The Suicide Squad (Az öngyilkos osztag)

Sorozatajánló

2021. október 5., 09:42 , 1077. szám

Fogalmam sincs, hogy a Warnernél miért kezelik ennyire mostohán a DC-brandet. A készülő projekteket állandó variálások jellemzik, készítők jönnek-mennek, az egyszeri néző meg azt sem tudja, mi a fene történik. A végeredmény pedig általában magáért beszél: összecsapott fércmunka, amitől az embereknek csak még jobban elmegy a kedvük a DC-filmektől.

Így a 2016-os The Suicide Squad David Ayer rendezésében egy legjobb esetben is elbaltázott próbálkozás volt, már ami a kritikai fogadtatást illeti; a Rotten Tomatoes-on 26%-kal, míg az IMDb-n pedig 5,9-es értékeléssel „büszkélkedhet”. A stúdió viszont dörzsölhette a markát, mert a 175 millió dolláros büdzséhez képest 746,8 millió „zöldhasú” bevétel társult.

A Warnernél ennek ellenére (vagy emiatt) mégis úgy döntöttek, hogy átadják a stafétát James Gunnak, hogy csináljon egy The Suicide Squad-mozit. Az első hírek szerint teljes reboot volt a cél, de végül egy kicsit bonyolultabb lett a helyzet. A 2016-os castból át lett emelve néhány szereplő, mint például Margot Robbie Harley Quinnje, Viola Davis Amanda Wallerje vagy Joel Kinnaman Rick Flagje. Végeredményben pedig kissé reboot és kissé folytatás lett a 2021-es The Suicide Squad, ami azért nem kapott számozott folytatást vagy alcímet, mert ha igaz a fáma, James Gunnak nem jutott eszébe semmilyen frappáns ötlet.

Az egyik ok, amiért a The Suicide Squad remekül működik, hogy nem erőlteti rá a nézőkre a DC karaktereit. Nincsenek fölösleges kikacsintások, nem húzzák be a sztoriba a „nagyokat” csupán azért, hogy ámulatba ejtsék a rajongókat. Egy-két ismertebb szereplőn kívül a DC B oldaláról válogatták be a tagokat, ami egyébként csak még szürreálisabbá tette az összképet.

A sztori alapfelállása nagyon egyszerű: az amerikai kormány egy titkos szegletében Amanda Waller (Viola Davis) a bebörtönzött ádáz szocio- és pszichopatákból rendszeresen állít össze csapatokat, hogy az USA érdekében küldje őket bevetésre. Ha sikerrel járnak, tíz évvel csökkentik a büntetésüket, ha pedig valami félresikerül (vagy nem engedelmeskednek), a nyakukba ültetett bomba felrobban. Ez a Task Force X nevű különítmény, amit mindenki csak The Suicide Squadnak, vagyis Az öngyilkos osztagnak becéz.

A The Suicide Squad kiszámíthatatlan, véres, nyers, brutális és kegyetlenül vicces alkotás. Mikor elkezdtem ezt a cikket megírni, akkor több alkalommal is eszembe jutott a Trópusi vihar c. film, ami az egyik kedvenc trash filmem. Mind az előbbiben, mind az utóbbiban  megvan az explicit, vérgőzös mészárlás, a rengeteg tökéletesen elhelyezett vulgaritás és a zseniális színészi játék.

Az akciók nagyon látványosak és persze véresek. A készítők nem vették lightosra a figurát: ahol lehetett valami explicit brutalitást mutatni, ott zokszó nélkül megtették. Általánosságban elmondható, hogy a film fantasztikusan néz ki. A kosztümök, a cortomaltese-i dzsungel, a dél-amerikai ihletésű város, a belső és külső terek mind-mind szépen befényképezettek, gondosan elkészített minőségi munkáról árulkodnak. A CGI talán hibátlanul rendben volt, de ha volt is bármi probléma vele, nem vettem észre. Túlságosan lekötött minden pillanat, amit a vásznon láttam.

Nagyon örülök, hogy végre ilyen pozitív ajánlót írhattam. Rengeteg filmet és képregényfilmet láttam az elmúlt időszakban, és ugyan bőven akadtak jobban sikerült alkotások is, ám eddig a The Suicide Squad viszi a prímet. Örülök, hogy a kérlelhetetlenül pénzéhes Warner-stúdió engedett egy víziót elkészíteni. Hogy James Gunn nemcsak megcsinálta a házit, de a szorgalmival is foglalkozott. Hogy ez nemcsak egy sima iparosmunka, hanem egy klasszikus értelemben vett film, ami mer szórakoztatni, mer durva lenni, és mer kivágni a komfortzónából anélkül, hogy öncélú lenne.

Azonban hiába a majdnem egyöntetű kritikai elismerés, a kasszáknál egyelőre durván alulmaradt a The Suicide Squad. Hogy ez az újabb Covid-hullám vagy a premierrel egy­idejűleg HBO Maxra kerülés, vagy az emiatt megnövekvő kalózverziók hódítása miatt van, vagy netán a nézőknek minden bizodalmuk elszállt a mozik és képregényfilmek felé, egyelőre semmi biztos nem mondható. A végső számokat nyilván a Warner fogja látni, és majd leszűrik maguknak a kellő tanulságot, de én továbbra is annak örülnék, ha a jövőben is ehhez hasonló alkotások kerülnének a mozikba.

Összességében tehát a The Suicide Squad az év egyik legjobban sikerült és legszórakoztatóbb agymenése lett. Megértem, ha nem mindenki számára fogyasztható, vagy a célközönség egy szűkebb metszetet fed le, de akiknek szólni szeretne, nem nagyon találhatnak benne hibát. Gyors, dinamikus, véres, laza, humoros, alpári, és nem erőltet bele olyan üzeneteket, amelyeket nem is akar közölni a közönség felé. A zenék zseniálisak, a látvány és a hangok úgyszintén, a színészek páratlanul jól hozták karaktereiket. Egy szónak is száz a vége: igazi moziélmény, és a DCEU eddigi legjobb filmje lett a The Suicide Squad.

FS