Vaják: A Farkas rémálma

Sorozatajánló

2021. szeptember 7., 22:12 , 1073. szám

Az augusztus 23-án bemutatkozott a Vaják: A Farkas rémálma című, dél-koreai rendezésű, felnőtteknek ajánlott animált dark fantasy film, amely a Vaják című sorozathoz hasonlóan szintén a Netflix saját gyártású tartalma. A spin off (jelentése: mellékhajtás, oldalhajtás. Angolul számos területen használt kifejezés, magyarul leginkább akkor használják, amikor egy nagyobb intézménynek vagy egy alkotó/alkotók által kiötlött fiktív univerzumnak mellékhajtása, oldalhajtása jön létre, és ez valamennyire illeszkedik az anyaintézményhez vagy az anyauniverzumhoz.) Geralt mentorának, Vesemirnek az eredettörténetére összpontosít, valamint bevezet a vajákok sötétebb titkaiba.

Főhősünk, Vesemir éppen virágkorát éli, és vajákokból is több van a világon, mint valaha. Ezzel szemben vagy inkább ezzel arányosan szörnyből pedig egyre kevesebb. De ne szaladjunk ennyire előre. Minden rátermett vajáknak jut még bőven vér a pengéje élére és nemesfém a tarsolyába. Vesemirnél pedig keresve sem találhatunk rátermettebb egyént a szakmában. Az ő jóvoltából szembesülhetünk a szörnyvadászok taszító oldalával. Most tényleg úgy láthatjuk őket, ahogyan azok a bizonyos szóbeszédek láttatják a mutánsokat. Félelmet nem ismerő gyilkosok, akiket csupán a pénz és az azzal vásárolható élvezetek motiválnak.

Ebből a szögből nézve már nagyon nehéz „hősként” tekinteni főszereplőnkre, de egyfajta mentőövként fel-felbukkan egy másik történetszál, ami sok mindenre magyarázatot ad. Ezen a vonalon nem szörnyhadakat lekaszaboló vajákként láthatjuk Vesemirt, hanem esetlen kölyökként, aki kilátástalanul szegény helyzetéből kalandokra és jólétre vágyik. Itt válnak világossá a karakter motivációi, és szimpatizálni is ekkor tudunk vele igazán. Sőt, ezenfelül is meghatározók lesznek a végkifejlethez közeledve a késő múltban eltöltött percek, hiszen keretet adnak a történetnek, és egy sokkal ismerősebb irányba lendítik főhősünk útját. A sztori vázától nem fogunk hátast dobni a játékidő során, hiszen épp csak arra jó, hogy ne álljon egy helyben a cselekmény, viszont az egész történet lelkét jelentő szál miatt megbocsátható ez a bűn. Már csak azért is, mert az animáció viszi a hátán az egészet, amikor akcióra kerül sor. Amilyen testrészt csak le lehet vágni, azt itt levágják. Ömlik a vér, hullanak a fejek, perzselnek a szörnyek, és olyan látványosak, már-már túltoltak a vajákok varázslatai, ahogyan azt nemhogy a sorozatban, de még a játékokban sem láthattuk. Furcsa módon azonban nem csak a harcjelenetekben ütközik ki, hogy nem leértékelt áron vásárolta meg a Studio Mir szolgáltatásait a Netflix, hiszen az egyszerű beszélős jeleneteknél is sűrűn látunk fejmozgást és mimikákat, ami nagy felüdülés az állókép plusz mozgó száj kombók után. Itt még hadd ajnározzam kicsit tovább a koreai mestereket, hiszen azonfelül, hogy mozgás közben pofásan néz ki a film, az sem fog megijedni, aki véletlenül rákönyököl a Space-re, hiszen szinte minden képkocka egyenként is remekül fest. Több jelenetnél is összejött a remek atmoszféra megteremtése, ami nélkül nehezen működhetett volna ez a film.

Az első Vaják-anime tehát meglehetősen jól sült el. Ahogyan azt említettem, a sztori nem mindig bivalyerős, s némi türelem szükséges ahhoz, hogy megbarátkozzunk a főhőssel, de olyan szegletét ismerhettük meg a vaják történelemnek, amiről még hallomásból is keveset tudtunk. Egészen biztos vagyok benne, hogy a célközönség többsége meg lesz elégedve a végeredménnyel.

Az erősen véres és személy szerint, valamint a korhatáros besorolás szerint szintén 18 éven aluliaknak nem ajánlott egész estés animációs film az IMDb-n 7,5-es értékelésnél jár. Vaják-rajongóknak kötelező. Jó szórakozást kívánok hozzá!         

FS