Tanévnyitó ünnepség a Rákóczi-főiskolán

415 elsős diákkal kezdte meg a tanévet

2021. szeptember 25., 09:05 , 1077. szám

415 elsőssel kezdte meg a 2021/2022-es tanévet a II. Rákóczi Ferenc Kárpátaljai Magyar Főiskola (II. RF KMF). A vidék kiemelkedő felsőfokú oktatási intézményének ünnepélyes tanévnyitójára a hagyományokhoz híven a beregszászi református templomban került sor szeptember 24-én.

Az ünnepség a történelmi és nemzeti lobogók, a millenniumi zászló, valamint a főiskola zászlójának behozatalával vette kezdetét, melyeket a Salánki Íjászkör kuruc kori viseleteibe öltözött főiskolai hallgatók helyeztek el a templomban. A megjelenteket ezután Margitics János, a Beregszászi Református Egyházközség lelkipásztora köszöntötte a 91. zsoltár első verséből vett igeszakasszal.

A Himnusz és Rákóczi imájának – mely a főiskola himnusza is egyben – eléneklése után Csernicskó István, a II. RF KMF rektora köszöntötte az egybegyűlteket. A rektor ünnepi beszédében aláhúzta, a több mint negyed évszázados múltra visszatekintő intézmény komoly fejlődésen ment keresztül annak alapítása óta, s ebből a folyamatból kiemelte a legjelentősebb számadatokat, „amelyek jelzik és jellemzik azt, hogy merre tartunk”: míg 2020-ban 178, idén 222 hallgató vehette át a tudását, képzettségét igazoló diplomát; jelentősen nőtt a benyújtott jelentkezési kérelmek száma is – tavaly 1181, idén 1390 jelentkezési kérelmet regisztráltak a felvételi irodában; a felvételt nyert és beiratkozott hallgatók száma is örvendetesen nőtt – a tavalyi 393-ról idén 415-re emelkedett ez a szám; a 2019/2020-as tanév végén a főállású oktatók 59,9%-a rendelkezett tudományos fokozattal, ez az arány az elmúlt tanév végére 63,2%-ra nőtt; jelentősen bővült az oktatási célú épületek összterülete, a könyvtár állománya, a kollégiumi férőhelyek száma, a főiskolán működő étkeztetési pontok száma; valamint 14 frissen kialakított szolgálati apartman is biztosított az azt igénylő oktatók számára. „Fő támogatónk Magyarország Kormánya, illetve Brenzovics László alapítványelnök és Orosz Ildikó elnök asszony munkájának eredményeként folyamatosan javulnak az oktatáshoz, tanuláshoz, kutatáshoz biztosított körülmények, s mindez a tudományos munka eredményességén is látszik” – jelentette ki Csernicskó István.

A rektor gratulált az elsősöknek a sikeres felvételi eljáráshoz, majd az alapképzés első évfolyamára beiratkozottakhoz szólva hangsúlyozta: „…köszönöm, hogy bennünket, a Rákóczi-főiskolát választották!”

„Legyen ez a tanév minden vonatkozásban egy kicsivel jobb, eredményesebb, békésebb, nyugodtabb, mint az előző huszonöt év bármelyike volt” – zárta ünnepi beszédét Csernicskó István.

A tanévnyitó az elsőéves hallgatók ünnepélyes fogadalomtételével folytatódott. Az eskü szövegét Szabó Levente első évfolyamos magyar nyelv és irodalom szakos hallgató olvasta elő diáktársainak. Az eskütételt követően Orosz Ildikó elnök és Csernicskó István rektor kézfogásukkal az intézmény diákjaivá avatták a szakonként felvonuló fiatalokat.

A Diákhimnusz eléneklése után idén is átadták a beregszászi főiskola által 2014-ben alapított Rákóczi-díjat, amelyet minden évben az önálló kárpátaljai magyar nyelvű felsőoktatás létrejötte, megmaradása és fejlődése szempontjából döntő szerepet vállaló személyeknek ítélnek oda, akik erkölcsi kiállásuk, anyagi támogatásuk révén jelentősen hozzájárultak több ezer kárpátaljai magyar fiatal képzéséhez, segítve boldogulásukat szülőföldjükön. A főiskolai tanács határozata értelmében a díj anyaországi kitüntetettje 2021-ben Misovicz Tibor, a Maecenas Universitatis Corvini Alapítvány titkára lett.

