Potápi: A Munkácsi Szent István Líceum 20 éve gazdagítja a kárpátaljai magyarság életét

2021. szeptember 24., 12:22

A hit és a kultúra, a közösség és a szülőföld együttesen azok az értékek, amelyekkel a Munkácsi Szent István Líceum 20 éve gazdagítja a kárpátaljai magyarság életét – hangsúlyozta Potápi Árpád János, a Miniszterelnökség nemzetpolitikáért felelős államtitkára a Munkácsi Szent István Líceum fennállásának 20 éves évfordulója alkalmából tartott pénteki ünnepségre küldött levelében.

Az államtitkár kiemelte: a Munkácsi Szent István Líceum menedéket jelent, egy olyan helyet, ahol a türelmesség és az oktatás révén az intézményben tanuló diákok erős közösségé formálódnak. Hangsúlyozta: akit a keresztényi türelem jellemez, az lesz majd hű tagja közösségének és szülőföldjének, az őrzi majd meg, sőt ápolja a keresztény hitet és kultúrát. Az államtitkár úgy fogalmazott: „A türelemben erő van, amelyet a kárpátaljai magyar nemzeti közösség az elmúlt évtizedekben megtanult és maga is megtapasztalt. A türelem ereje kell ahhoz ma is, hogy nyelvünket, anyanyelvi oktatásunkat, hagyományainkat, közösségeinket, családjainkat és kultúránkat megvédjük.”

Potápi Árpád János levelében kiemelte: Magyarország Kormánya részéről egyértelmű volt, hogy a Munkácsi Szent István Líceum sikere egy olyan küldetés, amely a legfontosabbak közé sorolandó, ezért is vállalta át 2011-től az iskola fenntartásának terheit, majd támogatta az új fejlesztéseket és bővítéseket. Hozzátette: „Ez mind annak a jele, hogy Magyarország Kormánya az összmagyarság képviseletében járva fontosnak ítéli a kárpátaljai magyarság hitben és tudásban való nevelését.”

Az államtitkár úgy fogalmazott: „Biztosíthatjuk Önöket, hogy nem hagyjuk magára a kárpátaljai magyarságot, és küzdünk azért, hogy az ezer éve szülőföldjén élő közösség továbbra is megmaradhasson és boldoguljon Kárpátalján.”

(kulhonimagyarok.hu)