Egyre népszerűbb a kárpátaljai fiatalokból álló Ullie együttes

2021. október 3., 17:21 , 1077. szám

Az Ullie együttes neve már sokak számára ismerősen csenghet, hiszen tavaly ők nyerték meg a Peron Music tehetségkutató kárpátaljai válogatását és jutottak ki a budapesti nemzetközi fellépésre. A feltörekvő formációt kárpátaljai fiatalok alkotják, akik egyre több felkérést kapnak megyénk különböző rendezvényeire. A zenekarral nemrég Tiszapéterfalván találkoztunk, a Kárpátaljai Nyári Egyetem rendezvényén, ahol az esti koncertjükkel fergeteges hangulatot teremtettek. Alább velük készült interjúnkat olvashatják.

– Kérlek, meséljetek röviden magatokról, hogyan állt össze a jelenlegi formáció?

– Blanár Dávid (Tiszaújhely) vagyok, gitáros, az együttes vezetője. Uljanával együtt kezdtünk el zenélni: én írtam a dalszöveget, ő pedig énekelt. A zenekar hivatalos megalakulási dátumának – amikor is 6 főre bővült a csapat: Dudás Gergő (Tiszakeresztúr)billentyűs, zongorista, Danku József (Beregdéda)  basszusgitáros, Teigler Gábor (Beregszász) dobos, illetve Kudron József (Tiszaújhely) szólógitáros – 2020. május 15-ét tekintjük: ekkor ültünk össze először egy közös bográcsozásra.

– Uljana Donetska (Ungvár) vagyok, a zenekar énekesnője. Dávid írt egy dalt Bárhová címmel, melyet együtt adtunk elő, majd Gergő is csatlakozott hozzánk. Ebben az időben mi külföldön dolgoztunk, ahol egy alkalommal elmentünk a 30Y rockegyüttes koncertjére. Hazaérve úgy döntöttünk, mindenképpen alapítunk egy együttest.

– A tehetségkutatót követően milyen volt Budapesten, illetve az A38-as hajón fellépni?

Uljana: Tisztában voltunk vele, hogy az A38-as hajón már sok népszerű zenekar megfordult. Mindig is vágytunk a hajó közönségének soraiba, de az, hogy fellépőkként kerültünk oda, hihetetlen élmény volt mindannyiunk számára. Nagyon értékes tapasztalatokat szereztünk.

– Uljana a forduló legkiemelkedőbb és legkülönlegesebb zenészének járó Újfalusi Gábor-díjat is megkapta.

Dávid: Miután megnyertük a kárpátaljai fordulót, megnyíltak előttünk a lehetőségek kapui. Egyrészt felléphettünk az említett impozáns hajón, másrészt online marketing órákat is tartottak nekünk, amelyeken értékes tudásra tettünk szert. Később részt vettünk az Öröm a zene tehetségkutatón, itt az egész Kárpát-medence 24 legjobb feltörekvő zenekara mutathatja meg tudását. Ezen keresztül jogosultságot kaptunk egy meghallgatás nélküli stúdiófelvételre Budapesten, amit azonban még nem használtunk fel: szeretnénk még egy kicsit fejlődni, és csak aztán rástartolni erre a lehetőségre.

– Hogyan zajlanak hétköznapjaitok?

Dávid: Mivel az együttes több tagjának is van munkahelye, így időnként kénytelenek vagyunk kisebb szüneteket tartani, de ha összejövünk, a stúdiómunkákra helyezzük a hangsúlyt. Az Ullie többnyire pop- és rockzenét játszik, ám kacsingatunk az alternatív stílus felé is, ami teljesen magától, indirekt módon tör felfelé nálunk. Összesen 8 saját dalunk van, amelyek nagy részét én írtam, viszont a hangszerelést közösen végezzük.

Ha támad egy ötletem, akkor azt általában Uljanának mutatom meg először. Ha azt mondja, hogy az nem jó, akkor a többieknek már meg sem mutatom, tehát egyfajta szűrőn megy át (mondja nevetve Dávid – a szerk.). Egyébként Gergő és Danku József is írt már néhány klassz dalt a zenekar számára. Arra törekszünk, hogy hitelesek legyünk, azt mutassuk be a színpadon, akik mi vagyunk, amit képviselünk. Többnyire hetekig próbálunk, aztán mindenki elmegy dolgozni, majd ismét összejövünk, és ismét egy hónapon keresztül, szinte mindennap próbálunk, gyakorolunk, fejlődünk.

– Mit terveztek a jövőt illetően?

Uljana: Sokat dolgozunk, kitartóak vagyunk, és reménnyel telve tekintünk a jövőbe. A legfontosabb tervünk a saját album kiadása. Nagyon reménykedünk abban, hogy ez hamarosan meg is valósul. Aztán szeretnénk minden lehetőséget megragadni, hogy minél többen megismerjék a zenénket.

Dávid: Úgy érzem, hogy eljött a mi időnk, ennek az együttesnek meg kellett születnie. Már „benőtt a fejünk lágya”. Tanultunk a hibáinkból, és teljesen felnőtt fejjel állunk a zenéléshez, próbálunk haladni a megkezdett úton.

A zenekar még nem szerződött le kiadóval, egyelőre a YouTube-ra töltik fel a dalaikat. Viszont ha már elkészül az egész album, akkor mindenképpen megkeresik a számukra legmegfelelőbb kiadót.

Dankai Péter