Évadnyitó premier a beregszászi magyar színházban

2021. szeptember 5., 13:47 , 1074. szám

Ismét új előadást láthattunk a Kárpátaljai Megyei Magyar Drámai Színház színpadán. Ezúttal egy jól ismert magyar népmesét dolgozott színpadra a társulat, mégpedig A csillagszemű juhász történetét. A családi és gyermekelőadás bemutatójára szeptember 3-án került sor.

Az egyik legismertebb magyar népmese egy olyan fiúról szól, aki bátran szembeszállt a király értelmetlen törvényével, és ezzel egy egész birodalom sorsát változtatta meg.

A mese Szálinger Balázs friss, játékos átiratában megőrizte a történet legfőbb erényét, a kórosan megrögzött és logikátlan hatalom ellen lázadó egyszerű ember abban való erős hitét, hogy a rossz és igazságtalan dolgok megváltoztathatók, csak bátornak, rátermettnek és tiszta szívűnek kell maradni.

Az azonos című magyar népmese alapján az előadást Szálinger Balázs írta, a látványt és a mozgást színpadra rendezte Gyevi-Bíró Eszter, a zenét szerezte Monori András.

Az előadás célkorosztálya a 6–12 éves gyerekek, ám az őket kísérő szülők számára is egy izgalmakkal teli, interaktív elő­adást és felejthetetlen élményt nyújt a mese közel másfél órája.

A bemutató során a színház nézőterét beregszászi kis­iskolások töltötték meg, akiknek önfeledt szórakozást és egy élményekkel teli délutánt rejtett a premier.

A mesét, valamint ezzel együtt a színészek alakítását hosszan tartó vastapssal díjazta az elégedett közönség.

Az előadás a KMT „Kárpátaljai Megyei Magyar Drámai Színház” K(Ö)I Jótékonysági Alapítványa vezetésével valósult meg az intézmény színházi nevelési programjának részeként. Terveik szerint a jövőben, az előadások után úgynevezett színházi nevelési foglalkozást tartanak a színészek, melynek során szakszerű módszerek, drámapedagógiai játékok segítségével beszélik meg a gyerekekkel az előadásban látottakat.

Aki lemaradt a bemutatóról, ne csüggedjen, hiszen szeptember folyamán több időpontban, különböző helyszíneken lesz megtekinthető a mese.

K. K.