Misovicz Tibor mindig szívügyének tekintette a II. Rákóczi Ferenc Kárpátaljai Magyar Főiskola működését, a kárpátaljai magyarok sorsát. Korábbi államtitkári munkája során és a Határon Túli Magyarok Hivatalának gazdasági vezetőjeként erkölcsi és tevőleges támogatására mindig számíthattunk, személyes jelenlétével emelte rendezvényeink és intézményünk tekintélyét – hangzott el egyebek mellett az alapítványtitkár laudációjában. Neki köszönhetően indulhatott el a Keleti Partnerség program, melynek keretében több száz családorvosi rendelő, kultúrház, óvoda és iskola került felújításra Kárpátalján.

Köszöntőjében Misovicz Tibor megtiszteltetésnek nevezte az elismerést, majd Joseph Chamberlain egy 1898-ban elhangzott parlamenti beszédéből kiragadott gondolatot bízott az elsősökre: „Élj érdekes időkben…” Ennek üzenetét két következtetésben vonta le: olykor nem árt a dolgok felszíne mögé nézni, s láthatóan nem csak a mi korunk sajátja az, amikor az ember bizonytalannak ítéli a jövőjét. „Fognak megoldhatatlannak látszó problémákkal találkozni, de meg fogják tanulni, hogyan oldják meg azokat” – mutatott rá, s hozzáfűzte: „Azt kívánom, hogy a következő huszonöt évben is ugyanilyen jó kezekben legyen ez az intézmény, mint eddig.”

A Rákóczi-díj kárpátaljai kitüntetettje idén Herczog György, akinek munkássága jelentős mértékben hozzájárult ahhoz, hogy Kárpátalján egy sor új oktatási intézmény jött létre, növekedett a magyar, szlovák és román tannyelvű osztályok száma, megkezdték tevékenységüket a magyar tannyelvű gimnáziumok, melyek alapítói történelmi egyházak és alapítványok voltak. Jelenleg a Kárpátaljai Nemzeti Kisebbségek Kulturális Központjának vezető módszerésze, aki mindig segítette a főiskola tevékenységét, képviselte a kárpátaljai magyarok és a főiskola érdekeit a különböző megyei és kijevi tárgyalásokon.

A főiskola belső kitüntetéseit immár harmadik alkalommal adták át. A Tomcsányi Hűségdíjjal Molnár Józsefet, a Földtudományi és Turizmus Tanszék vezetőjét tüntették ki az intézményben folytatott precíz és nagy hivatástudattal végzett oktatómunkájáért. A Rákóczi-főiskoláért Emlékérmet Nagy Zsuzsanna vehette át, az intézmény főközgazdásza, a pénzügyi osztály kiváló szakembere megbízható szakmai munkájának elismeréseként. Ugyancsak a Rákóczi-főiskoláért Emlékérem díjazottja Szabó Géza történész, a Nyíregyházi Egyetem nyugdíjas oktatója, a Kárpátaljai Magyar Főiskoláért Alapítvány kuratóriumának egykori elnöke, akit a kárpátaljai magyar nyelvű felsőfokú képzés megalapozásában és megteremtésében betöltött szerepéért az intézmény tiszteletbeli polgárává fogadta. A Rákóczi-főiskola kiváló dolgozója kitüntetés idei díjazottjai Belovics Andrea könyvelő és Buda Zsuzsanna, a tanulmányi osztály vezetője.

Beszédében Orosz Ildikó, a főiskola elnöke emlékeztetett arra, hogy sok-sok ember odaadó munkájának köszönhetően lehetséges az intézmény fenntartása és működtetése. Az elsős diákokhoz szólva aláhúzta: „Nemcsak azért kell tanulni, hogy diplomájuk legyen, hanem azért is, hogy a saját korlátjaikat leküzdjék, átlépjenek a nehézségeken és meg tudjanak küzdeni a kihívásokkal.”

„Minden generációnak feladata van” – fogalmazott a főiskola elnöke, majd Erdélyi László Gyula gondolatait osztotta meg az egybegyűltekkel: „Az okos ember másnak a példáján és kárán tanul, és a maga tapasztalataiban előbbre viszi a jót, mit örökölt, elődeitől átvett. Ez minden nemzedék társadalmi kötelezettsége.” – „Az önöké is. Sok sikert a megvalósításhoz!” – tette hozzá.

A tanévnyitó zárásaként a történelmi egyházak képviselői áldást kértek a főiskolára, az elsősökre, majd a jelenlévők elénekelték a Szózatot.

Csuha Alexandra