A Magyar Gyermekorvosok Társaságának XVII. Nemzetközi Kongresszusán vettek részt a kárpátaljai orvosok

2021. szeptember 22., 17:33

A Magyar Gyermekorvosok Társaságának XVII. Nemzetközi Kongresszusát szeptember 9–11. között rendezték meg Magyarországon, Pécsett, amelyen kárpátaljai orvosok is részt vettek. A kongresszus főbb témái közé tartoztak többek között: a vastag- és végbélsebészeti, az urológiai, sebészeti, traumatológiai problémák stb. A 2020/2021-es járványhelyzetre való tekintettel az előadások online és jelenléti formában valósultak meg.

Kárpátaljáról a kongresszus munkájában a Munkácsi Megyei Gyermekkórház 7 orvosa vett részt – Snicer Román felnőtt és gyermeksebész, főigazgató; Demjan Jurij gyermekortopéd sebészszakorvos, osztályvezető főorvos; ifj. Demjan Jurij gyermekortopéd-sebész, szakorvos; Plesa Petra gyermekortopéd sebészszakorvos, égési plasztikai sebész; Jursua Román gyerek sebészszakorvos, szájsebész; Kizman Anton gyermekaneszteziológus, szakorvos – Biró Erzsébet gyermekkardiológus, gyermekgyógyász, egészségügyi szakmenedzser, a határon túli együttműködések igazgatóhelyettesének vezetésével. Emellett neves kutatóorvosok, és európai országok szakemberei is részt vettek a kongresszuson.

A program Elektronikus poszterek szekciójában sikeresen szerepelt Demjan Jurij osztályvezető főorvos előadása, illetve eredményesen zárult a hozzá kapcsolódó tudományos értekezlet is.

A Gyermektraumatológia szekcióban egy A combcsonttörések sebészeti kezeléséről szóló tapasztalatok a gyermekek és serdülők körében című prezentációt is bemutattak orvosink, mely több mint 10 évnyi hasonló típusú törésekkel kapcsolatos tapasztalatokat mutatott be a Munkácsi Megyei Gyermekkórház traumatológiai osztályáról, melyek kezelése során modern ortopédiai implantátumokat használtak. Az előadás széles körű érdeklődést váltott ki a megjelentek körében.

A kongresszus munkája folyamán rendkívül fontos tudományos-elméleti, valamint gyakorlati problémákra kerestek megoldást a gyermeksebészet és a -traumatológia jelenlegi helyzetét illetően. Az itt megállapított következtetések fontossága megmutatkozik mind tudományos, mind gyakorlati jelentőségükben, mind pedig a megoldandó problémák aktualitását tekintve.

Nagy érdeklődést keltett a Genfi Orvosi Egyetem (Svájc) professzora, P. Lascombes előadása a modern biológiailag felszívódó anyagok gyermekek csonttörésének kezelésében való felhasználásáról, amely a legtöbb ukrajnai orvos számára újdonságként szolgált. Továbbá fontos eredményekkel szolgáltak a laparoszkópiai kezelésekről szóló előadások a sebészeti patológiában, az újszülöttek és a serdülőkorban lévő gyermekek körében.

A Magyar Gyermekorvosok Társaságának XVII. Nemzetközi Kongresszusán a kárpátaljai orvosok a II. Rákóczi Ferenc Kárpátaljai Magyar Főiskola szervezésében vettek részt, Magyarország Kormánya, a Miniszterelnökség, a Nemzetpolitikai Államtitkárság, Szabolcs-Szatmár-Bereg megye és Kárpátalja együttműködésének fejlesztéséért és a Kárpát-medencei óvodafejlesztési program koordinálásáért felelős miniszteri biztos, valamint a Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt. támogatásával.

Váradi Natália,
a II. Rákóczi Ferenc Kárpátaljai Magyar Főiskola Felnőttképzési Központ vezetője, projektfelelős