Újraindult a gyülekezeti élet a beregszászi főiskolán

2021. szeptember 13., 17:46 , 1075. szám

Amint beköszönt az ősz, a diákok is beköltöznek a kollégiumokba, a Főiskolai Református Ifjúsági Gyülekezet (FRIGY) is megtartja tanévkezdő istentiszteletét. Az alkalomra múlt szerdán került sor, ahol az igehirdetés mellett dicsőítés, szeretetvendégség és a szolgálói csoportok bemutatására is sor került a beregszászi református templomban.

Margitics János tiszteletes az erős kezdésről beszélt igehirdetésében. A bibliai Salamon királyt vette példaként, aki uralkodása kezdetén anno nagyon erős kezdést produkált, csak azt követően sajnos eléggé lecsúszott. Mivel látta, hogy önerőből nem fog boldogulni a rá váró feladatokkal, ezért bölcsességet és engedelmes szívet kért Istentől. „Salamon már azelőtt is bölcs volt, hisz Istentől még több bölcsességet kért, nem pedig gazdagságot és hatalmat” – emelte ki a bevezetőben a lelkipásztor. Salamon legnagyobb hibája az volt, hogy beengedte udvarába a más országokból és nemzetekből származó első- és másodrangú feleségeket. A kulturális diverzitás ebben az esetben nagyon rosszul sült el. Amíg Salamon közeledett Istenhez, jó élete volt. Azonban elkényelmesedett, ez pedig eltávolodást vont maga után. Gyakori hibánk, hogy túlságosan magabiztosak vagyunk bizonyos kérdésekkel kapcsolatban. „Majd ha valaki, akkor én jól fogom csinálni és biztosan nem követem el azt a hibát, amit mások előttem”, vagy „Én ezt tudom kezelni, meg tudom oldani, még akkor is, ha ez eddig mindenki számára nehézséget okozott, de nekem biztosan nem fog” – hangozhatnak sokunk szájából e meggondolatlan kijelentések.

„Még nincs baj” – ezzel is mindig önmagunkat nyugtatjuk. De nagy volt a baj, hisz Salamon bálványimádása Izrael kettészakadásához, majd pedig a babiloni fogsághoz vezetett – erős kezdés után határozott visszaesés. „Továbbra is nyugtatod magad, vagy rendezed végre a dolgaidat Istennel?” – tette fel a kérdést a fiatal lelkész a jelenlévő diákok számára. „Bár Isten meg tudja menteni a kisiklott dolgokat, ne hagyjuk, hogy odáig fajuljon a helyzet” – zárta gondolatait Margitics János.

Az igehirdetést dicsőítés, majd a gyülekezeti tagok megáldása követte. A FRIGY istentiszteleteire szerda esténként ellátogató fiataloknak lehetőségük van különböző szolgálócsoportokban részt venni, például a FRIGY Bandbe azon fiatalok jelentkezését várják, akik játszanak hangszeren vagy szeretnek játszani, az pedig csak pluszt jelent, ha énekelni is tudnak. A Konyhatündérek csoportja olyan kollégiumi diákokból áll, akik szívükön viselik társaik testi táplálékának az elkészítését. A főiskolai gyülekezetnek van egy úgynevezett Négy érzék színháza, melyben a résztvevők egy olyan előadást kínálnak az érdeklődők számára, amelyet bekötött szemmel, a többi érzékszervre hagyatkozva kell megtapasztalniuk. Egy ilyen darab létrehozása sok munkával jár – ide is várják a jelentkezőket. Az Erősítés nevet viselő szolgálócsoportban erős vagy erősödni kívánó fiúk és lányok látják el a pakolási és tereprendezési feladatokat, ha épp arra van szükség egy-egy FRIGY-es alkalom kapcsán.

Az istentisztelet szeretetvendégséggel zárult. A FRIGY alkalmai szerda esténként helyi idő szerint hat órától kezdődnek a beregszászi református templomban.

SD