Megnyitotta kapuit az „Egy a Természettel” Vadászati és Természeti Világkiállítás vásárosnaményi helyszíne

2021. szeptember 28., 12:19 , 1077. szám

A Kárpát-medence vadászemberei szinte egyként várták már a rengeteg szuperlatívusszal beharangozott „Egy a Természettel” Vadászati és Természeti Világkiállítást. A fokozott érdeklődés – és ebbe a fanyalgó „savanyújóskák” is beletartoznak, hiszen hidegen őket sem hagyhatta a rendezvénysorozat – persze teljesen érthető volt, hiszen a dr. Kovács Zoltán és dr. Semjén Zsolt neve fémjelezte, monumentálisnak ígérkező vállalkozásnak a fél évszázada megrendezett első magyar vadászati világkiállítás által igen magasra rakott követelményrendszernek kellett megfelelnie. Tennie kellett mindezt ráadásul egy gyökeresen megváltozott közegben, melyben mára a vadászatra és vadgazdálkodásra a „divatzöldeknek” köszönhetően egyre negatívabb fény vetül. Hogy e nem egyszerű kívánalmaknak minél szélesebb körben megfeleljen a vadásztársadalom, elengedhetetlennek bizonyult a rendezvényt házhoz vinni a vidék természetbarátai számára. Így történhetett, hogy a budapesti Hungexpon lebonyolításra kerülő központi rendezvény (melyről lapunk munkatársa hamarosan első kézből számol be) mellett Vásárosnamény is kiemelt helyszínként szerepelt. Kiss B. Zoltán házigazda pedig sokadszorra is bebizonyította, hogy nemcsak Magyarország egyik legfanatikusabb vadászembere, hanem elkötelezett magyar ember, aki komolyan gondolja a vadgazdálkodás legfontosabb alapelvét, mely szerint a vad és vadász nem ismerheti a mesterségesen meghúzott államhatárokat, szerepet kell hát kapjanak a régióval szomszédos országok vadászati és közigazgatási képviselői is.

Kora délután felharsantak hát a Hunor Hotel udvarán a vadászkürtök, hogy a helyi gyülekezőre szólítsák a vendégeket. Elsőként természetesen dr. Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes vadászkocsija érkezett, majd Bors Richárd, a világkiállítás szakmai referense és a megye erdészeti-gazdasági-politikai vezetői érkeztek meg. A helyi egyházi méltóságok – dr. Fekete Károly református püspök, Palánki Ferenc római katolikus és Szocska Ábel görögkatolikus megyéspüspök – celebráltak ökumenikus istentiszteletet, melynek alapgondolata Assisi Szent Ferenc, a természet és állatok védőszentjének a megbékélésről és szeretetről szóló imája volt. Ezt követően dr. Tilky Attila, a régió országgyűlési képviselője emelkedett szólásra, beszédében kiemelve az ember felelősségét a Föld javaival történő gazdálkodás terén. Dr. Semjén Zsolt a Magyar Vadászati Védegylet elnökeként a vadászat és vadgazdálkodás megkérdőjelezésének veszélyeire, a természettől egyre jobban elszakadó társadalom hipokrita képmutatására utalt. A vadászat létjogosultságát egyrészt bibliai példával, Noé az Úrral kötött szövetségének passzusával indokolta, mely szerint a föld állatai, az ég madarai és a vizek halai az embernek adatnak táplálékul. Ezenkívül a miniszterelnök-helyettes a vadász-ökológus és természetbarát érvrendszerével bizonyította, hogy pusztuló fajaink megvédésének elsődleges szerepe a vadgazdálkodásra hárul, valamint a történész érvrendszerét is ismertette, mely szerint fajunknak ma valójában csak azon egyedei élhetnek, kiknek ősi felmenői jó vadászokként el tudták csemetéiket látni élelemmel, és az őskor zord viszonyai között életben tudtak maradni. Márpedig e mélyen belénk ivódott genetikai parancs a ma emberére is érvényes, antropológia örökségünk, emberré válásunk sarokköve. A protokolláris teendők záróakkordjaként a magyar vadászat ügyében kiemelkedő teljesítményt felmutatott szakemberek vehették át szakmai díjaikat.

Az „Egy a Természettel” Vadászati és Természeti Világkiállítás vásárosnaményi megnyitóünnepségén természetesen vidékünk, Erdély és a Partium, valamint a Felvidék is képviseltette magát. Egyrészt dr. Szilágyi Mátyás és dr. Bacskai József Kárpátaljára delegált magyar főkonzulok képviselték a magyar–magyar kapcsolatok diplomáciai aspektusát. Másrészt Anatolij Poloszkov, a Kárpátaljai Megyei Közigazgatás elnöke, Olekszij Petrov, a megyei tanács elnöke, dr. Brenzovics László, a KMKSZ elnöke, Rezes Károly, a Beregszászi kistérség képviselője, Barta József és Gulácsy Géza KMKSZ-alelnökök, Balogh Lívia és Péter Csaba megyei képviselők, Babják Zoltán, a Beregszászi kistérség polgármestere képviselték régiónkat. A világkiállítás vásárosnaményi helyszíne ezenkívül szeretettel várja a kárpátaljai látogatókat október 14-ig, illetve október 11–14. között kerülnek megrendezésre a Kárpátaljai Napok, amikor kiemelt szerepet játszanak majd vidékünk kiállítói Vásárosnaményban. A Kárpátaljának szentelt időszak során író-olvasó találkozó keretein belül mutatja majd be vadászati és természeti tematikájú írásait jelen sorok rovója, látható lesz majd a beregszászi színház színészeinek „Köszi, köszi...” című sanzon- és kabaré- előadása, vidékünk gyermekei megismerkedhetnek a magyarországi erdei iskolák módszertanával, valamint fotó-, festmény- és kézműipari kiállításokra is sor kerül majd.

Matúz István