Mesemondó verseny a magyar népmese napja alkalmából

2021. október 2., 08:35 , 1078. szám

A magyar népmese napja alkalmából szervezett mesemondó versenyt a Pro Cultura Subcarpathica civil szervezet és a II. Rákóczi Ferenc Kárpátaljai Magyar Főiskola. Az izgalmas megmérettetésre a Fedák Sári Kulturális Központban került sor szeptember 30-án.

Szeptember 30. – a népmese napja és egyben Benedek Elek születésnapja. A népmese napját első ízben 2005. szeptember 30-án rendezték meg, hogy a könyvtárosok, az óvónők, a pedagógusok és a mesével foglalkozó szakemberek, valamint a meseszerető gyerekek és felnőttek ezen a napon megkülönböztetett tisztelettel forduljanak mind a magyar, mind más népek meséi felé. A szervezők célja is ezt tükrözi.

Az ünnepélyes megnyitó a Cibere néptáncegyüttes elő­adásával vette kezdetét, amit a meghívott és érdeklődő vendégek köszöntése követett.

„A mese a legfontosabb, legalapvetőbb irodalmi műfaj, mindennek az origója – ahogy Csukás István fogalmazott –, minden irodalmi műfaj ebből származik” – kezdte ünnepi köszöntőjét Szi­lágyi Mátyás főkonzul. Elmondása szerint a mese és a mesemondás segíti a gyermekeket a világ birtokbavételének megkezdésében, hisz amit el tudunk mesélni, azt birtokba is tudjuk venni. „Hálás feladat magyar mesemondónak lenni, hiszen rendkívül gazdag irodalmi kincs áll rendelkezésünkre: a magyar népmesék világa és az arra épülő szebbnél szebb műmesékből rengeteg áll a rendelkezésünkre, köszönhetően Móricz Zsigmondnak, Móra Ferencnek, Gárdonyi Gézának és természetesen Benedek Eleknek, a mesemondás legnagyobb alakjának” – mondta a főkonzul.

A versenyt Bak Dávid mesemondó nyitotta meg, aki vicces műmeséjével kellőképpen oldotta a magukat megmérettetni érkezett gyerekek feszültségét, és megalapozta az egész napos jó hangulatot.

A versenyzők 4 korosztályban versenyeztek: I. kategória: 5–8 évesek, II. kategória: 9–10, III. kategória: 11–13, IV. kategória: 14–20. A legfiatalabb versenyzők közül Baranyi Maximilián (Haranglábi Oktatási-Nevelési Komplexum) bizonyult a legjobb mesemondónak, második helyen Végh Lilien (Gáti Kovács Vilmos Líceum), a képzeletbeli dobogó harmadik fokára pedig Lukán Anna (Ungvári 10. Számú Dayka Gábor Magyar Tannyelvű Középiskola) állhatott fel.

A második korosztály csoportjában lehengerlően taroltak a Dédai Gimnázium növendékei, hisz mindhárom dobogós helyezést ők vihették haza. Első helyen Turi Eszter végzett, az ezüsthelyezés Fazekas Petráé, míg a harmadik hely Vascsák Ároné lett.

A zsűri döntésének értelmében a harmadik kategória első helyezésének Demeter Hanna (Szernyei Gimnázium) örülhetett, őt Pufler Szilárd (Viski Kölcsey Ferenc Középiskola) követte, a harmadik helyezést pedig Szabó Szófia (Ficseri Gyermekstúdió) érte el.

A legnagyobbak közül a legjobb mesemesélőnek Sinkó Mirjám (Nagyberegi Református Líceum) bizonyult, néhány ponttal lemaradva második helyen Hánka Dávid (Viski Kölcsey Ferenc Középiskola) végzett, harmadik pedig Dávid Csilla (Zápszonyi Gimnázium) lett.

A mesemondókat dolguk végeztével érdekes kézműves-foglalkozások várták, valamint mindannyian emléklappal, kis ajándékokkal és felejthetetlen élménnyel, a dobogós helyezettek pedig oklevéllel, ajándékutalvánnyal és értékes díjakkal térhettek haza.

ZsT