Szüreti felvonulás Visken

2021. október 5., 17:32 , 1078. szám

Az egykori koronavárosban, Visken idén is megrendezték a szüreti felvonulást, amely egyedülálló hagyománnyal bír Kárpátalján. A felvonuló csőszök és huszárok hagyományosan most is a református templom előtti térről indultak el. A mostani alkalom során 7 lovas huszár, két csősz- és egy zenészszekér hirdette a szüret végét, illetve a hálaadást az egész éves termésért.

Az október 3-án megrendezett hagyományőrző programot idén első alkalommal a Visk Jótékonysági Alapítvány szervezte meg a Hagyományok Háza Hálózat – Kárpátalja szakmai koordinációjával. A karanténszabályok miatt a polgármesteri hivatal úgy döntött, hogy a szüreti bál idén elmarad, azonban civil összefogással a felvonulás mégis megvalósult.

„Amikor a hét közepén megtudtuk, hogy sajnos a karanténkorlátozások miatt a polgármesteri hivatal úgy döntött, hogy nem tartja meg a szüreti bált és az azt megelőző felvonulást, akkor a Visk Jótékonysági Alapítvány tagjaival egyeztetve úgy gondoltuk, hogy mi biztosítunk lehetőséget a felvonulásra, hiszen nagy munkája volt már az előkészületekben a csőszöknek. Így egy igazi közösségi erő és összefogás mutatkozott meg, és érezni lehetett, hogy mindenki szívén viseli ezt a nagyon értékes hagyományt. Szeretném megköszönni mindenkinek, aki hozzájárult, hogy a felvonulás megvalósuljon” – mondta el Váradi Enikő, a Visk Jótékonysági Alapítvány ügyvezető igazgatója, a program koordinátora.

Pál Katalin, a Hagyományok Háza Hálózat – Kárpátalja vezetője elmondta: „Örülök annak, hogy van egy olyan fiatal gárda, akik számára fontosak a hagyományok. Sokan elvándorolnak a térségből, de ha csak erre az alkalomra is újra visszalátogatnának, már az is nagy eredmény lenne. Azon dolgozunk, hogy az ilyen és ehhez hasonló programjainkat újra visszahozzuk, megpróbáljuk minőségessé tenni.”

A felvonuló csapat házról házra járva szerenádot húzott, és néhol viski táncokkal is bemutatva jelezték a szüret ünnepét. Ezt követően este zárt körben a felvonuló csőszök számára bográcsgulyással és jó hangulatú muzsikaszóval köszönték meg a szervezők az egész napos helytállást. Az eseményen részt vett a Kárpátalja Néptáncegyüttes néhány tagja is, valamint a Sodró zenekar biztosította a talpalávalót.

Néma Lajos, a Visk Jótékonysági Alapítvány kuratóriumának elnöke szerint fontos megtartani hagyományainkat, hiszen közösségépítő erővel bírnak. A Visk Alapítvány számára a hagyományőrzés megtartása is fontos cél. Bízunk benne, hogy a ránk hagyott örökséget méltóképpen tovább tudjuk adni a jövő generációjának, és még sokáig élhetnek ezek a tradíciók. „Visk község számtalan kiváló tehetséget adott a magyar közösségnek, vannak tehetségeink, saját hagyományaink, amelyekre büszkének kell lennünk” – emelte ki a kuratórium elnöke.

A program a Csoóri Sándor-program és a Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt. támogatásával valósult meg.    

ve