XXVI. Kárpátaljai Magyar Zenésztalálkozó – Edda-koncert tízezres tömeg előtt

2021. szeptember 21., 15:08 , 1076. szám

A kárpátaljai magyar zenekarok és zenészek számára szeretne találkozási lehetőséget biztosítani, illetve a könnyűzenei élet iránt érdeklődőknek programot nyújtani a Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség (KMKSZ) a Kárpátaljai Magyar Zenésztalálkozóval, amelyen idén hat zenekar lépett a közönség elé. Már az is hagyomány, hogy a találkozó végén koncertet ad egy sztáregyüttes. Idén az Edda Művek fogadta el a meghívást, akik tízezer nézőt vonzottak a beregszászi Barátság Stadionba.

A zenésztalálkozót Szilágyi Mátyás beregszászi magyar főkonzul és Molnár László, a KMKSZ kulturális titkára nyitotta meg.

A főkonzul beszédében kiemelte: „Mindaz, amit közvetlenül az emberi szó, a beszéd nem képes megfogalmazni, átadni, azt közvetíteni lehet a zene nyelvén.” Elmondta, hogy a zenésztalálkozó létrejöttét Magyarország Kormánya, a Nemzetpolitikai Államtitkárság és a Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt.támogatta.

Molnár László hozzáfűzte: „A komolyzene mellett a könnyűzene is szerves részét képezi a kultúránknak. A KMKSZ 26 évvel ezelőtt egy olyan fórumot akart teremteni a találkozóval, ahol a kárpátaljai magyar könnyűzenei élet képviselői is megmutathatják magukat a nagyközönségnek. Ha egy rendezvényt 26 éven keresztül sikerül megrendezni, az azt jelenti, hogy igény van rá a nézők és a zenekarok részéről is. Vannak olyan zenekarok, amelyek koruk miatt már nem vállalták az idei találkozón a fellépést, mint például a Harabor és az Original Nagyszőlősről, vannak még olyan állandó résztvevők is, mint a Sztereó Együttes vagy a salánki Koktél, akiknek máshol van fellépésük, ám így is eljött hat kárpátaljai magyar zenekar” – fogalmazott a KMKSZ kulturális titkára, majd megnyitotta a rendezvényt.

Elsőként az egyébként öttagú, 15 éve alakult FGH zenekarból Halász László és lánya, Dóra lépett a színpadra, akik retró slágereket és mai kedvenceket is előadtak. Halász László tudósítónknak elmondta, hogy a zenekar alapító tagjai vezetéknevének – Fodor, Gróf, Halász, Héder – kezdőbetűiből keletkezett a zenekar neve. A gazdasági nehézségek miatt csak kevés helyre hívják a teljes zenekart, gyakran négyen, hárman, leggyakrabban csak ketten lépnek fel, így a zenésztalálkozóra is csak ketten jöttek el a lányával. Halász László – 45 év kultúraszervezői tapasztalattal a háta mögött – jelenleg az Ungvári Kulturális és Művészeti Főiskola tanáraként vesz részt kulturális menedzserek képzésében.

A régi és mai slágereket játszó Két kanál együttes 2010-ben alakult, nyolc évig zenélt együtt Gyurkó Róbert és Lőrincz Gábor. Gábor Nyugat-Magyarországra költözött, azóta Bak András a billentyűs, aki egyben Róbert barátja, komája és munkatársa. A retró zenétől az Edda-, Republic-, Bikini-, Piramis-slágerektől a mai zenekarok – Wellhello, Halott Pénz, Hooligans – slágereit is játsszák, valamint angol, orosz és ukrán nyelvű dalokat olyan előadóktól, mint Jurij Satunov, Sztasz Mihajlov vagy akár Bon Jovi.

A halábori Bózsár zenekart még idősebb Bózsár Zoltán alapította a 90-es évek első felében, ma fiai, Zoltán és János, valamint Zoltán felesége, Marika alkotja. Elsősorban mulatós zenét játszanak, leggyakrabban lakodalmakba hívják őket, de más jellegű rendezvényeken is gyakran fellépnek.

