Birmingham bandája

Sorozatajánló

2021. szeptember 28., 13:46 , 1076. szám

Bejött Robert Downey Jr. Sherlock Holmesa meg Guy Ritchie Blöffje? Ha igen, akkor ezt a sorozatot neked találták ki! A Birmingham bandája (Peaky Blinders) ezeket ötvözi mesteri módon. A kultikus nyomozó filmjeinek valóságos és kissé nyomasztó hangulatába emeli át az alvilági figurákat és hierarchiaharcukat.

A Birmingham bandája brit történelmi bűnügyi drámasorozat, melyet Steven Knight alkotott meg.

De ne rohanjunk ennyire előre, helyezzük először el időben az alkotást. A két világháború között járunk, Angliában, azon belül Birmingham városában. Az utcákon dagasztják a cipők a sarat és a lóürüléket, az égbe sok ezer ipari kémény okádja a fekete füstöt, a kettő között pedig a rossz arcú alvilági formák osztozkodnak a koncon. A rendezőknek sikerült tökéletesen megragadniuk és ábrázolniuk ezt a világot, természetesen mozog a vásznon a szegény munkás, az elegáns, háromrészes öltönyt viselő gengszter és az elhivatott pandúr.

Az angliai Birminghamben játszódó történet a Peaky Blinders (Pengesapkások) néven hírhedt Shelby bűnözőcsalád történetét dolgozza fel a XX. század első évtizedeiben, az első világháború befejeződésével kezdődően. A fiktív családot részben a valóban létezett Peaky Blinders nevű, XIX. századi utcai bűnbandáról nevezték el és mintázták. Nevüket sajátos szokásukról kapták: tányérsapkájuk ellenzőjébe fegyverként, pl. ellenségeik megvakítására használt borotvapengéket varrtak – ezt a fegyvert a sorozatbeli szereplők is használják. Történészek segítségével válogatták össze a korhű ruhadarabokat, illetve autentikus angol akcentussal pörögnek a dialógusok. Akinek nem gond a nyelv, annak tudom ajánlani az eredetit.

A szerepekre olyan nagy neveket sikerült megszerezni, mint például Cillian Murphy (A sötét lovag, Eredet), Paul Anderson (Sherlock Holmes: Árnyjáték), Tom Hardy (Eredet, Venom), Adrien Brody (A zongorista, Ragadozók) és a jó öreg Sam Neill (Jurassic Park).

Mind csupa erős jellemet kaptak, amit briliáns színészi játékkal életre is keltettek, legyen az dölyfös gengszter vagy kőkemény kopó. A sorozat nézése során sokszor éreztem azt, hogy a szereplőknek több játékidőre lenne szükségük, hogy jobban kibontakozhassanak a motivációik, azonban az évadonkénti 6 epizód sajnos nem ad rá elég teret.

Mivel ezt az ismertetőt valószínűleg azok olvassák, akiknek még nem volt szerencséjük a 2013-ban indult, mostanra 5. évadnál járó sorozathoz, így nem szeretném elspoilerezni a történéseket. A Birmingham bandája sorozat a háborúból visszatérő Thomas Shelbyt (Cillian Murphy), a középső Shelby fivért állítja a középpontba, aki visszaveszi nagynénjétől a galéria vezetését.

Érdekes megfigyelni, hogy milyen szépen szivárog be a hétköznapi életbe a háború utóélete: a hadszíntéren megfordult férfiak poszttraumás stressz szindrómája hogyan teszi tönkre a hétköznapjaikat, vagy hogy a veteránok sokszor felsőbbrendűnek tartják magukat a frontszolgálatot elkerülő civileknél.

Sejthető, hogy az eleinte fogadásokkal foglalkozó bűnbanda egy idő után szűknek érzi a területét, és fölveszi a kesztyűt (sapkát?) a riválisokkal, s egyre merészebb babérokra tör. Mindezt teszi gatlingokkal, dobtáras géppisztolyokkal és nem kevés vérrel.

A sorozatból 2020-ig öt évad készült el. Knight hét évad legyártását tervezi, és elmondása alapján a második világháború legelső birminghami légvédelmi riadójával szándékozik lezárni a történetet. A Birmingham bandája pozitív kritikákat kapott, kiemelve a forgatókönyvet, a színészi alakításokat, az operatőri munkát és a látványvilágot.

Nemsokára érkezik a hatodik és egyben utolsó évad, bár a rendező szerint a történet továbbra is folytatódni fog, de más formában.

E heti sorozatunkat a cikk megírásának pillanatáig megközelítőleg 408 ezren értékelték  az IMDb-n, amelyek átlagpontszáma 8,8 lett. Mindenképpen dicséretes teljesítmény. Jó szórakozást kívánok!   

FS