Megtartotta soron következő közgyűlését a KMKSZ Huszti Alapszervezete

2021. augusztus 31., 14:27

A Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség (KMKSZ) Huszti Alapszervezetének közgyűlésére augusztus 27-én került sor. Az eseményen Kozma József alapszervezeti elnök beszámolt az elmúlt év eseményeiről, elmondta, hogy bár egyre nehezebb a szórványban megmaradni, és nem könnyű időszakon vannak túl, mégis sikerült számos programot megvalósítani.

Kozma József az elmúlt év eseményei között említette a helyhatósági választásokat, melyek során Huszton kemény munkát folytattak, hisz nagyon nehéz dolga volt a maroknyi magyarságnak. Elmondta, hogy bár a koronavírus-helyzet sok tekintetben korlátozta a közösséget, de amint alkalom adódott rá, igyekeztek jelen lenni a megyei és járási rendezvényeken, sőt sikerült egy-egy kisebb saját rendezvényt is megvalósítani. A huszti KMKSZ jelenleg 1005 tagot számlál, azonban a taglétszám – a járvány hatására is –folyamatosan csökken.

Az elnöki beszámoló elfogadását követően Sari József, a KMKSZ Felső-Tisza-vidéki Középszintű Szervezetének elnöke köszöntötte az egybegyűlteket, és összegezte az elmúlt év politikai érdekvédelmét Kárpátalján. Elmondta, hogy nehéz időket él meg a szervezet, hiszen a KMKSZ jótékonysági alapítványai és elnöke ellen koholt vádak alapján bűnvádi eljárás folyik, fokozatos kisebbségi jogszűkítéseket hoztak a törvényhozásban, mely jelentősen csorbította az kisebbségi oktatási jogokat és anyanyelvhasználatot. Mindezek ellenére a Kárpátaljai magyarság jól szerepelt a 2020-as önkormányzati választásokon, s bár fokozatos a nyomás az önkormányzati képviselőkön is, a megkezdett munka folytatódik. Beszédében kiemelte: „A kárpátaljai magyarok nem ellenség, hanem lehetőség a sokszínű kárpátaljai vidéken, s azt kell meglátni, ami összeköt és előre viszi a közösséget.” Hangsúlyozta azt is, hogy a szervezet komoly tárgyalásokat folytatott a napokban Magyar Levente helyettes külgazdasági és külügyminiszterrel, s bíznak abban, hogy a jelenleg fennálló negatív viszony a két ország között pozitív mederbe terelődik majd.

A beszámolókat követően az ellenőrző bizottság beszámolója következett, amelyet a tagság elfogadott.

ev