Veszélyes lövedéket találtak egy iskolában Szumiban

2021. szeptember 4., 19:13

Veszélyes második világháborús légvédelmi lövedéket találtak Szumiban, egy iskolai múzeumban – jelentette az UNIAN hírügynökség a Szuszpilne nyomán.

Bohdan Szurkalo igazgató, aki két hónapja dolgozik a középiskolában, tűzszerészeket hívott. Elmondása szerint az iskolai múzeum 1963 óta működik, és többek között három akna és egy légvédelmi lövedék is része a kiállításnak. Ez utóbbiak ellenőrzésére hívott szakembereket az igazgató.

„A lövedék az alsó polcon volt, az akna mellett, a teteje kúp. A kúp jelzi, hogy detonátorról van szó, és a szakértők megerősítették, hogy a detonátor olyan állapotban van, hogy élesíthető lett volna. Maga a lövedék robbanószert tartalmazott” – mondta el Szurkalo.

Az oktatási intézményben a tűzszerészek megállapították, hogy az aknák valóban kiképzőaknák, a lövedék azonban veszélyes.

Az aknákat az iskolában hagyták (miután kiállították a megfelelő bizonyítványokat), a lövedéket viszont elkobozták és megsemmisítik – közölte Volodimir Kuzmenko, a Szumi Megyei Rendőrség kommunikációs osztályának szakértője.

(unian.net/Kárpátalja)