A KMKSZ elnöke nyílt levélben fordult Ukrajna főügyészéhez a Ternopili Megyei Tanács vezetőjének magyarellenes felhívása kapcsán

2021. szeptember 30., 17:05 , 1078. szám

2021. szeptember 28-án az Ukrajina 24 tévécsatorna Ma reggel című műsorának Mihajlo Holovko, a Ternopili Megyei Tanács vezetője volt az egyik vendége, ahol a Magyarország és Oroszország között megkötött, földgáz szállítására vonatkozó szerződést tárgyalták, amikor a műsorvezetők kérdésére, hogy miként lehetne megoldást találni a kialakult helyzetre, és hogyan kell erre reagálni, Mihajlo Holovko kijelentette: „Van magyar diaszpóra, ezért Kárpátalján kicsit keményebben nekik lehetne menni és tudomásukra hozni…”

Ezzel kapcsolatban Brenzovics László, a Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség (KMKSZ) elnöke nyílt levélben fordult Ukrajna főügyészéhez, Irina Venediktovához. „A Ternopili Megyei Tanács elnöke, aki hivatalos személy, egy országos tévécsatorna élő adásában olyan felhívást tett közzé, hogy »keményen neki kell menni a kárpátaljai magyaroknak« – vagyis ukrán állampolgároknak azok nemzetiségi hovatartozása miatt.

Mihajlo Holovko felszólítása, miszerint »keményen neki kell menni a kárpátaljai magyaroknak«, azt jelenti, hogy megfélemlíteni, fenyegetni, zsarolni, erőszakot elkövetni, üldözni Ukrajna polgárait azok nemzetiségi hovatartozása miatt.

Mihajlo Holovko cinikus felhívása nemzetiségek közötti ellentétet szít a Kárpátalján élő magyarok és Ukrajna többi állampolgára között. Ez a felhívás arra szólít, hogy korlátozzák az állampolgárok jogait azok nemzetiségi vagy nyelvi hovatartozása miatt. Mihajlo Holovko ezáltal büntetőjogi szabálysértést követett el, Ukrajna Büntető törvénykönyve 161-es cikkelyének 2. bekezdése értelmében.

A Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség mélységes felháborodását fejezi ki Mihajlo Holovko kijelentése miatt. Annak érdekében, hogy a továbbiakban bármilyen hasonló, a nemzetiségek közötti gyűlöletkeltési kísérletet megfékezzük, azt kérem:

1. Kezeljék ezt a levelet úgy mint bűncselekmény elkövetéséről szóló bejelentést.

2. Kezdeményezzenek és végezzenek teljes körű vizsgálatot a Mihajlo Holovko által elkövetett bűncselekmény kapcsán, az Ukrán Büntető törvénykönyv 161. cikkelye 2. bekezdése alapján, és adjanak megfelelő tájékoztatást a nyomozási adatbázisból” – írja levelében Brenzovics László, a Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség elnöke.