomagját, megköszönve a két évtizedes helytállást a helyi magyar közösség szolgálatában.

Kérdésekre válaszolva beszámolt a Beregszászi Kistérségi Tanácsban folyó munkáról Vincze István, a kistérség alpolgármestere és ifj. Molnár László, a KMKSZ kulturális titkára, a kistérségi tanács képviselője.

Köszöntötte a jelenlévőket nemzeti ünnepünk alkalmából Orbán István református lelkész és Rácz István római katolikus pap. Jelen volt a gyűlésen még Varga Gabriella, a Beregszászi Járási Tanács KMKSZ-es képviselője, valamint Balogh János helyi elöljáró.

A közgyűlés végén meghitt ünnepséggel emlékeztek meg a benei fiatalok Szent István királyunkról és Magyarország születésnapjáról. A Dupáj Veronika által felkészített lányok karikázót táncoltak, majd a Holozsnyai Erzsébet klubvezető által felkészített fiatalok hazafias műsort adtak elő. A legnagyobb tapsot Ferku Szilveszter kapta, aki Erkel Ferenc Bánk bán című operájából mesteri módon énekelte el a Hazám, hazám kezdetű áriát.

Badó Zsolt