Koronavírus: Szeptember 23-tól „sárga” lesz az ország

2021. szeptember 22., 08:10 , 1076. szám

Az elmúlt hét vége immár hagyományosan amolyan koronavírus- és oltásmentes időszaknak bizonyult Ukrajnában. Mintha bizony szombaton és vasárnap maga a koronavírus, illetve a betegeket ápoló egészségügyi dolgozók is megpihennének. Valójában a helyzet tovább romlott, az illetékes kormánybizottság kedden kénytelen volt elrendelni az egész országban a járványveszély sárga szintjének bevezetését.

Hullámzó adatok

Múlt pénteken Ukrajnában 6 234 új beteget regisztráltak, akiknek fertőzését PCR-teszt segítségével is igazolták. Aznap 79 halálos áldozatot követeltek a koronavírus okozta betegség szövődményei. Szombaton a kevesebb elvégzett teszt kevesebb, 3 983 új beteget eredményezett, és a halottak száma is elmaradt az előző napitól (46). Vasárnap 2 265 új megbetegedésről és 44 halálesetről érkezett jelentés. Hétfőn viszont, miután ismét munkához láttak az egészségügyi dolgozók, az újonnan felderített covidos esetek száma is megnőtt: 5 159 esetet regisztráltak a nap folyamán, és 137 beteg hunyt el.

Az Ukrajinszka Pravda hívta fel a figyelmet az Egészségügyi Minisztérium napi jelentései alapján, hogy a koronavírus ukrajnai áldozatainak száma szeptember 6-án érte el az 54 ezret, hétfőn, szeptember 20-án pedig 55 056 elhunytról számoltak be. Tehát a vírus halálos áldozatainak száma ezerrel nőtt két hét alatt!

Kárpátalján az elmúlt napokban nem romlott jelentősen a járványhelyzet, ám nem is javult. A megyei állami adminisztráció weboldalán megjelent kedd reggeli jelentés szerint hétfőn a régió területéről a koronavírusos fertőzés 79 új, PCR-teszttel megerősített esetét jelentették. Egy beteg belehalt a kórba. A legtöbb új fertőzésről az Ilosvai járásból (17), Munkácsról (11) és a Técsői járásból (10) érkezett hír. Némi aggodalomra ad okot a kórházi kezelésre szorulók számának folyamatos növekedése. Kárpátalja kilenc egészségügyi intézményében a koronavírusos betegek elhelyezésére fenntartott 940 kórházi ágy kihasználtsága az elmúlt napokban 18%-ra nőtt.

Cammogó oltás

Ami a lakosság oltásának menetét illeti, az is az egészségügyi dolgozók munkarendjéhez idomul, hiszen például vasárnap mindössze 36 029 főt oltottak be az országban, miközben hétfőn 108 736-an kapták meg a vakcinát. Mindenesetre a hétfői állapot szerint az ukrajnai oltási kampány február végi kezdete óta 6 304 014 fő kapta meg a vakcina első dózisát, 5 152 834-nek pedig mind a kettőt beadták már.

Itt említjük meg, hogy Ihor Kuzin országos közegészségügyi főorvos a napokban közölte, az Elektronikus Egészségügyi Rendszer adatai alapján Ukrajnában az elmúlt három hónap során a Covid–19 miatt kórházba került betegek 98,1%-a nem volt beoltva. A tisztviselő ezért mindenkit arra szólított fel, hogy amennyiben szeretnék elkerülni a kórházi kezelést, a betegség súlyos lefolyását és a halált, késlekedés nélkül oltassák be magukat.

A közegészségügyi főorvos felhívta a figyelmet a járványhelyzet gyors romlására. Mint rámutatott, a napi új megbetegedések száma az elmúlt hét hétfőjétől péntekig gyakorlatilag megduplázódott: 3,3 ezerről 6,2 ezerre nőtt.

Az iskolákban sem sietik el az oltást

A pedagógusok oltása sem halad olyan gyorsan, ahogyan azt vélhetően az Egészségügyi Minisztérium illetékesei szeretnék. Adataik szerint a szeptember 15-i állapotnak megfelelően Ukrajnában a pedagógusok mintegy 45%-a van beoltva – erősítette meg Viktor Ljasko egészségügyi miniszter a Szlovo i Gyilo portálnak adott interjújában múlt csütörtökön.

A tárcavezető megjegyezte, hogy az iskolai dolgozók oltásának üteme meglehetősen eltérő az egyes régiókban, és az oktatási intézmények szintjén is különbözik.

„Ha országos szinten nézzük, figyelembe véve az óvodákat, elemi iskolákat, iskolákat, szakiskolákat és felsőoktatási intézményeket, akkor 45%” – közölte Ljasko.

Az egészségügyi miniszter hozzátette, az adat mindazokra vonatkozik, akik legalább az oltás első dózisát megkapták már. A legtöbb koronavírus elleni oltást egyébként Kijevben, valamint Kijev és Lemberg megyékben kapták meg a pedagógusok.

Egy jó és egy rossz hír

Jó hír, hogy az ukrán hatóságok úgy határoztak, hat hónapról egy évre hosszabbítják meg a koronavírus elleni oltásról kiadott nemzetközi tanúsítványok érvényességét. Viktor Ljasko a TSZN műsorában nyugtatta meg a lakosságot, nem kell aggódniuk azoknak a polgároknak, akiknek a Covid-tanúsítványa csak decemberig érvényes.

„Meghirdetem a korábban hat hónapig érvényes Covid-tanúsítvány érvényességi idejének meghosszabbítását egy évre” – fogalmazott a tárcavezető.

