Kárpátalján járt Orbán Balázs miniszterhelyettes

Az MCC új képzési helyszínek és a Középiskolás Program beindítását tervezi vidékünkön

2021. szeptember 6., 19:16 , 1074. szám

Dr. Orbán Balázs, Magyarország Miniszterelnökségének miniszterhelyettese és egyben a Kárpát-medence legjelentősebb tehetséggondozó intézményét fenntartó Mathias Corvinus Collegium Alapítvány kuratóriumi elnöke szeptember 5-én egynapos munkalátogatásra érkezett Kárpátaljára. Látogatása során a miniszterhelyettes felkereste az MCC beregszászi központját, ahol találkozott a beregszászi Fiatal Tehetség Programba (FIT) felvételiző fiatalokkal, bejárta a már Munkácsi Magyar Házként működő, a magyar állam által megvásárolt és felújított banképületet Munkács központjában, átadta Olekszij Petrovval, a Kárpátaljai Megyei Tanács elnökével a Magyarország által, 60 ezer dollár ráfordításával korszerűsített Kárpátaljai Megyei Állami Ukrán Zenés-Drámai Színház új színpadát és színpadtechnikai berendezéseit, majd megtekintették a Magyar Állami Népi Együttes előadását. Látogatása során megbeszélést folytatott Petruska Istvánnal is, a Kárpátaljai Megyei Állami Közigazgatási Hivatal elnökhelyettesével és a KMKSZ vezetőivel, majd előadást tartott a Kárpátaljai Magyar Polgári Szalon második összejövetelén.

Beregszászban négy évvel ezelőtt nyílt meg az MCC első külhoni központja. A Fiatal Tehetség Program nyújtotta képzésre az ötödik osztályt elvégzett gyerekek felvételizhetnek, ez történt meg az elmúlt hét végén. Beregszászban 25 gyereket tudnak felvenni egy évben, idén többszörös volt a túljelentkezés – mondta el Dobsa Beáta, az MCC beregszászi régióvezetője. Orbán Balázs megtekintette az MCC beregszászi központjának új szárnyát, beszélgetett a felvételiző gyerekekkel, illetve a tehetséggondozó program beregszászi munkatársaival.

A miniszterhelyettes tudósítónknak elmondta: „A Mathias Corvinus Collegium egy 25 éve működő intézményrendszer, amely tízéves kortól az egyetem végéig, sőt azon túl is ingyenes képzési programokat nyújt magyar fiatalok számára szerte a Kárpát-medencében. Évek óta jelen van a 10–14 éves korosztálynak szóló Fiatal Tehetség Program itt, Kárpátalján is, Beregszász központtal. Az Országgyűlés döntéséből következően az MCC az elmúlt egy évben óriási támogatást kapott és azt a feladatot, hogy a következő években építse ki a tehetséggondozó intézményrendszernek valamennyi lábát 35 helyszínen a Kárpát-medencében. Tízezer diák a végcél, ami azt is jelenti, hogy Kárpátalján is szeretnénk növelni a képzési helyszínek számát, elsőként Munkácson és Ungváron is megjelennénk. Illetőleg a programjainkat is szeretnénk bővíteni, jelenleg – mint említettem – Fiatal Tehetség Program és Kárpátaljai Közéleti Vezetőképző van, szeretnénk a Középiskolás Programunkat is beindítani, továbbá egyéb, közösségépítő, magyaroknak és ukránoknak is szóló szakmai, szellemi típusú programokat indítani. A felsőoktatási program beindítása lenne a végcél a többi operáció kiépítését követően” – összegezte a miniszterhelyettes.