A Beregszász Dixieland Band tizenegy évvel ezelőtt alakult, klasszikus New Orleans-i muzsikát játszanak, népdalokat és világslágereket is feldolgoznak dixie stílusban. Két év után először a zenésztalálkozón léptek színpadra – tudtuk meg Glóger Károly zenekarvezetőtől, aki harsonán játszik. Rajta kívül trombitán Fornosi Pál, klarinéton Forgon Zoltán, bendzsón Pércsi István, tubán és basszusgitáron Kard­kovács Zsolt, dobon pedig Huber József. Vannak a zenekarnak olyan tagjai, akik a mostani fellépésen nem tudtak ott lenni, de így is élmény volt őket újra élőben hallani.

A Babics Zsuzsa és János által alapított Integrált Kárpátalja-szerte ismerik, gyakran zenélnek lakodalmakban. A zenésztalálkozóra viszont egy új, rockzenekari felállással érkeztek, kiegészülve Ponc Tibor gitárossal és a basszusgitáron játszó Blanár Dáviddal. Műsorukban saját dalokat is játszottak. Babics Zsuzsa elmondta, hogy az Összetartozás dala tavaly született a Magyarság Házának felkérésére, amire nagyon büszkék. Remélik, a mulatós zenét játszó zenekaruk mellett kap majd felkérést a zenésztalálkozón bemutatkozó formáció is.

Másfél éve alakult a beregszászi Élet zenekar, akik repertoárja háromnyelvű: magyar, ukrán és orosz, stílusát tekintve is változatos: rock, reggae és blues stílusban hangszerelt dalokat játszanak. A találkozón saját dalokat játszottak. A zenekarvezető és dobos Balaczky Dominik, édesapja, Balaczky Vladimir énekel, Pércsi Lajos szintetizátoron, Sárinszkij Jocó basszusgitáron, Holub István szólógitáron játszik. A zenekarvezető elmondta még, hogy vadonatúj dalok mellett egy ötven éve nem játszott dalt is eljátszottak. A Beregszász a legszebb város dal sok idősebb beregszászinak volt ismerős. A kárpátaljai szoborutat követve minden településen adnak egy koncertet, ahol a Matl Péter által szervezett Kárpátaljai Nemzetközi Szobrásztábor alkotóinak munkái felavatásra kerültek.

A zenésztalálkozó zárásaként az Edda Művek adott fergeteges koncertet. Az még a rendezvényt szervező KMKSZ vezetőit is meglepte, hogy a beregszászi Barátság Stadionba tízezer ember gyűlt össze.

Az este nyolckor kezdődött koncert előtt Babják Zoltán, Beregszász polgármestere üdvözölte a közönséget, majd köszönetet mondott a KMKSZ-nek, valamint a koncert valamennyi szervezőjének és támogatójának.

A szervezők nevében Sin József, a KMKSZ Beregszászi Középszintű Szervezetének elnöke hangsúlyozta: „Köszönjük az Eddának, hogy mindig eljönnek hozzánk, mikor szükségünk van arra, hogy nemzettudatunk megerősödjön, jövőbe vetett hitünk, nemzeti összetartozásunk itt, Kárpátalján szilárdabbá váljon.”

Az Edda Művek a népszerű, nagy sikerű számaikból állította össze a koncertprogramját, a dalok szövegét a legendás Pataky Attilával együtt énekelte a tömeg, akik között minden generáció – a nyugdíjasoktól egészen a gyerekekig – képviseltette magát.

A koncert előtt munkatársunk az Edda Művek tagjaival, Pataky Attilával, Gömöry Zsolttal, Alapi Istvánnal, Kicska Lászlóval és Hetényi Zoltánnal beszélgetett. Az interjút itt olvashatják.

dózsa