Más kérdés, vajon mit gondolnak a hosszabbításról a külföldi hatóságok – már ha tudomást szereznek róla egyáltalán. Igaz, a miniszter és a napokban nyilatkozó többi illetékes szavaiból is kitűnt, hogy elsősorban a tanúsítványok belföldi felhasználásának lehetőségét tartották szem előtt a hosszabbítással. Ljasko emlékeztetett, hogy a beoltott ukránok számos kiváltsággal fognak rendelkezni, amennyiben az országban szigorodik a karantén.

Rossz hír viszont, hogy a Legfelső Tanács egyeztető bizottságának hétfői ülésén Oleh Nemcsinov, a miniszteri kabinet munkáját irányító miniszter kijelentette, a kis- és közepes vállalkozók a mostani karantén idején nem számíthatnak pénzügyi támogatásra a kormány részéről.

„Az állam sok pénzt költött vakcinák vásárlására. Minden ukránnak joga van megkapni a WHO által ajánlott oltást. […]Oltassák be az alkalmazottaikat, szólítsák fel rá (az oltásra – a szerk.) a látogatókat és nem lesz probléma a leálló vállalkozásért járó kártérítéssel” – fogalmazott a miniszter a képviselők előtt.

Életbe léptek a frissített karanténszabályok

Hétfőn, szeptember 20-án hatályba lépett a karanténkorlátozásoknak a kormány múlt heti rendeletével frissített rendszere, megjelenhetnek az úgynevezett Covid-tanúsítványok.

Mint ismeretes, a Covid-tanúsítványnak két változata lesz: a sárga és a zöld. A sárga tanúsítványt azok kaphatják meg, akiknek a koronavírus elleni vakcina első dózisát már beadták, míg a zöldet a teljes körűen beoltottak igényelhetik. A sárga tanúsítvány a vakcinázás mellett információkat tartalmazhat a negatív teszteredményről (72 óráig érvényes) vagy a Covid–19-ből való felépülésről is.

Valamit enyhített a kormány a járványveszély sárga szintjének kihirdetése esetén érvényes korlátozásokon. Ezek szerint azokban az iskolákban folytatódhat a jelenléti oktatás, amelyekben az alkalmazottak legalább 80%-a megkapta a koronavírus elleni oltásnak leg­alább az első dózisát.

Emellett sárga besorolás estén egyáltalán nem alkalmazzák az előírt korlátozásokat, ha a tömegrendezvények szervezőinek, a mozik, színházak, múzeumok, egyéb kulturális intézmények alkalmazottainak, illetve az edzőtermek és uszodák dolgozóinak legalább 80%-a és valamennyi vendégük rendelkezik sárga vagy zöld Covid-tanúsítvánnyal. További kedvezmény a Covid-tanúsítvánnyal rendelkező polgároknak, hogy külföldről való hazatérés esetén nem kell önkéntes karanténba vonulniuk.

Az év végéig marad az adaptív karantén

Hétfői ülésén a kormány úgy határozott, hogy 2021. december 31-ig meghosszabbítja az adaptív karantént és a vészhelyzeti rendszert. Másnap, azaz kedden a technogén és környezeti biztonság, valamint a rendkívüli helyzetek kérdéseiben illetékes állami bizottság ülésén szeptember 23-án 00 órától elrendelték a járványveszély sárga szintjét az ország egész területén.

Denisz Smihal miniszterelnök, akit a kormány sajtószolgálata idéz, megjegyezte, hogy gyorsan romlik az országban a járványhelyzet, ezért az állam kötelessége az emberi élet és egészség védelme.

A bizottság tárgyalt az oltási kampány menetéről is, különös tekintettel az iskolai dolgozók immunizálására. Smihal jelezte, hogy az elmúlt esztendőhöz viszonyítva több gyermek betegszik meg a Covid–19-től.

A testület felszólította a megyei állami adminisztrációk vezetőit, hogy foganatosítsanak intézkedéseket az iskolai dolgozók és hozzátartozóik, valamint az iskolások hozzátartozóinak tájékoztatása és az oltás felvételére való meghívásuk érdekében az oktatási intézményekben működő oltópontokon, vagy azon alkalmakkor, amikor mobil oltóbrigádok érkeznek a helyszínre.

A kormány döntése nyomán várhatóan országszerte számos járványellenes intézkedést vezetnek be. Így például korlátozzák a résztvevők számát a tömegrendezvényeken (pl. 4 négyzetméterenként legfeljebb egy fő helyezhető el). A mozikban, egyéb kulturális intézményekben csak az ülőhelyek felét foglalhatják el a nézők.

A tömegközlekedési eszközök ismét csak az ülőhelyeikkel megegyező számú utast szállíthatnak. A közétkeztetési intézményekben az asztalok közötti távolságnak legalább másfél méternek kell lennie. Egy asztalnál legfeljebb négyen foglalhatnak helyet.

Tilos a szálláshelyek működése (a szállodák és szanatóriumok kivételével). Elhalasztják a tervezett műtéteket. Tilos a tornatermek látogatása, ha a látogatókra fejenként 10 négyzetméternél kevesebb terület jut. Ezenkívül a regionális hatóságok egyéb, szigorúbb korlátozó intézkedéseket is elrendelhetnek a megyékben szükség esetén.

Az Egészségügyi Minisztérium részéről ismét emlékeztettek, a járványveszély sárga szintje esetén minden vállalat, szervezet vagy intézmény maga dönti el, hogy amennyiben dolgozóik legalább 80%-a be van oltva, kizárólag a beoltott vendégeket, ügyfeleket szolgálják ki, vagy a sárga szintnél érvényes valamennyi korlátozás betartásával minden vendéget, látogatót, ügyfelet fogadnak.

(ntk)