Munkácson Orbán Balázs bejárta Széles Andrásnak, a felújítást irányító Pro Populo Carpathico Nonprofit Kft. ügyvezető igazgatójának vezetésével az egykori Osztrák–Magyar Bank gyönyörűen felújított épületét, amelyben a Munkácsi Magyar Ház, az OTP Bank helyi fiókja kapott helyet, s melyben több épületszárny még kiadásra vár. A bejárást követően tudósítónknak a miniszterhelyettes kifejtette: „Nagyon fontos, hogy Munkácson lett egy magyar kulturális hídfőállás, remélem, több ilyen projektet is sikerre tudunk még vinni. A Munkácsi Magyar Ház reményeim szerint hamarosan megtelik élettel, és szolgálni fogja a kárpátaljai magyar közösséget, illetőleg az itteni magyar–ukrán párbeszédet is.”

A miniszterhelyettes Ungváron Olekszij Petrovval, a Kárpátaljai Megyei Tanács elnökével közösen átadta a Kárpátaljai Megyei Állami Ukrán Zenés-Drámai Színházban a magyar állami forrásból kiépített, minden igénynek megfelelő új színpadot, valamint a hozzá kapcsolódó színpadtechnikai berendezéseket, majd megtekintették a Magyar Állami Nép Együttes telt ház előtt, nagy sikerrel bemutatott Megidézett Kárpátalja. Hágókon innen és túl című előadását.

Orbán Balázs találkozott és megbeszéléseket folytatott Olekszij Petrovval, Petruska Istvánnal, a Kárpátaljai Megyei Állami Közigazgatási Hivatal elnökhelyettesével és a KMKSZ vezetőivel, Gulácsy Géza és Barta József alelnökökkel, Orosz Ildikóval, a KMPSZ elnökével és Dobsa Istvánnal, a KMKSZ ISZ elnökével, végül Ungváron részt vett a KMKSZ Ifjúsági Szövetsége és a Mathias Corvinus Collegium által közösen szervezet Kárpátaljai Magyar Polgári Szalon második összejövetelén, ahol geopolitikai kérdéseket boncolgató előadását követően válaszolt a jelenlévők kérdéseire, majd megtekintette az MCC Kárpátaljai Közéleti Vezetőképzőjét elvégző fiatalok irányított vitáját, a Kárpátaljai VitaKlubot.

Vasárnap, kárpátaljai programja végén az ungvári estében sétáló Orbán Balázs tudósítónk kérdésére válaszolva megjegyezte: „Úgy tűnik, hogy a koronavírus elleni küzdelemben Kárpátalja is a győztes oldalon áll – ennek nagyon örülök. Újra visszatért az élet, ami az ukrán oltási program mellett Magyarország segítségének is köszönhető. Mi úgy gondoljuk, hogy a világjárványt okozó vírus ellen a leghatékonyabb fegyver az oltás. Tekintettel arra, hogy Magyarország felelősséget visel az itt élő magyarok mellett az összes kárpátaljai nemzetiség iránt, elindítottuk a mindenki számára elérhető oltási programunkat. Ma már, a Magyar Állami Népi Együttes nagy sikerű, telt házas előadását követően az ungvári estében sétálva jól látszódnak ennek a pozitív hozadékai, ami nyilván majd a gazdasági növekedésben, a munkahelyek teremtésében és a helyiek életének könnyebbé válásában is meg fog nyilvánulni.

A Magyar Állami Népi Együttes előadásából is látszik, hogy a zene egy közös nyelv, ami összehozza a kárpátaljai nemzetiségeket. Látszik, hogy az itt élők igazából nem akarnak a geopolitikai törésvonalak foglyaivá válni, ők csak békében, biztonságban és prosperitásban szeretnének együtt élni, mert tudják azt – amit a mai előadás is sugallt –, hogy a Kárpát-medencében élő népeknek a múltja, a jelene és a jövője is csak közös lehet. Egy fantasztikus előadást, nagy közönségsikert éltünk ma meg. Azt gondolom, hogy Kárpátaljának, illetőleg Ungvárnak minél több ilyen közös sikerre van szüksége a közeljövőben” – emelte ki munkanapja végén Orbán Balázs.

Badó Zsolt